avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Radierea din circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Radierea din circulatie

Nu stiu cum sa procedez!
In "ORDIN nr. 1.501 din 13 noiembrie 2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor", se spune ca:
"În cazul vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care dețin certificate de înmatriculare și numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricație mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declarații pe propria răspundere a titularului înmatriculării ori a moștenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulație și nu mai circulă pe drumurile publice."
Masina este inmatriculata in 1997, dar e mai veche de 30 de ani. In acest paragraf din Ordin, este vorba de doua conditii care trebuiesc indeplinite cumulativ pentru radierea din circulatie sau este vorba de doua conditii diferite, adica pentru a radia masina din circulate be baza de declaratie pe proprie raspundere, trebuie sa indeplinesc fie o conditie (inmatriculare cu cerificate vechi de dinainte de 1993), fie cealalta (masina mai veche de 30 de ani)?
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Florin , Consilier juridic 17:50, 13 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legiutorul a prevazut 2 situatii distincte in care proprietarul vehiculului, mostenitorii sau tertul mandatat de acesta pot desfasura acte si actiuni cu scopul radierii vehicul din circulatie
Am inteles. Dar daca depun aceasta declaratie pe proprie raspundere ca vehiculul meu mai vechi de 30 de ani a fost dezmembrat, ce alte acte/documente mai imi trebuie? Si mai trebuie sa fac si dovada depunerii vehiculului intr-un spatiu adecvat, asa dezmembrat cum este? Eu nu ma pricep, pentru ca neavand permis de conducere niciodata, am dat-o unui prieten care a avut nevoie de piese de schimb, ca nici nu mai mergea cum trebuie. Masina este mostenita si este trecuta in Certificatul de mostenitor, iar in baza acestuia m-am inregistrat la plata impozitului, ca asa e legal. Dar nu am inmatriculat-o pe numele meu pentru ca nu avea rost, nefiind sofer.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iata documentele necesare în cazul dvs:
Documente necesare pentru radierea la cererea proprietarului
a) Cerere radiere, însoţită de copia unui document care atestă deţinerea unui garaj/curte/teren/parcare unde va fi depozitat vehiculul respectiv;
b) certificatul de înmatriculare (în cazul pierderii/furtului, declaraţia din care să rezulte pierderea sau furtul certificatului de înmatriculare);
c) plăcuţele cu număr de înmatriculare (în cazul pierderii/furtului, declaraţia din care sa rezulte pierderea sau furtul certificatului de înmatriculare);
d) cartea de identitate a vehiculului în original şi copie;
e) fişa de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale, stabilită potrivit legii, sau a certificatului de atestare fiscală;
f) trei exemplare completate ale certificatului de radiere;
g) documentele de identificare a solicitanţilor în original şi copie;
h) declaraţia pe proprie răspundere a titularului înmatriculării sau a moştenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulaţie şi nu mai circulă pe drumurile publice în cazul vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care deţin certificate de înmatriculare şi numere de înmatriculare modele vechi, sau care au o vechime de fabricaţie mai mare de 30 de ani.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Septembrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
Dar nu mai am nici Cartea de identitate, nu stiu ce-am facut cu ea ca nu o mai gasesc. Probabil am aruncat-o din greseala cu niste carti si reviste vechi, cand am renovat. Seria cartii de identitate o am trecuta in certificatul de mostenitor. Se poate lua un duplicat?
Se poate lua un duplicat de la RAR dar vedeți poate merge tot cu declarație pe propria răspundere că ati pierdut-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere auto fara acte mai vechi de 30 de ani? molul molul :-/BUNA am vandut acum 10 ani o masina fara a incheia cv cu cel care mi-a achitat pretul care la randul sau a dat-o de vreo 3 ori si i-am pierdut urma eu ... (vezi toată discuția)
Scoaterea autoturism de la impozit ionutz_vacaru ionutz_vacaru Doresc sa radiez o masina din circulatie, si sa o scot de la impozit dar sa raman cu autoturismul in curtea proprie. De radiat din circulatie e simplu, dar de ... (vezi toată discuția)
Radiere auto de la primarie si politie biktel biktel Am un autoturism care a fost implicat intr-un eveniment rutier din care a rezultat dauna totala a acestuia. Am primit de la firma de la asigurari o adeverinta ... (vezi toată discuția)