avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 146 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii acordare prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii acordare prenatal

Buna ziua.
Aveam un copil de 2 ani si 6 luni pentru care sotia nu a putut beneficia de indemnizatia de crestere deoarece nu a lucrat niciodata si la facultate a fost a FR, fapt pentru care am beneficiat eu de stimulentul de insertie.
Acum ceva timp ne-am gandit ca e momentul pentru cel de-al doilea copil si sotia s-a angajat pe data de ~ 15,05 , avand la momentul actual ~4 luni de munca.
Am inteles ca si durata sarcinii pana cand solicita concediu prenatal se calculeaza la vechimea de 1 an necesara.
Intrebari :
Cum se calculaza cele 12 luni de vechime ?
Este obligata sa ia zilele de prenatal inainte de nastere ?
Ce alte conditii ar trebui indeplinite pentru a putea beneficia de indemnizatie ?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:03, 13 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pentru indemnizatia CCC

OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor :
Art. 2.
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni
venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
...

Asadar, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010
art.4
.......
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;

b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu sa aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.

3. Obligatoriu este efectuarea celor 42 de zile de concediu postnatal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal Elena si florin Elena si florin Buna ziua unde pot plati pentru sotia mea ca sa pata intra in CCC. Ea naste in iunie 2019 dar nu are vechime de munca deloc ??? Multumesc (vezi toată discuția)
Trebuie sa am 12 luni lucrate fara intrerupere, ca sa pot beneficia de concediu paternal de o luna? Caddy23 Caddy23 Buna ziua, Din luna noiembrie as dori sa intru in concediu de crestere a copilului pentru o luna.Este foarte probabil ca raman fara loc de munca pentru o ... (vezi toată discuția)
Buna seara elena94sorina elena94sorina Buna,am lucrat 2 ani la firma care sunt si in prezent dar am avut o pauză de 7 luni si ma m angajat din nou tot la ei acum am 5 luni si vreau sa raman ... (vezi toată discuția)