avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul de vizită la școală a copilului în afara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul de vizită la școală a copilului în afara programului de legături personale cu minorul. Există hotărâri judecătorești pronunțate în acest sens?

Dreptul de vizita la scoala a copilului in afara programului de legaturi personale cu minorul considerati ca exista sau ca nu exista ?
Considerati ca dreptul la vizita trebuie ingradit daca exista un program limitat stabilit prin hotarare judecatoreasca sau conventie notariala?

Stie cineva vreo hotarare judecatoreasca pronuntata in acest sens cu statul roman parat in cauza si cu invatatoarea ca actionand in temeiul atributiilor de serviciu?

Invatatoarea considera ca parintele nerezident nu are dreptul de a-si vedea copilul la scoala in pauza dintre ore, ingradind accesul parintelui si in aceste conditii doar prin proces se poate stabili cine are dreptate.
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
Admin, administrator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Opinia mea este ca prezența părintelui nerezident la școală stânjenește cumva activitatea copilului. Acesta din urmă simte un oarecare disconfort, întrucât în mod obișnuit părinții nu sunt prezenți în timpul desfășurării orelor de curs, iar în pauzele dintre ore elevul nu are timp pentru o discuție aprofundată cu părintele nerezident, se simte dator să dea expicații celorlați copii cu privire la prezența părintelui său, ceea ce îl distrage de la activitătile școlare.
În plus intervin anumite emoții care trebuiesc gestionate, iar copilul pierde din atenția necesară orelor de curs.
Consider că este mai util ca eventualele întâlniri să fie cumva programate și în orice caz să se facă în afara școlii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, i-a zis de programare dar ceilalți părinți intrau cu minorii în scoala fără programare.
De aceea o programare pentru unii părinți iar pentru altii sa nu fie necesară deja duce la ingradirea unor drepturi si la discriminare.
Deși poate fi cum ziceți referitor la gestionarea emoțiilor minorului totusi acesta se si bucura daca vede părintele si 10 minute le ajung sa discute.

Stiti vreo hotărâre în care sa se precizeze că nu este în interesul superior al minorului si din acest motiv sa se dispună în mod indirect o interdictie de a vizita minorul în recreatie la scoala?

E vorba de o vizita la 2 saptamani sau chiar la o lună la scoala unde părintele se mai si intereseaza de situatia școlară ă copilului.
O vizita rară nu prea cred ca ar afecta grav minorul decat daca are aversiune față de părinte ceea ce în speță nu este cazul.

Interventia statului e arbitrară și abuzivă daca se interpune între minor si parinte si chiar incalca legea in opinia mea daca statul nu prezinta niste argumente deosebit de puternice pentru a interzice un drept recunoscut de lege.

Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn avocat, la şcoala unde umblă copilul meu, se încuie porţile după începerea cursurilor şi se deschid la ora 12. Nimeni nu poate îngrădi vizita unui părinte la şcoală, ca să se intereseze de copil, dar asta trebuie să se facă după terminarea orelor de curs, când poate socializa şi cu copilul în linişte.În general, în pauze, copiii se joacă, se bucură de prezenţa celorlaţi copii din clasă, sunt cumva în altă lume decât cea din familie.
Susţin opinia d-lui avocat Francisc Weber
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa ore ia copilul acasa celalalt parinte.
Trebuie să meargă la masa.
În ipoteza dvs. deja intra in conflict direct cu celălat părinte pentru ca ii ia din timp si ii strica programul.

Ideea este ca nimeni nu are dreptul de a ingradi accesul la copil decat daca părintele este decăzut din drepturi.
Statul nu are dreptul de a interveni în relațiile personale în acest caz iar învățătoarea este angajată a statului.
În general se merge pe ideea sa fie de acord celălat părinte ceea ce deja duce la un acord care nu este necesar.
Celălat părinte este implicat direct atunci cand timpul lui este afectat, în caz contrar nu are relevanță acordul sau dezacordul părintelui rezident, apreciez eu.
Autoritatea părintească comună cam aceasta inseamna...nemaiexistant încredințarea minorului.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu stiu hotarari date in Bucuresti, in care instanta considera ca nu e in interesul minorului un program concret de legaturi personale, mentinand neingradit dreptul tatalui de a pastra legatura cu minorul.
Desigur ca aceast fel de hotarare ar putea ridica anumite probleme, daca parintii sunt opresivi sau abuzivi. Dar aceste aspecte se vor evidentia pe parcurs. Recunosc, e o hotarare care trimite la intelepciune pe parinti dar ii si protejeaza impotriva obtuzitatii diversilor terti. Din experienta mea (atat personala cat si impartasita de altii), din pacate, tocmai unitatile scolare sunt cele care nu pricep ca legea nu inseamna doar litera, ci inseamna si spirit. Ca sa nu mai zic ca, in afara de domnitele juridice de prin inspectorate, nimeni (de la director de liceu pana la invatatoarea de generala) nu are habar de Legea 272, de ex. E mult mai greu ptr un tata divortat sa obtina informatii scoalare despre copilul sau, decat sa obtina informatiile medicale.

Cazul cu invatatoarea care crede ea ca e cum crede ea, ajutata ad-hoc chiar de directorul care crede el ca e cum crede invatatoarea, sunt, din pacate, extrem de frecvente. Si tot din pacate, a incepe o lupta cu acest sistem (indiferent ca faci plangere penala invatatoarei sau dai in contencios vreun inspectorat scolar sau chiar Min Educatiei), pe langa ca va dura enorm, dar risti sa-ti defavorizezi propriul copil.

Martonze, daca asa e regulamentul scolii, cu inchidere de porti la 8 dim si deschidere de porti la 13, toata lumea se va supune acestui regulament al respectivei scoli (ptr ca, daca nu stiai, in afara de regulamentul general al EDU, fiecare scoala isi poate creea propriul regulament!). Eu nu am reusit sa aflu daca scolile au personalitate juridica in raport cu tertii neangajati, avand insa aceasta personalitate numai in legatura cu angajatii lor ( cadre didactice, personal tesa).

Dle avocat Lascoschi, daca doriti sa va apucati de o TREABA SERIOASA prin invatatamant, cu privire la copiii care provin din familii "dezorganizate", va stau la dispozitie! Nu cu placere, dar cu indignare!

Alte discuții în legătură

Nu imi pot vizita la scoala fata ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Vreau sa va intreb daca este legal si normal ca invatatoarea de la clasa I si directorul scolii generale sa nu imi permita accesul in scoala in ... (vezi toată discuția)
Incredintarea minorului mamei andutza_puishor andutza_puishor Eu am urmatoarea problema:in urma divortului baiatul mi-a fost incredintat spre crestere si educare.Tatal nu s-a prezentat la proces si nu are program de ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)