avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua,
Se prezinta urmatoarea situatie: mama si tatal copilului nu sunt casatoriti. Tatal poate intra in concediu de crestere copil? Tatal figureaza in certificatul de nastere al copilului.
Multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:47, 25 Septembrie 2017
Tatal beneficiaza de drepturile stabilite in OUG 111/2010, pentru ca este parinte firesc al copilului, totul este sa indeplineasca conditiile de stagiu de cotizare.

OUG 111/2010:
Articolul 2
(1) Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata .

Articolul 8
(1) De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta .

Samoila Georgeta P.F.A. a scris:

Tatal beneficiaza de drepturile stabilite in OUG 111/2010, pentru ca este parinte firesc al copilului, totul este sa indeplineasca conditiile de stagiu de cotizare.
......



OUG nr.111/2010 nu prevede faptul ca, o persoana trebuie sa aiba un anumit stagiu de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC.

@ lorrena78
In speta, in situația în care părinții copilului nu sunt căsătoriți, dar copilul a fost recunoscut, îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege se demonstrează pe baza anchetei sociale efectuate de autoritatea tutelară.
Ultima modificare: Luni, 25 Septembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil alinailiescu89 alinailiescu89 Buna ziua. As dori sa stiu in conditiile in care, urmeaza sa nasc un copil, iar ambii parinti lucreaza, daca tatal copilului poate intra in concediu crestere ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere si ingrijire tata lnt79 lnt79 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea problema : avem un angajat care doreste sa beneficieze de concediul de crestere si ingrijire al ... (vezi toată discuția)
Indemnizație crestere copil Alina elena tudose Alina elena tudose Buna seara,poate lua tatăl indemnizația crestere copil daca deține O întreprindere individuală și a realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni ... (vezi toată discuția)