avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Lamurire dosar rechizitoriu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Lamurire dosar rechizitoriu

Buna ziua,

Am rugamintea de a ma lamuri si indruma cu privire la Art. 274 Alin.1 cod procedura penala, unde procurorul solicita obligarea inculpatiilor la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
1)Intrebarea mea este: Suma precizata de procuror in dosarul rechizitoriu trebuie platita imediat, sau trebuie sa mai astept alt document in care se precizeza si o data limita de plata ?
2)Tot in dosarul de rechizitoriu apare: in temeiu articolului 327 alin.1 lit. b raportat la art 315 alin. 1lit. b, art 16 alin.1 lit.a,c cod procedura penala apare clasarea anumitor inculpati (printre care ma aflu si eu la cei clasati). La ce se refera mai exact ?
3) Tot in dosarul de rechizitoriu apare art 329 cod procedura penala in care spune, ca un numar de n copii certificate care vor fi comunicate inculpatiilor si se inainteaza la tribunalul 'x', instanta competenta pentru judecarea cauzei conform art 36 alin.1 raportat la art.41 alin.1 lit.a cod procedura penala urmand a fi citate n persoane. Intrebarea este: voi fi chemat la tribunal, sau se refera la primirea acestui dosar ?

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Marți, 12 Septembrie 2017
Paul2017, utilizator
Buna ziua,

Va raspund punctual:
1. Daca prin rechizitoriu s-a dispus in sarcina dvs. obligatia de a achita cheltuieli judiciare (scrie in mod expres ca dvs. trebuie sa platiti suma de x lei), atunci trebuie sa platiti de indata suma. Cheltuielile judiciare nu sunt purtatoare de penalitati, asa ca suma va aparea de plata la finante si daca nu o veti plati, veti primi somatie din partea ANAF-ului pentru sumelor. Nu este stabilit termen de plata, suma este exigibila de indata (totusi, pana se plimba actele de la Parchet la finante va dura un pic).
2. Clasarea inseamna ca nu sunteti vinovat de savarsirea faptei si ca nu aveti de suportat nicio consecinta penala (ati scapat, cu alte cuvinte).
3. Acele dispozitii se refera la sesizarea instantei si citarea persoanelor interesate. Este posibil sa fiti citat daca instanta va considera ca puteti lamuri ceva in cauza, dar in calitate de martor. Veti fi citat, daca va fi cazul.
Ati avut mai multe infractiuni retinute? este posibil ca pentru unele infractiuni sa se dispuna clasare si pentru altele sa fiti trimis in judecata.
Impotriva solutiei de clasare aveti dreptul sa depuneti plangere in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia. La expirarea termenului, daca nu depuneti plangere, ordonanta ramane definitiva.
În situaţia în care sunteti obligat prin ordonanta la plata cheltuielilor judiciare către stat, trebuie sa depuneti recipisa de plată integrală a acestora la unitatea de parchet, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a ordonanţei procurorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camera preliminara poate trimite un dosar in judecata daca parchetul a considerat ca nu e cazul? desirelia75 desirelia75 daca solutiile date de parchet in urma unor cercetari penale nu sunt cu trimitere in judecata, camera preliminara are posibilitatea sa spuna ba da, e cu ... (vezi toată discuția)
Citarea RANYAtrans RANYAtrans Sant administrator al societatii si parte in dosar penal Dar nu am fost citat si audiat pe parcursul judecari procesului penal Sa dat solutia ce pot sa fac (vezi toată discuția)
Cerere tip plangere ContSters292831 ContSters292831 Buna ziua am primit si eu o comunicare de la parchetul de pe langa judecatoria sectorului 6 care spune asa: Va comunicam ca prin ordonantei din 27.02.2013a ... (vezi toată discuția)