avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pot contesta paternitatea unui "nepot"?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pot contesta paternitatea unui "nepot"?

Buna ziua! as dori sa stiu daca am dreptul sa contest paternitatea unui copil care legal este al fiului meu,dar care provine defapt dintr-o relatie extraconjugala a sotiei lui.Doresc sa stiu ce am de facut pentru a dovedi ca acest copil nu este al fiului meu.Mentionez ca este casatorit cu mama copilului si impreuna mai au inca doi copii.Pot sa solicit eu ca bunica un test ADN?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:02, 9 Ianuarie 2010
Multumesc tuturor pentru raspunsuri!As vrea sa fac cateva precizari,nu doresc sa ma amestec in viata fiului meu,cum spune cineva de aici,dar nora mea se comporta execrabil cu fiul meu,face diferenta intre copii in detrimentul celorlalti doi,si continua sa aibe legaturi si cu alti barbati.Apoi nici nu doresc sa ne mosteneasca copilul altcuiva,desi micutul nu are nici o vina.Este o meserie grea aceea de MAMA.Doar sufletul meu stie cate am indurat pt a le fi bine fiului si nurorii iar ea....
Stoica Ioana a scris:

Orice persoana care justifica un interes poate contesta recunoasterea paternitatii .Actiunea e una imprescriptibila.

Atat doar ca aici nu poate fi vorba de contestarea recunoaterii de paternitate, deorece exista o paternitate din casatorie si nu una recunoscuta!
Totusi imi poate spune cineva ce pot sa fac eu?Am dreptul sa cer efectuarea unui test ADN? la noi in tara se face?
Eu una o inteleg pe doamna, anumiti barbati poti spune ca sunt vrajiti de femei care nu-i merita. Eu as introduce actiunea, insa nu exista o modalitate de obligare a tatalui sa se supuna testului ADN iar copilul fiind nascut in tmpul casatoriei se prezuma ca este copilul sotului, asa ca, chiar admisibila, o astfel de cerere e greu de probat
Raspunsul este nu.
In cazul de fata, copilul este nascut in timpul casatoriei dintre fiul dv. si mama copilului. Copilul s-a nascut dintr-o relatie extraconjugala a sotiei, astfel incat sotul mamei este prezumat a fi tatal copilului nascut in timpul casatoriei, prezumtie de paternitate legala ce poate fi rasturnata numai printr-o actiune in tagada paternitatii introdusa de catre:
- mama copilului, in termen de 3 ani de la data nasterii copilului;
- sotul mamei, inscris ca tata al copilului in certificatul de nastere al minorului, in cadrul aceluiasi termen daca sotii au convietuit impreuna si a cunoscut data nasterii copilului. In caz contrar, termenul curge de la data la care tatal copilului a luat cunostinta despre nasterea copilului;
- copilul major, in termen de 3 ani de la majorat. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitate sau contestare recunoastere filiatie. dandanaua dandanaua Un barbat recunoaste la starea civila un copil nascut de o femeie cu care a avut relatii extraconjugale. Copilul este recunoscut de acest barbat la momentul ... (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)
Cererea paternitatii de catre tata victor vamesu victor vamesu Am avut o relatie extraconjugala cu o femeie casatorita timp de 4 ani. In urma acestei relatii a rezultat un copil despre care mama afirma ca este copilul meu. ... (vezi toată discuția)