avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cota parte mostenire - apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cota parte mostenire - apartament

Buna ziua,
Numele meu este Augustin Barbu. In anul 1993, in urma decesului bunicii materne, am achizitionat printr-un contract de vanzare – cumparare, de la bunicul matern si mama mea (unica fiica), ca mostenitori, un apartament, cu drept de uzufruct viager pentru bunicul meu. Precizez ca, desi actul s-a facut la notar si s-a declarat de ambele parti ca apartamentul a fost achitat, iar banii corespunzatori au fost dati, respectiv primiti, in realitate au fost achitate doar taxele juridice si notariale.
Acest apartament l-am achizitionat fara nicio imbunatatire.
In anul 2005 bunicul a decedat.
In anul 2008 am racordat apartamentul la incalzire separata, prin centrala.
In anul 2012 m-am casatorit cu actuala sotie.
Dupa casatorie, am renovat apartamentul, investitiile fiind la momentul actual de aproximativ 60.000 – 70.000 lei, mare parte justificate prin documente fiscale.
In anul 2016 mi s-a nascut un copil.
Momentan imi traiesc ambii parinti si mai am o sora, care avea 7 ani in anul1993.
Va adresez rugamintea de a mi se clarifica urmatoarele nelamuriri:
a) Din cauza unor probleme de familie cu parintii mei, mama mea vrea sa revoce actul de vanzare cumparare si sa il atace in instanta pentru a-l anula. Va rog sa imi spuneti ce repercusiuni ar avea aceasta actiune si ce sanse de a revoca actul are si daca mai este posibil acest lucru dupa atatia ani, mai ales ca tranzactia s-a facut prin vanzare cumparare la notar!
b) In cazul prezentat mai sus, care sunt mostenitorii in cazul unui deces al meu? Imi puteti spune ce cota de mostenire, defalcat, ar avea fiecare, in special copilul si sotia?
c) Ce posibilitatea exista la momentul actual de a ii oferi sotiei o cota parte din valoarea apartamentului, corespunzatoare investitiilor facute de ea, fara a fi atacata aceasta actiune de alti potentiali mostenitori din partea mea?
d) Daca aceasta actiune de a deveni si sotia proprietara asupra unei cote parti din apartament, in cazul unui deces prematur al ei, cine ii mosteneste aceasta cota? Mentionez ca ii traiesc si ei ambii parinti si mai are un frate si o sora!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: augbarbu , utilizator 10:02, 29 Septembrie 2017
a) Nici o sansa. Sunt doar amenintari.
b) sotia supravietuitaore(1/4) si fiica dvs (3/4)
c) De ce ati dori asa ceva? Lasati-va apartamentul asa cum este, bun propriu.
d) dvs, sot supravietuitor (1/4) si fiica (1/4). Fratii, parintii, sau alte neamuri nu au nici o legatura.
Va multumesc pentru clarificarile facute!
Cu deosebita stima,
Buna dimineata!
Referitor la situatia prezentata anterior, in cazul decesului atat al meu, cat si al sotiei, cine este mostenitor?
Va multumesc!
Fiica dvs
Va multumesc pentru raspunsuri si informatii!
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Introducere sotie in act proprietate augbarbu augbarbu Buna seara, Numele meu este Augustin Barbu. In anul 1993, in urma decesului bunicii materne, am achizitionat printr-un contract de vanzare – cumparare, ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire claugan claugan Salut, Tatal meu a ramas vaduv si s-a recasatorit Tata are un apartament si inca e in viata. Mama vitrega solicita parte din apartament Mama vitrega e pe ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am?-mostenire ella_camy ella_camy Ma izbesc de o problema si nu stiu ce drepturi am.Este vorba despre o mostenire. Bunica a decedat (de vreo 22 de ani). In urma ei au ramas in viata sotul si 2 ... (vezi toată discuția)