avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pot contesta paternitatea unui "nepot"?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pot contesta paternitatea unui "nepot"?

Buna ziua! as dori sa stiu daca am dreptul sa contest paternitatea unui copil care legal este al fiului meu,dar care provine defapt dintr-o relatie extraconjugala a sotiei lui.Doresc sa stiu ce am de facut pentru a dovedi ca acest copil nu este al fiului meu.Mentionez ca este casatorit cu mama copilului si impreuna mai au inca doi copii.Pot sa solicit eu ca bunica un test ADN?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:02, 9 Ianuarie 2010
Nu cred ca aveti posibilitatea sa contestati, neavand calitatea procesuala activa.

Nu stiu insa cum sta Legislatia Romana cu privire la efectuarea unui test de paternitate fara acrodul celor testati (in Germania acest lucru este interzis, deci NU se poate testa, daca mama nu este de acord ... si, de obicei nu este). Chiar daca nu se pot efectua astfel de teste in Romania, puteti sa culegeti monstrele genetice si sa trimiteti unui laborator in strainatate, care efectuaza testele si va trimite rezutatul (bineinteles contra cost).

In ce masura aceasta informatie (rezultatul testului) este folositor, si daca da cui (in afara laboratorului, care a facut) este cel putin discutabil ...
Conform legii, recunoaşterea paternităţii care nu corespunde adevărului poate fi contestată de către orice persoană interesată. Dacă acţiunea în contestare se face de către mama copilului sau de însăşi copilul recunoscut sau de către descendenţii lui, dovada paternităţii o are autorul recunoaşterii sau moştenitorii săi. insa, copilul născut în timpul căsătoriei şi care beneficiază de prezumţia de paternitate, nu poate avea ca tată un alt bărbat decât soţul mamei, dacă acesta din urmă nu a promovat o acţiune în tăgada paternităţii pentru a schimba filiaţia faţă de tată; copilul în afara căsătoriei îşi stabileşte paternitatea fie prin recunoaşterea voluntară făcută de tatăl său, fie prin recunoaştere forţată, prin hotărâre judecătorească.

off topic:
daca tatal copilului - fiul dvs - nu are o problema in acest sens, de ce va amestecati in viata lui? nu cerd ca faceti vreun bine cuiva. acel copil este recunoscut si crescut de catre ambii parinti, lasati-l sa se bucure de viata.
romibaro a scris:

off topic:
daca tatal copilului - fiul dvs - nu are o problema in acest sens, de ce va amestecati in viata lui? nu cerd ca faceti vreun bine cuiva. acel copil este recunoscut si crescut de catre ambii parinti, lasati-l sa se bucure de viata.

:offtopic: Poate ca nu vrea sa fie mostenita de cineva care nu este ruda de sange ! :sorry:
Orice persoana care justifica un interes poate contesta recunoasterea paternitatii .Actiunea e una imprescriptibila.

Alte discuții în legătură

Tagada paternitate sau contestare recunoastere filiatie. dandanaua dandanaua Un barbat recunoaste la starea civila un copil nascut de o femeie cu care a avut relatii extraconjugale. Copilul este recunoscut de acest barbat la momentul ... (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)
Cererea paternitatii de catre tata victor vamesu victor vamesu Am avut o relatie extraconjugala cu o femeie casatorita timp de 4 ani. In urma acestei relatii a rezultat un copil despre care mama afirma ca este copilul meu. ... (vezi toată discuția)