Buna ziua,am si eu o problema stersanta la care nu reusesc sa-i gasesc rezolvare si va rog pe cei care imi puteti oferi sfaturi concrete sa ma ajutati.
In anii 60-70 parintii socrului meu au obtinut un teren,in folosinta vesnica, pentru constructia unei case.
In urma decesului tatalui socrului meu s-a intocmit un certificat de mostenitor in care figureaza socrul meu si mama acestuia cu cate ½ din teren si casa.
Acum doi ani socrul meu a depus la comisia de fond funciar o cerere pentru stabilirea si acordarea titlului de proprietate pentru teren si casa, pe numele sau si al mamei sale,dar nici in ziua de azi nu a reusit sa obtina un raspuns.Marea problema ar fi ca in actele de atribuire a terenului si in certificatul de mostenitor este trecuta o suprafata de 420mp iar in realitate sunt 560mp.Aceasta suprafata a ramas nemodificata inca de la atribuirea terenului dar cum s-au facut masuratorile de a iesit aceasta diferenta nu poate explica nimeni,mai ales ca vecinii au ramas aceeasi inca din anii 60-70 iar gardurile nu au fost mutate.
Problema actuala cu care ma confrunt si nu o pot rezolva este ca dorim sa extindem o constructie pe acest teren dar nu putem obtine nici macar Certificatul de urbanism(iar de autorizatie nici nu poate fi vorba).
M-ar interesa cateva sugestii sau sfaturi despre cum s-ar putea grabi obtinerea titlului de proprietate asupra terenului.Cineva ne-a sugerat sa cerem in instanta constituirea dreptului de proprietate dar am inteles ca si aici lucrurile se misca aproape la fel de greu ca si in comisia amintita si chiar daca instanta ne-ar da castig de cauza dureaza foarte mult pana la obtinerea titlului de proprietate(care se elibereaza de aceeasi comisie)
In alta ordine de idei daca mai dureaza mult am risca sa incepem constructia fara acte,macar o mica parte din ea,dar nu stiu cat de mult face si nici nu stiu care ar fi sanctiunile pentru acest lucru.
Va multumesc anticipat tuturor celor care imi vor oferi(sau vor incerca)sa ma lamureasca.
Sfatul meu este sa faceti actiune in instanta invocand uzucapiunea de 30 de ani! Va incadrati perfect si nu are de ce sa dureze mai mult de cateva termene! Iar statul prin reprezentantii primariei nu are de ce sa faca apel fiindca situatia este clara!
In ceea ce priveste construirea fara autorizatie de construire , eu unul nu va recomand fiindca amenzile sunt foarte mari si riscul de a fi reclamat este prea mare ca sa va permiteti plata unei amenzi si oricum sistarea construirii pana la obtinerea autorizatiei! Mai bine aveti un pic de rabdare si reglementati situatia juridica!B-)
Pentru a merge pe varianta instantei judecatoresti este obligatorie angajarea unui avocat sau exista posibilitatea de a ma putea descurca singur.Consider ca as putea sa ma fac inteles in fata judecatorului daca nu ma invaluie in termeni prea complicati.
Cealalta neliniste este in legatura cu ce se petrece in sistemul nostru judiciar , ma refer la grevele si protestele magistratilor.Afecteaza cu ceva termenul de infatisare?
Avocatul va ajuta sa rezolvati totul mai rapid. Si eu am avut astfel de procese si cand voiam sa raspund si eu, in completarea a ceea ce spusese avocatul meu, judecatorul ma intreba mai intai daca am studii juridice. De multe ori nici nu intelegeam bine ce se discuta. Cand ieseam din sala de sedinta, imi explica avocatul ce s-a spus.
Pentru d-na Florentina:cat a durat procesul?termene,luni,sa-mi faco idee,va rog.Daca obtinem hotararea judecatoreasca prin care socrul meu este declarat proprietar,am inteles ca tot la vestita comisie de fond funciar trebuie sa ajungem pentru eliberarea titlului de proprietate.Corect? Si in baza acelei decizii judecatoresti pot obtine certificatul de urbanism si autorizatia de constructie?
Daca vreau sa aflu stadiul dosarului depus la comisia de fond funciar cui ar trebui sa ma adresez?La camera unde am depus dosarul mi s-a spus ca e la compartimentul juridic si sa astept ca au dosare din anii '90 asa ca-rabdare-.Doresc sa merg in audienta la cineva dar nu stiu exact unde: primarie?prefectura?
Tot ca si dvs am avut o problema.Exista o diferenta de 22.4 mp intre valoarea din actele cu care ne-au fost retrocedate terenul si casa si valoarea determinata de cadastrist cand am vrut sa le vindem. Am inceput procesul in martie, sentinta s-a dat in aprilie anul urmator, am primit prin posta sentinta in iulie si am transcris-o abia in septembrie, cand a reinceput activitatea tribunalelor. A durat atat pentru ca a trebuit sa mai cerem si alte acte de la Primarie si de la Arhivele Statului si am prins doua vacante de vara. De asemeni, prima expertiza a fost considerata neclara de catre judecator si cerut-o pe a doua.
Veti avea mult de alergat. Succes!
Proprietate teren
ralu192000
Buna ziua, eu am o problema cam incalcita.
Bunicii sotului meu au avut 7 copii (2 baieti, 5 fete), carora le-au lasat mai multe terenuri, \\\"la comun\\\". ... (vezi toată discuția)