Pe data de 23 iunie m-am angajat ca vanzatoare la o societate comerciala din domeniul morarit-panificatie,care detine si 14 magazine in oras.Am semnat un contract de garantie si in prima zi de lucru am semnat un acord de gestiune colectiva.La momentul inceperii lucrului nu s-a facut nici un inventar,ca de altfel nici la sosirea altor angajati.Mentionez ca la aceasta firma se practica schimbul de personal intre magazine,fara a se face inventar la sosirea si respectiv la plecarea angajatului din magazinul respectiv.Se face un inventar o data la trei luni,si indiferent cate persoane au lucrat in acest timp in respectivul magazin,raspund doar persoanele ce lucrau la momentul inventarului in magazin.In septembrie s-a facut inventar si s-a descoperit o lipsa de 2400 ron.De la ultimul inventar facut(6 iunie),mai sunt 2 persoane in magazin,care au participat la acel inventar si au semnat pentru el.Restul personalului este nou,iar unele persoane care au lucrat in acest interval nici nu mai lucreaza la firma.Ce se intampla in acest caz?Cum raspunde fiecare si in ce masura pentru prejudiciul creat?Pe mine cum ma afecteaza acest lucru,tinand cont ca nu s-a facut nici un inventar cand m-am angajat,poate lipsa in gestiune sa fie dinainte de venirea mea.Chiar daca nu e o suma mare(in acest moment suntem 5 angajati in magazin,si suma se imparte la 5)nu sunt dispusa sa platesc pentru ce a facut altul.Deasemenea am fost amenintate ca ni se v-a desface contractul de munca pe motive disciplinare.Pe ce baza pot face ei acest lucru,stiind ca prin acest magazin s-au perindat mai multe persoane,fara a se face vreun inventar?
Buna ziua din nou !
Am intocmit cererea de acordare a sporului de gestiune pe 30 martie si mi s-a raspuns abia pe 25 mai...negativ, desigur ( nici nu m-asteptam altfel ). Mi se face astfel cunoscut faptul ca "actul administrativ prin care v-a fost stabilit salariul tarifar de incadrare, treapta si clasa de salarizare conform legii-cadru 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice este decizia nr....pe care ati semnat-o in data de...2011. De asemeni, precizam ca in conformitate cu prevederile art.2 din decizia de mai sus, trebuia contestata in termen de 15 zile."
Decizia la care se face referire contine urmatoarele puncte:
1. incadrarea pe durata nedeterminata in functia de asistent medical
2. drepturile salariale, respectiv diminuarea cu 25%, majorarea cu 15% cf Legii 285/2010 si sporul de conditii deosebite.
Si bineinteles faptul ca pot contesta in termen de 15 zile aceasta decizie....
Insa eu nu am stiut pana acum si nici nu mi-a spus nimeni ( pana am descoperit singura ) ca nu mi s-a acordat sporul de gestiune...
Ce pot sa fac in aceste conditii?
Multumesc
Nu va ramane decat promovarea unei actiuni in instanta .Angajatorul nu va acorda un drept salarial ce vi se cuvine de drept,din moment ce detineti acea functie.
Art.10 din Legea nr.284/2010:
(5) Diferenţa dintre două clase de salarizare succesive este de 2,5% din salariul de bază, solda/salariul de funcţie, indemnizaţia lunară de încadrare, utilizîndu-se rotunjirea la a doua zecimală a coeficienţilor de ierarhizare aferenţi claselor de salarizare.
2clase suplimentare la salariul de baza inseamna in concret ca salariului de baza i se va aplica o crestere de 5%(2x2,5%),unde 2,5%reprezinta diferenta dintre 2 clase succesive de salarizare.
Spor de vechime
bogdan77m
Sunt functionar public si as vrea sa stiu care sunt prevederile legale pentru aplicarea sporului de vechime. Avand in vedere ca trec la gradatia 2, cum se ... (vezi toată discuția)