avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Filiația prin adopție: care este diferența dintre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Filiația prin adopție: care este diferența dintre adopția cu efecte depline și adopția cu efecte restrânse?

Buna ziua Am o nelamurire referitoare le adoptie ,Ce este adoptia cu efecte depline si ce este adoptia cu efecte restranse ? Certificatul de adoptie este facut in anul 1958 si nu stiu unde pot afla cum s-a facut adoptia respectiva sau cine ma poate lamuri,
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: mamana , utilizator 18:43, 30 Septembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adoptia cu efecte depline presupune ca persoana adoptata inceteaza orice legatura de rudenie cu familia naturala, devenind ruda atat cu adoptatorul, cat si cu familia acestuia. Mai pe romaneste, devine copilul persoanei respective, cu tot ce implica asta, parintii find adoptatorii si devine ruda si cu ceilalti membri ai familiei.
Adoptia cu efecte restranse, presupune ca persoana adoptata mentine legaturile de rudenie cu familia naturala, si devine ruda numai cu adoptatorul, nu si cu familia acestuia. Practic persoana respecitiva va avea 4 parinti. E ca si cum o familie ia un copil sa il creasca, dar legal, nu devin parintii lui.
Distictia intre cele 2 tipuri de adoptii, este importanta in materia succesiunilor.
Un copil adoptat cu efecte depline, are vocatie succesorala numai la mostenirea parintilor adoptivi si a rudelor prin adoptie (frati, surori, bunici etc.). Orice legatura cu familia naturala inceteaza.
Un copil adoptat cu efecte restranse, are vocatie succesorala atat la mostenirea parintilor naturali, cat si a celor adoptivi. Dar nu are nici un drept la succesiunea rudelor parintilor adoptivi (frati, surori, bunici etc)

Este suficient sa cititi certificatul de nastere al persoanei care a fost adoptata. Cine sunt parintii?
De asemenea, gasiti detalii si in decizia de adoptie.
Multumesc pentru lamuriri, Va mai rog sa-mi mai acordati o lamurire , In certificat este trecut numele parintilor bioligici si numele parintilor adoptivi iar in finalul paginii certificatului de adoptie este scris asa:" A primit dupa adoptie numele de :Ghiorghiu Ana, Adoptia a fost inregistrata in registrul Starii civile din com Pogana ,raionul Barlad la nr ,3 din 1958 luna mai "
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2017
mamana, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din cele ce spuneți (sunt scrise atât numele părinților firești, cât și numele adoptatorilor) ar rezulta adopție cu efecte restrânse

La acea vreme era în vigoare vechiul Cod al Familiei (Legea 4/1954)

Art. 75. Înfierea îşi produce efectele de la data încuviinţării ei.
De la această dată, înfiatul are faţă de cel care înfiază drepturile şi obligaţiile pe care le are copilul din căsătorie faţă de părinţii săi, iar descendenţii înfiatului au faţă de cel care înfiază drepturile şi obligaţiile pe care descendenţii copilului din căsătorie le au faţă de ascendentul acestuia.
Înfiatul şi descendenţii săi păstrează toate drepturile şi obligaţiile isvorîte din filiaţie faţă de părinţii fireşti şi rudele acestora.

(Art 75 reglementa adopția/înfierea cu efecte restrânse)

Art. 78. - Înfiatul dobîndeşte, prin înfiere, numele celui care înfiază.
...
(alin 4) În toate cazurile, decizia de încuviinţare a înfierii va arăta numele pe care înfiatul urmează să-l poarte.

Art. 79. - La cererea comună a tuturor celor îndreptăţiţi să consimtă la înfiere, autoritatea tutelară poate încuviinţa înfierea cu toate efectele unei filiaţii fireşti.
De la data cînd această înfiere îşi produce efectele, înfiatul devine rudă cu rudele celor care înfiază, ca un copil firesc al acestora din urmă, iar drepturile şi îndatoririle isvorîte din filiaţie între cel înfiat şi părinţii săi fireşti şi rudele acestora încetează. Cu toate acestea, se aplică între cel înfiat şi rudele sale fireşti dispoziţiile art. 6.
Dispoziţiile art. 78 alin. 1, 2 şi 4 sînt aplicabile şi situaţiilor prevăzute în alineatele precedente.
Serviciul de stare civilă va întocmi în registru un nou act de naştere al celui înfiat, în care cei care înfiază vor fi trecuţi ca părinţii săi fireşti. Vechiul act de naştere se va păstra, făcîndu-se pe el menţiune despre întocmirea celui nou.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Septembrie 2017
romascanu, moderator
Va multumesc foarte mult pentru lamuriri, Sa aveti o seara si un weekend placut !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiere minor lemia50 lemia50 As dori sa stiu:un minor infiat cu acordul parintilor naturali isi pierde dreptul la mostenire dupa parintii sai naturali? Multumesc (vezi toată discuția)
Copil adoptat in anul 1948-poate participa la mostenirea parintilor adoptivi ori la mostenirea parintilor naturali. poate fi dublu mostenitor ? ContSters377560 ContSters377560 Speta: privind dreptul la mostenire al copiilului infiat in anul 1948. Neagu Maria (casatorita legal) este sora cu Tanase Caterina ( casatorita legal ) ... (vezi toată discuția)
Mai am drepturi sau nu?! remus39 remus39 La varsta de 28 ani am fost infiat de catre o matuse(acest fapt sa petrecut pe timpul comunismului). 1): Doresc sa stiu daca mai am drepturi dupa parintii ... (vezi toată discuția)