avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fosa septică - probleme cu vecinii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fosa septică - probleme cu vecinii

Buna ziua, Am un spatiu comercial in suprafata de 50 mp. proprietate personala care este construit pe un teren de 200 mp. Vreau sa fac o covrigarie si am nevoie de fosa pentru apa folosita. Vecinul meu este primaria (caminul cultural) care a închiriat doua camere din cadrul caminului unui notariat. Acesta din urma, desi nu are contract de inchiriere si pe terenul aferent, a construit pe terenul dintre Camin si proprietatea mea (aprox la 2 metri de gardul construit de mine) FARA AUTORIZATII o fantana (pentru uz menajer) iar la aprox. doi metri de fantana o fosa, fără a-i pasa de mediu. Acum cand eu doresc sa construiesc o fosa tot la aprox. trei metri de fantana (dar la mine pe teren), fosa septica din beton, vidanjabila, notarita m-a contactat si mi-a cerut sa respect prevederile legale adica minim 10 metri de fantana ei. Mentionez ca terenul meu ramas in urma constructiei nu imi permite incadrarea in prevederile legii.
Ce este de facut ?
Multumesc anticipat
Mentionez ca localitatea este rurala si nu are rețea de canalizare sau apa potabila.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:08, 28 Ianuarie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeti la primarie si obtineti autorizatie. Cu proiect si tot.
Insa fosa din beton nu este cf. legislatiei in vigoare decat daca este hidroizolata cred. Oricum ar fi, asa e mult mai scump decat o fosa achizitionata, care sa respecte dispozitiile de mediu. In plus, daca aveti terenul mic, trebuie sa tineti seama de modul de evacuare a apelor uzate.

Pe doamna notar o instiintati ca nu exista o fantana dpdv legal.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca fantana si fosa deja construite sunt fara autorizatie, puteti sesiza Directia sanitara judeteana si Agentia teritoriala de mediu care in urma investigatiei facute pot dispune dezafectarea acestora.
Dvs. puteti construi fosa in baza unui proiect intocmit de o firma autorizata si in baza proiectului sa obtineti autorizatie de ctie. de la primarie si autorizatie de mediu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De acord, însă dacă nu e loc să rămână și fântână vecinului și fosa userului, va conta cine obține primul autorizație. De aceea ar fi bine să facă întâi demersuri de autorizare și apoi alte acțiuni, dacă mai sunt necesare.
Este ilegal sa construiesti fosa fara autorizatie de la primarie si sa o pui in functiune fara autorizatie de mediu. In conditiile in care lipsesc cele 2 autorizatii, fosa nu exista si daca se cere autorizatie in acest moment, legal este ca solicitantul sa primeasca amenda contraventionala si dispozitie de demolare si ilegal sa primeasca autorizatie.
De sters dublura si triplarea la mesajul utilizatorului @Liliana Gradinaru.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In teorie aveti foarte mare dreptate. In practica... trebuie avut in vedere de la cine a inchiriat notariatul respectiv si tot asa.
Amenda contraventionala e inlocuita deseori cu nimic in caz ca acele constructii (fosa, casa, fantana) e in curs de autorizare.
De principiu, pentru a contracara inceperea demersurilor legale ale vecinului INAINTEA userului, ar fi bine ca acesta sa se concentreze pe obtinerea autorizatiilor intai si apoi, daca o mai fi necesar (in practica nu mai este, pentru ca dupa autorizarea constructiei fosei e interesul vecinului sa faca sesizari, demersuri etc.) sa continue.
Astfel, salveaza efort. Daca vrea sa-l mai parasca pe vecin, o face, altfel, nu. Desi incurajez incunostintarea autoritatilor despre orice constructie aiurea, in practica nu multi clienti mai continua demersurile.

Alte discuții în legătură

Constructie fosa septica narcisaruset narcisaruset Buna ziua Vecinul a inceput constructia unei fose septice la mai putin de 10 m distanta de fantana casei in care locuiesc. Avand in vedere ca nu mi-am dat ... (vezi toată discuția)
Construcție fosă vecin pe hat la 5 metri de fața casei mele și aproximativ 8 metri de fântână das_daniela das_daniela Bună seara, Casa mea este orientată cu fața spre răsărit la aproximativ 8 metri de hotar, hotar pe care este construit un gard, gard ce este al ... (vezi toată discuția)
Fosa septica Georgiana M. Georgiana M. Va rog sa ma lamuriti:la cati metri de curtea si gradina vecinului poate fi amplasata fosa septica? Multumesc (vezi toată discuția)