avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testul poligraf in cauze civile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testul poligraf in cauze civile

Daca in ultimii ani, judecatorii ce instrumenteaza cauzele penale, prin incheiere de sedinta, solicita testul poligraf in tot mai multe cauze, ce ratiuni pot impiedica un judecator, in cauze civile, sa solicite testul poligraf al martorilor?
Ce reactie ar putea avea un judecator atunci cand un avocat face dovada sinceritatii martorilor sai printr-o expertiza extrajudiciara poligraf?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:48, 4 Octombrie 2009
Totusi sa nu uitam ca poligraful nu este recunoscut ca si proba in instanta. Ei il solicita mai mult pentru a-si forma o imagine asupra sinceritatii acelei persoane....
Insa din ceea ce stiu eu, unele persoane au cazut testul cu poligraful datorita emotivitatii.....si atunci unde este obiectivismul?
Cand s-a dezbatut noul Cod de Procedura Penala, nu s-a dorit a fi proba instanta. Motive: 1. se adopta modelul american urmand a fi testati functionarii publici la numire in functie cat si periodic (doar anumite categorii).
2. nivelul redus de informatii cu privire la tehnica poligraf.
Persoanele emotive nu "cad" testul. In cel mai rau caz, expertul(psihologul) nu se poate pronunta.
Persoanele ce urmeaza a fi testate poarta o discutie, premergatoare testului, cu expertul psiholog, discutie ce are drept scop pregatirea subiectului pentru test, inclusiv reducerea emotivitatii acestuia. In plus, aparatura se regleaza in functie de nivelul de emotivitate al fiecaruia, iar in diagrame, emotivitatea are un aspect specific, altul decat cel al minciunii.
Codul de procedura penala nu prevede ca mijloc de proba testul Polygraph, sigur ,valoarea acestuia e apreciata in masura in care e coroborata cu alte mijloace de proba.

Una dintre ratiunile pentru care acesta nu e administrat de catre organele judiciare ca mijloc de proba e aceea ca poate exista un comportament disimulat, iar adevarul sa apara denaturat.
Desigur , valentele psihologice ale acestuia le cunoasteti dumneavoastra.
Si chiar cred ca suscita un real interes pentru colegii juristi (cu precadere pentru cei angajati in cauze penale ) aflarea "substratului psihologic " al acestui test.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
intersant subiect, eu as fi de acord cu introducerea acestei testari si in cauzele civile, oricum nu se ia in considerare doar testul cu poligraf ci factori conjugati. Am si eu o intrebare ptr avocati INTRUCAT EI STIU MAI MULTE DIN PRACTICA IN INSTANTA: se accepta in prezent ca proba inregistrarile video, audio?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
ContSters87904, utilizator
Nu aveti nicio sansa cu testul poligraf in procesele civile.
Puteti face plangere penalasiacolodiscutia ar putea fi alta, dar chiar si asa este complicata treaba.

Alte discuții în legătură

Testul poligraf in cauze civile "Andronic&Asociatii"- Societate Civila Profesionala de Psihologie Daca in ultimii ani, judecatorii ce instrumenteaza cauzele penale, prin incheiere de sedinta, solicita testul poligraf in tot mai multe cauze, ce ratiuni pot ... (vezi toată discuția)
Testul poligrafului Mari.an Mari.an de exemplu: Accept testul poligrafului fara ca eu sa fi savarsit vreo fapta si totusi in urma careia sunt suspectat. Daca acuzatorul nu detine alte probe ... (vezi toată discuția)
Sa fac sau nu testarea poligraf ? Achimitom04 Achimitom04 Buna ziua ! Am si eu nevoie de un sfat, de la domnul avocat Lasconschi sau altcineva care ar putea sa ma ajute. Lucrez pe o ambulanta Smurd. In februarie ... (vezi toată discuția)