romascanu a scris:
Cand nu s-a acceptat o mostenire eu n-am cum sa vad 2 mostenitori (poate doar 2 doritori). Pentru o mostenire neacceptata de nimeni exista un singur mostenitor...statul.
quiras a scris:
Pai in Anexa 24 nu se trec si mostenitorii pe langa bunurile defunctului (mobile si imobile) ? ! Auzi, "...eu nu am cum sa vad 2 mostenitori " !
Daca va uitati cu atentie in anexa 24 aveti sa vedeti ca acolo nu scrie mostenitori, ci "mostenitori
prezumtivi". (prezumtiv = considerat ca probabil; ipotetic).
Pentru ca nu e suficient ca X sa fie fiul/fiica defunctului si asa mai departe (adica ruda in grad succesibil cu defunctul) pentru a putea fi mostenitorul lui.
Mai trebuie sa si vrea pentru ca "nimeni nu este obligat a a face acceptarea unei mosteniri" (art.686 c. civ.).
Iar vrutul asta se exprima printr-un act de acceptare (fie expresa, fie tacita).
Daca un mostenitor ipotetic (mai corect spus, o persoana care are
vocatie la mostenire)
nu a acceptat mostenirea defunctului atunci ea nu este mostenitor, ci o persoana STRAINA de acea mostenire (tot atat de straina cum sunt si eu de mostenirea mortului depre care vorbiti).
Si atunci eu nu am cum sa "vad" mostenitori acolo unde dvs. imi spuneti ca nimeni nu a acceptat.
A! de fapt cineva a acceptat (macar tacit, daca nu prin declaratie expresa) dar dvs., pentru ca nu cunoasteti toate nuantele termenilor juridici, nu ati exprimat corect ideea.
Pai tocmai asta am vrut sa spun: Atentie la ce "minuni" se poate ajunge prin folosirea improprie a termenilor juridici de catre cei carora li se pare doar ca ii pricep. Dar ii pricep tot asa cum pricep eu simptomele bolilor de prin tratatele de medicina.
De-aia e bine ca avocatul sa raspunda clientului ...uitandu-se in ochii lui. Ca sa se prinda cand a inceput clientul sa clipeasca des ...a neintelegere. Altminteri, aici n-a cum sa stii daca raspunzi unui om cu cateva clase ori unuia cu cateva doctorate.