avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ne-acordare prioritate la parasirea sensului de mers ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ne-acordare prioritate la parasirea sensului de mers spre stanga

Urma sa intru pe un drum de pamant virand spre stanga, dar sofeul din spate incerca sa ma depaseasca chiar cand puneam masina in miscare. In urma accidentului el considera ca eu sunt de vina pentru ca nu i-am acordat prioritate.

Am consultat codul rutier si am dat de urmatoarele:
Art 6/1 acordare a prioritatii - obligatia oricarui participant la trafic de a nu isi continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin acestea ii obliga pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sa isi modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca
Art 45/5 Depasirea se efectueaza numai pe partea stanga a vehiculului depasit. Tramvaiul sau vehiculul al carui conducator a semnalizat intentia si s-a incadrat corespunzator parasirii sensului de mers spre stanga se depaseste prin partea dreapta

Asa ca am tras concluzia ca nu era "participant la trafic care avea prioritate" deoarece trebuia sa ma depaseasca pe dreapta, dar incercand sa ma consult cu cunoscuti, am dat de pareri contradictorii... Va rog sa ma ajutati cu explicatii...
Ultima modificare: Duminică, 27 August 2017
norby7f, utilizator
Cel mai recent răspuns: norby7f , utilizator 14:07, 31 August 2017
norby7f a scris:

Masina mea are avarii pe toata partea stanga, masina lui partea dreapta/fata pana la roata si foarte putin din usa. (am inteles ca daca aveam avarii pe spate nici nu se punea problema a cine e de vina) Si da, semnalizam.

Mai erau cumva masini ce asteptau in spatele dvs?
Am fost cu masina la ambii asiguratori, sa continuam cumva cu intelegerea amiabila. Asiguratorul meu a constatat culpa comuna (ceea ce as evalua sa accept, pentru ca deja mi-a consumat destul timp cazul asta) dar asiguratorul lor a refuzat sa ne accepte sa facem dosar de dauna pe motivul cum ca eu as fi de vina. Am incercat sa insist ca totusi as dori sa fac dosar, dar a continuat sa ma refuze.
Ce as putea face in acest caz ?
(ps: ar trebui sa deschid nou thread pentru intrebarea asta ?)
Ultima modificare: Joi, 31 August 2017
norby7f, utilizator
Ce pot da va spun este si eu am fost într-o situație similară numai ca eu eram cel ce a depasit si respectivul a virat stanga fără să semnalizeze si să se asigure. Inițial am facut amiabila si tot ca incazul dvs, asiguratorul meu nu a fost de acord sa întocmească dosar de dauna deoarece a spus ca nu sunt vinovat. Am incercat sa împac asiguratorii deoarece depind enorm de carnet si eram dispus ca respectivul să își repare mașina pe RCA ul meu numai să nu risc ceva cu poliția. Nu am reusit, asiguratorul meu refuzând întocmirea dosarului.
Astfel am ajuns la politie, ce a validat părerea asiguratorului meu si a intocmit PV respectivului pentru neasigurare la schimbarea direcției de mers.
Noi însă am fost in termenul legal de 24 de ore în care ne puteam prezenta la politie
Ultima modificare: Joi, 31 August 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
Din cate am inteles daca contesti decizia asiguratorului nu mai esti afectat de cele 24 de ore, dar problema mea e ca eu nu am ce contesta (adica as putea sa contest decizia asiguratorului meu, dar aia nu ma ajuta cu nimic, pentru ca la asiguratorul meu e vorba de masina lor)
Dupamasa o sa ma duc la circulatie sa incerc sa clarific ne-oficial care sunt caile de a continua povestea, pana atunci in schimb nu stiu altceva sa ma fac, si mai trece o zi...
Ultima modificare: Joi, 31 August 2017
norby7f, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident ciprian2017 ciprian2017 Buna ziua , Circulam pe un drum judetean cu cate o banda pe sens iar in fata mea la aproximativ 100-150 de metri se afla un alt autoturism care in timpul ... (vezi toată discuția)
Trebuie semnalizata o curba (viraj) de 90 grd.? ContSters262329 ContSters262329 Sunt pe un drum cu prioritate, care vireaza stans la stanga (90 grd.) si ma intersectez din fata si din dreapta cu drumuri fara prioritate. sunt obligat sa ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - cine este vinovat? cicidaniela cicidaniela buna ziua as dori sa stiu daca sunt vinovat sau nu si cum pot sa demonstrez ca nu sunt vinovat multumesc, fapt : ma aflam pe DN1, sosea cu o banda pe ... (vezi toată discuția)