avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbarea unei datorii cu un apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbarea unei datorii cu un apartament

Buna ziua

am imprumutat o suma de bani unei persoane si datorita faptului ca nu ii poate plati vrea sa-mi dea un apartament in schimb.
Se poate realiza acest lucru in instanta pentru a nu fi nevoiti sa platim notarilor sumele acelea mari de bani ce se platesc in cazul unui contract de vinzare-cumparare?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 18:56, 2 Octombrie 2009
Raspunsul este nu. Contractul initial era unul de imprumut si nu de schimb. Daca debitorul si dv. sunteti de acord ca, in schimbul sumei de bani datorate sa va dea in schimb acel imobil, instanta nu poate interveni deoarece nu are in fata un litigiu. Ceea ce doriti dv. este incheierea unui contract de vanzare pe un pret achitat anterior in baza unui contract de imprumut.
Nu puteti decat sa mergeti la notar si sa incheiati actul autentic. ;)
Operatiunea pe care doriti sa o faceti poate fi , dupa caz, darea în plată sau novatia prin schimbare obiectului platii. Darea in plata, este acel mijloc de stingere a obligaţiilor care constă în acceptarede către creditor, la propunerea debitorului, de a primi o altă prestaţie în locul celei pe care debitorul era obligat iniţial să o execute.Pentru ca darea în plată să opereze, este necesar ca, pe lângă consimţământul creditorului, ea să opereze concomitent cu plata şi să întrunească toate condiţiile generale de valabilitate ale oricărei plăţi. In cazul în care intervine la un moment anterior plăţii, nu mai suntem în prezenţa
unei dări plată, ci a unei novaţii prin schimbare de obiect. Este posibil ca darea în plată să seînfăţişeze ca o vânzare cumpărare. De exemplu, în situaţia în care creditorul unui împrumut acceptă de la debitorul său ca în locul împrumutului să primească de la acesta dreptul de proprietate asupra unui apartament. In această situaţie, condiţiile de fond şi formă ale operaţiunii trebuie să fie acelea ale operaţiunii juridice pe care o “înfăţişează” şi cu care totuşi nu se identifică. Darea în plată este considerată o variantă a plăţii, ducând, în consecinţă la stingerea datoriei, a garanţiilor şi accesoriilor acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluare creante de catre o persoana fizica letty_2009 letty_2009 buna ziua. Am facut un imprumut la banca de 20000 euro.in momentul de fata nu il pot achita si exista o persoana fizica care s_a oferit sa ma ajute si sa preia ... (vezi toată discuția)
Donatie sau contract vanzare-cumparare? ContSters339057 ContSters339057 Buna seara. In situatia pe care urmeaza sa o descriu care este cea mai buna si sigura solutie - donatia sau contractul vanzare -cumparare? Eu si sotul am ... (vezi toată discuția)
Novatia SOLTAN SOLTAN VA ROG SA-MI DETALIATI CE ESTE NOVATIA , CUM ISI POATE EA PRODUCE EFECTE, IN CAZUL UNUI CREDIT IPOTECAR, CE AR TREBUII SA FAC.CA SA POT CEDA RATA CREDITULUI ... (vezi toată discuția)