avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie teren de catre o persoana casatoria fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie teren de catre o persoana casatoria fara celalalt sot

Buna ziua. Doresc sa va intreb daca o persoana casatorita anul trecut, deci fiind in vigoare noul cod civil, poate achizitiona un teren fara sa fie nevoie sa il achizitioneze impreuna cu sotul sau ? La primarie cand s-a incheiat casatoria nu s-a specificat separatia de patrimonii, insa pe de alta parte, noul cod civil, prin art. 317 pare a permite achizita de terenuri si fara sa obligatia de a-l achizitiona strict impreuna cu celalalt sot. Deci se poate? Poate fi bun propriu un teren achizitionat doar de catre un sot ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:58, 6 Septembrie 2017
Il poate achizitiona singura. Daca nu au incheiat nici o conventie matrimoniala in prealabil, chiar daca se prezinta la cumparare doar unul dintre soti, bunul va fi comun (lucru specificat si in cuprinsul contractului de vanzare cumparare)
Ultima modificare: Miercuri, 6 Septembrie 2017
raluk0207, utilizator
Pai asta era si ideea, ca bunul sa nu fie comun, ci sa apartina doar unuia dintre ei.
Atunci, sotii ar trebui sa incheie o conventie matrimoniala de separatie de bunuri, iar acest lucru este posibil numai daca a trecut cel putin un an de la casatorie. Dupa incheierea acestei conventii, tot ce va dobandi fiecare singur, va fi bun propriu.
Art.317 se refera la faptul ca oricare dintre soti este liber sa contracteze cu oricine doreste.
Dar asta nu inseamna ca bunul dobandit nu este comun.
Conventia se poate incheia si dupa achizitionare, insa ideea e ce faceti cu celelalte bunuri comune, le impartiti? ramaneti cu un bun propriu si restul comune? Totul trebuie stabilit in conventia aia.
In plus, depinde si din ce bani anume luati acel bun, ca un bun propriu luat din bani comuni miroase a imprumut intre soti si va dati batai de cap dupa ce ati crezut ca ati separat bine si corect lucrurile.
Patrimoniul/patrimoniile sotilor e treaba serioasa cu multe aspecte si implicari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferențe între regimurile matrimoniale ContSters219511 ContSters219511 Care este dferenta cele 3 variante ale regimului matimonial dupa noul cod civil de la 01 oct 20111? - regimul in comunutate de bunuri - regimul in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sunt casatorita si sotul meu vrea sa achizitioneze ... burduhos burduhos Buna ziua! Sunt casatorita si sotul meu vrea sa achizitioneze un apartament pe numele lui si vrea sa mergem la notar sa facem o procura /declaratie prin ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)