avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Amenda expert
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Amenda expert

In cazul neprimirii comunicarii de la instanta privind numirea expertului intr-o cauza, acesta primeste la urmatorul termen amenda pentru nedepunere expertiza. Cum poate demonstra acesta ca NU a primit acea instiintare?Am vazut hotarare de camera de consiliu in care expertului i se respingea cererea de anulare a amenzii pe motiv ca citarea s-a facut legal iar el nu poate demonstra ca NU a primit, desi pe citatie scria clar "negasit la domiciliu". Culmea e ca "negasirea la domiciliu" era falsa, pentru ca "domiciliul" era un sediu de firma cu salariati si program afisat....deci postasul nu s-a obosit in ziua aia sa se ridice din pat. Si asta e motivare de judecator....
Cum poate preintampina expertul aceasta amenda in situatia in care stie (neoficial) numarul dosarului in care a fost numit dar nu primeste citatia pana la primul termen de depunere?
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
adema1980, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:23, 9 Octombrie 2017
Daca pana cu 5 zile minim inainte de termenul de judecata, nu ati primit adresa de desemnare ca expert intr-un dosar, iar dvs. cunoasteti din alte surse ca ati fost desemnat in respectivul dosar, puteti depune la arhiva tribunalului, pentru dosarul nr. .... o nota prin care sa anuntati instanta ca nu ati primit adresa de desemnare, nu cunoasteti obiectivele stabilite de instanta. Puteti cere la arhiva dosarul respectiv si acolo gasiti copia dupa adresa de desemnare, in conditiile in care arhivarul va crede ca sunteti desemnat ca expert.
Pe viitor, evitati sa mentionati ca adresa unde sa primiti corespondenta ca fiind cea de la serviciu. Cand nu va gaseste acasa, postasul lasa o instiintare in cutia postala si cu avizul respectiv mergeti la oficiu pentru a ridica corespondenta.
Postasul chiar daca urca la etaj (nu puteti demonstra ca nu a facut-o), in sediul de firma si dvs. nu erati prezent, nu lasa corespondenta altei persoane, deoarece pe PV al postasului trebuie trecut de primitor, seria si nr. de la cartea de identitate, plus semantura de primire a corespondentei. Adresa de desemnare se trimite de tribunal cu confirmare de primire sau recomandata si are regim de aducere la adresant cu prioritate.
Corect tot ce ati mentionat; sediul de firma e apartament inchiriat, deci daca suna la usa si e postasul, nu poate rata adresantul nici daca incearca... La arhiva nu s-a dat dosarul pe motiv ca nu s-a prezentat numirea. S-a trimis mail de instiintare ca dovada ulterioara (pt camera de consiliu) ca s-au facut demersurile necesare.
Deasemenea am citit (dar nu mai retin unde) ca, in cazul in care expertul sau martorii nu au fost instiintati de numire, iar partile in proces au cunostinta de aceasta, pot sesiza instanta cu privire la lipsa instiintarii si solicita retrimiterea.
Poate ne ajuta un avocat cu temeiul legal, e posibil sa fie util expertilor, desi nu e tocmai procedural....
Ultima modificare: Luni, 9 Octombrie 2017
adema1980, utilizator
Mentionati, citez: " ... Deasemenea am citit (dar nu mai retin unde) ca, in cazul in care expertul sau martorii nu au fost instiintati de numire, iar partile in proces au cunostinta de aceasta, pot sesiza instanta cu privire la aceasta si solicita retrimiterea instiintarii. ..."
OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara mentioneaza:
-art.17 (3) Adresa privind numirea expertului se comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi expertului tehnic judiciar, după efectuarea plăţii în condiţiile alin. (2), şi cuprinde următoarele:
a) denumirea şi datele de contact ale organului cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus numirea;
b) numărul şi obiectul dosarului în care a fost dispusă efectuarea expertizei tehnice judiciare;
c) numele sau, după caz, denumirea părţilor din dosar şi datele de contact ale acestora: domiciliul sau, după caz, sediul acestora, precum şi numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail, dacă acestea sunt cunoscute;
d) numărul şi data încheierii sau ordonanţei prin care a fost numit expertul;
e) obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie să răspundă expertul;
f) termenul stabilit pentru depunerea raportului de expertiză;
g) suma stabilită cu titlu de onorariu provizoriu;
h) suma stabilită cu titlu de cheltuieli provizorii;
i) menţiunea că sumele provizorii, stabilite cu titlu de onorariu provizoriu şi cheltuieli provizorii, au fost plătite în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare.
Legea nu mentioneaza altceva legat de adresa de numire a expertului. Nu este admisa posibilitatea ca instanta sa nu instiinteze expertii ca au fost desemnati intr-un anume dosar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de instiintare a expertului numit de instanta si a expertului parte FRD FRD Este legala urmatoarea procedura . S-a admis de catre instanta proba si cu expertiza contabila. A fost numit expertul X de catre instanta prin tragere la sorti ... (vezi toată discuția)
Ce documente prezinta expertul? OvidiuDanut OvidiuDanut Va salut! Am studiat Ordonanta 2 / 2000 dar nu am gasit nimic in sensul acesta. Un expert desemnat de instanta pentru efectuarea unei expertize judiciare, ... (vezi toată discuția)
Plata esalonata expertiza bbdeea_26 bbdeea_26 Prin instanta am obtinut expertiza contabila la administratia blocului,pe care trebuie sa o achit eu.intrebarea mea este daca pot plat esalonat aceasta ... (vezi toată discuția)