avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Se poate dispune expertizarea oftalmologică a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Se poate dispune expertizarea oftalmologică a martorilor oculari?

În cazul în care niște persoane susțin, jurându-se pe ochii lor, că m-au văzut pe mine săvârșind o infracțiune
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:28, 21 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu vad posibil asa ceva, doar daca martorul este de acord cu expertiza, altfel nu vad cum sa il constrangi in mod legal, martorul daca minte, raspunde pentru infractiunea de martuire mincinoasa.
Pe de alta parte, dvs aveti dreptul sa va aparati si sa solicitati administrarea de probe.
Daca spuneti ca nu ati interactionat, puteti sa solicitati sa se efectueze o identificare de persoane. Mai puteti solicita reconstituirea, confruntarea sau alte probe pe care le considerati dvs a fi utile în scopul determinării sau clarificării unor împrejurări de fapt ce prezintă importanţă pentru stabilirea adevărului.
Trebuie sa stiti ca probele nu au o valoare dinainte stabilită prin lege şi sunt supuse liberei aprecieri a organelor judiciare în urma evaluării tuturor probelor administrate în cauză.
Am avut ocazia sa vad ca un judecator, la spusele unei parti din proces ca martorul nu vede bine, l-a intrebat pe martor ce are in mana. Acesta nu a putut sa precizeze, asa ca marturia nu a fost luata in considerare. Era vorba de precizare a identitatii unei persoane aflate la distanta.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Septembrie 2017
elian c, utilizator
Pentru o cauza civila, metoda folosita de judecator poate fi oportuna.
Intr-un caz penal, cand se pune in discutie vinovatia unei persoane acuzate de o ilegalitate, legat de martorul care se banuieste ca nu sta prea bine cu vederea (exista chiar indiciii in acest sens - poarta ochelari cu multe dioptrii), in conditiile in care mai este si singurul martor identificat, este greu de luat o decizie in urma raspunsului la o simpla intrebare, de genul: "ce am in mana ... ?"
Daca martorul nu vede suficient de bine este dubios si declaratia sa trebuie bine lamurita.
La politie se poate face identificarea si dupa poze nu neaparat pe recunoastere din grup.Mai poate sa se si influienteze martorul de politie de principiu nefiind imposibil acest lucru...
Este foarte important de stabilit daca martorul a vazut si ce a vazut.
Poate a vazut ce a facut persoana dar nu i-a vazut fata...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce pedeapsa ma pot astepta... baubaul baubaul Buna ziua, am 20 de ani , nu am atecedente penale si sunt student (am inteles ca si asta ajuta). Cineva se tot lega de prietena mea, pana cand a reusit ... (vezi toată discuția)
Un martor se poate retrage? Daniel005 Daniel005 Salut. Un cunoscut a asistat la prinderea unei persoane cu o cantitate mica de droguri (un gram de cannabis), a fost legitimat si a fost dus la sectie unde s-a ... (vezi toată discuția)
Loviri dm1.ro dm1.ro Buna ziua. Am fost agresat verbal,si impins si dat afara dintr-un spatiu public. Eu, recunosc, am lovit persoana care m-a agresat in zona fetei. Asta s-a ... (vezi toată discuția)