avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune mostenire

buna ziua
Tatal meu amurit acum 7 ani ,ultimul domiciliu COLONESTI OLT.Mama a murit in urma cu 3 ani ,ultimul domiciliu Pitesti ,la mine acasa .Mai am 2 frati care nu vor sa vina la succesiune ,unul in Mioveni Arges si celalalt in Colonesti ,acum in Spania .Nu sa facut nici o deschidere pentru succesiune nici dupa tata nici dupa mama.
Intrebare: pot face cerere in justitie la Pitesti ,fiind ultimul domiciliu al mamei ,sau trebuie sa merg intai la Slatina pentru tata si apoi la Pitesti.
multumesc
quiras a scris:

Daca deschide succesiunea in instanta si ceilalti mostenitori nu se prezinta ? In acest caz ce se intampla? Precizati va rog legea daca se poate !


Art. 700 Cod civil- Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.
În cazul când mostenitorul a fost împiedicat de a se folosi de dreptul său, din motive de fortă majoră, instanta judecătorească, la cererea mostenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data când a luat sfârsit împiedicarea. (C. civ. 692, 709, 1890).
HM, de cuius mort cu 10 ani in urma ,nu s-a deschis succesiune,nu s-a acceptat nici o mostenire ! Sunt 2 mostenitori,iar unul deschide succesiune in instanta (sic ! taxe mai mici ) iar celalalt nu se prezinta ! Care ar fi solutia ? Ce se intampla cu dreptul eredelui care nu se prezinta ?
quiras a scris:

nu s-a acceptat nici o mostenire ! Sunt 2 mostenitori


Cand nu s-a acceptat o mostenire eu n-am cum sa vad 2 mostenitori (poate doar 2 doritori). Pentru o mostenire neacceptata de nimeni exista un singur mostenitor...statul.

A! unul e gata sa deschida un proces aratand ca el a acceptat (tacit) mostenirea. Asta-i alta ...nuanta.
Numai ca, daca el foloseste anapoda niste termeni (il numeste "mostenitor" si pe cel de-al doilea) croind prost cererea de chemare in judecata, s-ar putea sa-i faca un cadou si celuilalt, chiar daca el nu se prezinta. ;)

Daca ati sti cat se poate pierde "economisind" un onorariu...
Daca ati sti cati "pier" in justitie ...pe limba lor, spunand apoi ca ...sistemul e de vina ...
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
romascanu, moderator
Pai in Anexa 24 nu se trec si mostenitorii pe langa bunurile defunctului (mobile si imobile) ? ! Auzi, "...eu nu am cum sa vad 2 mostenitori " ! Da ,marea arta a avocatilor ,de a da un raspuns din care sa nu intelegi nimic decat plata onorariului! :) Oricum multumesc mult !
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2009
quiras, utilizator
romascanu a scris:

Cand nu s-a acceptat o mostenire eu n-am cum sa vad 2 mostenitori (poate doar 2 doritori). Pentru o mostenire neacceptata de nimeni exista un singur mostenitor...statul.


quiras a scris:

Pai in Anexa 24 nu se trec si mostenitorii pe langa bunurile defunctului (mobile si imobile) ? ! Auzi, "...eu nu am cum sa vad 2 mostenitori " !


Daca va uitati cu atentie in anexa 24 aveti sa vedeti ca acolo nu scrie mostenitori, ci "mostenitori prezumtivi". (prezumtiv = considerat ca probabil; ipotetic).

Pentru ca nu e suficient ca X sa fie fiul/fiica defunctului si asa mai departe (adica ruda in grad succesibil cu defunctul) pentru a putea fi mostenitorul lui.

Mai trebuie sa si vrea pentru ca "nimeni nu este obligat a a face acceptarea unei mosteniri" (art.686 c. civ.).

Iar vrutul asta se exprima printr-un act de acceptare (fie expresa, fie tacita).
Daca un mostenitor ipotetic (mai corect spus, o persoana care are vocatie la mostenire) nu a acceptat mostenirea defunctului atunci ea nu este mostenitor, ci o persoana STRAINA de acea mostenire (tot atat de straina cum sunt si eu de mostenirea mortului depre care vorbiti).

Si atunci eu nu am cum sa "vad" mostenitori acolo unde dvs. imi spuneti ca nimeni nu a acceptat.

A! de fapt cineva a acceptat (macar tacit, daca nu prin declaratie expresa) dar dvs., pentru ca nu cunoasteti toate nuantele termenilor juridici, nu ati exprimat corect ideea.

Pai tocmai asta am vrut sa spun: Atentie la ce "minuni" se poate ajunge prin folosirea improprie a termenilor juridici de catre cei carora li se pare doar ca ii pricep. Dar ii pricep tot asa cum pricep eu simptomele bolilor de prin tratatele de medicina.

De-aia e bine ca avocatul sa raspunda clientului ...uitandu-se in ochii lui. Ca sa se prinda cand a inceput clientul sa clipeasca des ...a neintelegere. Altminteri, aici n-a cum sa stii daca raspunzi unui om cu cateva clase ori unuia cu cateva doctorate.

Alte discuții în legătură

Dezbaterea mostenirii teo1980 teo1980 Buna ziua, Va rog mult sa ma sfatuiti in solutionarea unei probleme privind dezbaterea mostenirii. In august 2007 a decedat tatal meu. Mama este in ... (vezi toată discuția)
Succesiune prescrisa emitoma emitoma Ce se intampla spre exemplu daca sotia supravietuitoare ,ca unic mostenitor de drept ,nu deschide si deci nu accepta succesiunea in termenul de 6 luni ? Cui ii ... (vezi toată discuția)
Alt caz succesiune Ana Mocanu Ana Mocanu [b]X[/b] si [b]Y[/b] sunt casatoriti. Au impreuna doi copii (majori): [b]A[/b] si [b]B[/b]. Moare [b]X[/b]. Teoretic, mostenitori sunt: [b]Y[/b], [b]A[/b] si ... (vezi toată discuția)