avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii DECLARATIE 112 CU ORE MAI PUTINE DECAT MUNCITE
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

DECLARATIE 112 CU ORE MAI PUTINE DECAT MUNCITE

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o indrumare. Angajatorul angajeaza cu contract de munca de 8h/zi, iar dupa un an angajatul se duce la Casa de Pensii si scoate adeverinta de unde reiese ca un an de zile a lucrat doar 3-4zile/luna. Care este baza legala prin care angajatul sa ceara angajatorului sa i se plateasca contributiile pe anul intreg nu doar 3-4 zile pe luna. A pierdut 10 luni din vechime, plus ca baza de calcul este foarte mica la 3-4 zile/lunar. Mentionez ca angajatul nu a semnat state de plata sau pontaje, doar contractul de angajare si ultimul stat de plata pe august si decizia de incetare cu renuntare la preaviz din partea angajatorului.. Nu inteleg cum pot angajatorii sa declare ce vor la ANAF fara sa fie trasi la raspundere, fara vreun act la mana care sa dovedeasca lipsa angajatului de la munca din cele 8h/zi contractuale.
Ultima modificare: Luni, 25 Septembrie 2017
Dragos1109, utilizator
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 18:53, 26 Martie 2018
Buna ziua, la ITM, Casa de Pensii si ANAF raspunsul a fost: faceti o sesizare la registratura. Nici o persoana de la ghiseele vizitate din institutiile de mai sus nu a raspuns clar cum tb legal sa ponteze angajatorul un angajat. Va rog, poate cineva sa ne ajute cu un articol din lege privind procedura pe care tb sa o respecte legal angajatorul in stabilirea si declararea zilelor orelor muncite de angajat? Multumesc anticipat.
Ar trebui sa faceti cate o sesizare la fiecare din aceste institutii, poate macar una va va da castig de cauza, stiuta fiind situatia in care majoritatea angajatorilor ,,cunosc'" pe cate cineva ,,unde trebuie". Teoretic,pentru zilele in care nu sunteti pontat, dvs. ati facut cerere de concediu fara salariu sau ati lipsit nemotivat. O alta varianta ar fi sa va adresati Tribunalului cu o actiune de judecata.
Munca este reglementata in mod special de Codul Muncii Legea 53/2003 actualizata
Multumesc pt raspuns. Am inteles si ca pontajul se face si pe baza foii de prezenta (care in cazul de fata lipseste cu desavarsire, ca si statele de plata) semnata de angajat. Mi se pare si normal sa fie ceva la baza declaratiei 112. Este corect?
Pentru a obtine banii si reparatia nu vad decat o solutie in instanta, pentru ca amiabil nu prea cred. Institutiile de mai sus vor da amenzi, dar dvs veti ramane cu paguba. Dar trebuie sa demonstrati ca ati lucrat full time.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
A fost contactat angajatorul cu solicitarea explicatiei asupra problemei, angajatorul evident s-a simtit "jignit" si s-a infuriat,si a delegat un avocat. Vom vedea ce final va avea povestea ulterior. Multumesc si va voi tine la curent poate mai au si altii nevoie sa citeasca.

Alte discuții în legătură

Refacere state salarii Geo_2008 Geo_2008 Buna ziua Vreau sa supun atentiei dvs o situatie mai putin obisnuita. La o soc com s-au platit tot anul trecut (in fiecare luna) ore suplimentare atunci cand ... (vezi toată discuția)
Nelamurire raspuns itmb vladiana vladiana Va rog sa ma ajutati si pe mine in descifrarea unui raspuns primit de la ITMB in urma unei Sesizari. Concret: un agent de paza angajat cu CIM(program 8h/zi, ... (vezi toată discuția)
Plata drepturi salariale hotarare judecatoreasca gina68 gina68 Daca un salariat a castigat in instanta plata unei zile ide munca n care fusese pontat nemotivat, cum va proceda angajatorul ? Se procedeaza ca in cazul ... (vezi toată discuția)