avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie apartament / casa pe numele a doi proprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie apartament / casa pe numele a doi proprietari

Buna ziua,

Impreuna cu prietenul meu, dorim achizitionarea unei locuinte. Nu suntem casatoriti si nici nu ne vom casatori in viitorul apropiat.
Amandoi vom contribui la plata ratelor, avansului, mobilare locuinta ,s.a.m.d

Cum putem figura amandoi ca proprietari ai imobiliului achizitionat, in contextul in care vom contracta un credit bancar?

Imi doresc ca lucrurile sa fie corecte pentru amandoi si nici nu dorim sa ne casatorim rapid, doar pentru a obtine mai usor creditul.

Exista vreo conventie notariala de incheiat care sa confirme existenta a doi proprietari? Sau care sa confirme ca cele 2 persoane au o relatie de concubinaj si au participat in egala masura la achizitia imobilului.

La banca ni s-a spus concret ca nu se poate, dar imi vine greu de crezut ca nu exista o portita /alternativa pentru aceasta situatie.

Orice varianta este apreciata.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ccristi3000 , utilizator 13:55, 16 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe de-o parte ati spus "in contextul in care vom contracta un credit bancar", deci veti contracta un credit impreuna, iar pe de alta parte ati spus "La banca ni s-a spus concret ca nu se poate". Adica ce nu se poate? Sa contractati creditul sau sa fiti amandoi proprietari?
Asa, tehnic vorbind, prin conventia partilor se poate orice (sau aproape orice), inclusiv ca sa aveti impreuna un drept de proprietate asupra imobilului chiar daca nu sunteti casatoriti. Insa, daca banca are alte reguli prin care limiteaza acest drept conventional asta este alta discutie.
Deci, concluzia este ca un astfel de act juridic se poate intocmi, insa cu privire la credit este problema dvs cu banca.
Corect, vom contracta un credit bancar impreuna. Se vor lua in considerare ambele venituri,automat unul din noi va fi titularul creditului, iar celalalt, coplatitor. Am discutat cu managera unei sucursale, care a spus initial ca nu se poate ca amandoi sa fim proprietari, dupa care a mentionat ca acest aspect se discuta mai bine la notariat, de unde si nelamuririle mele.
Pana la urma sa inteleg ca detaliile se stabilesc la notariat?

Stiu sigur ca prin programul "Prima casa" trebuie sa fii casatorit pentru a beneficia impreuna de proprietate, tocmai de aceea ne-am orientat catre un credit ipotecar standard, ca sa avem surpriza sa ni se spuna ca nu se poate nici macar prin credit ipotecar.

Multumesc frumos!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dovada faptului ca sunteti amandoi proprietari poate fi facuta cu contractul de vanzare din care sa rezulte ca il achizitionati impreuna, urmand a fi coproprietari asupra imobilului (in cotele pe care le agreati - eventual 50% - 50%).

Reprezentantii bancii va transmit ca nu puteti contracta impreuna creditul?
Reprezentanta bancii a afirmat initial ca nu ne poate da impreuna creditul. Dupa care a dat inapoi si a afrmat ca detaliile despre proprietate le discutam noi personal la notariat. Traiesc cu impresia ca nu era foarte convinsa de ce a spus, de aceea ma interesez.
Multumesc!
Dupa cum v-am spus, tehnic vorbind, prin conventia partilor se poate orice (sau aproape orice), inclusiv ca sa aveti impreuna un drept de proprietate asupra imobilului chiar daca nu sunteti casatoriti. Detaliile le stabiliti dvs (adica sa stiti precis ce doriti), nu notarul. Notarul, doar gaseste forma optima a actului juridic pe care il autentifica, act care trebuie sa transpuna vointa partilor.
Cat priveste opinia exprimata de dna de la banca, este firesc ca aceasta sa se rezume la situatii standard si in general foarte simple. Important este sa nu existe, asa cum v-am mai spus, si alte limitari in politica bancii de care dvs sa nu stiti si peste care dna de la banca sa nu poata trece nici chiar daca ar vrea.

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu garantie ipotecara adriansp adriansp Buna ziua. Am contractat un imprumut imobiliar. Ante-contractul de vanzare cumparare are ca si cumparatori atat pe mine cat si pe prietenul meu, fiind ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma ajutați cu o lămurire. am cumpărat ... AlexandruLuminare AlexandruLuminare Buna ziua, Va rog sa ma ajutați cu o lămurire. Am cumpărat împreună cu viitoarea soție un imobil în cota parte 50/50 fapt specificat și în ... (vezi toată discuția)
Care sunt drepturile coplatitorului unui credit ipotecar? ContSters98050 ContSters98050 Intentionez sa achizitionez o locuinta impreuna cu prietena mea (pentru moment nu suntem casatoriti). Creditul va fii facut pe numele ei iar eu voi figura ca ... (vezi toată discuția)