avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... dosare de cercetare accident petrecute in afara ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

dosare de cercetare accident petrecute in afara granitelor,

Sunt proaspat angajat(sef SIPP) la o firma unde am gasit dosare cu accidente de munca neavizate,Accidentele s-au produs in afara granitelor,dar in urma cu 3-4 ani.ITM -ul spune ca este nevoie de cercetarea din tara de producere a accidentului(CORECT!).
Intrebarea mea este :cat este valabila prelungirea termenului de cercetare,cand se prescriu aceste dosare si cum le pot eu finaliza ,avand in vedere faptul ca lucrurile s-au miscat ,unii muncitori implicati nemailucrand la firma noastra si nici in strainatate,sefii de santiere s-au mutat la alte puncte de lucru ,acele santiere s-au inchis,procuarea altor informatii fiind nula.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:50, 30 Septembrie 2017
Legislatia interna din domeniul ssm nu precizeaza o perioada de valabilitate la nesfarsit a termenului de cercetare a unui eveniment.
Este ciudat ca ITM-ul/ Inspectia muncii desi au cunoscut producerea acestor evenimente, totusi au acceptat nefinalizarea dosarelor si in plus, cei implicati in evenimente, victimele, nefiind finalizate dosarele au beneficiat/ nu au beneficiat de drepturile cere le revin ca victime ale unor accidente de munca. La fiecare depasire de termen, ITM/ Inspectia muncii trebuia sa aplice amenzi contraventionale, destul de consistente, angajatorului.
Ceea ce este cert, este ca dosarele trebuie finalizate. Pentru finalizare trebuie sa intrati in posesia documentelor intocmite de institutiile abilitate din tara in care s-au produs evenimentele (de cercetare, spitalizare, tratament, etc.). Va puteti adresa ambasadei romane din tarile respective pentru ajutor sau puteti contacta/ plati avocati romani din tarile respective care sa se ocupe de adunarea documentelor.
Cand intrati in posesia documentelor, le traduceti in limba romana, faceti dosarul de cercetare daca este vorba de incapacitate temporara de munca si le depuneti la ITM pentru avizarea dosarelor. Dupa finalizarea cercetarii la nivelul firmei si avizarea dosarelor dosarelor de cercetare de catre ITM, firma inregistreaza AM si completati FIAM.
Cercetarea AM se face cu respectarea prevederilor din sectiunea a 4-a a HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Sa aveti in vedere in special,
-Art. 145 (1) De intocmirea dosarelor de cercetare a evenimentelor urmate de incapacitate temporara de munca raspunde angajatorul care a incheiat contractul cu partenerul strain, in cazul efectuarii de lucrari cu personal roman, si, respectiv, Ministerul Afacerilor Externe, in cazul accidentelor suferite de angajatii misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare romane si de persoanele care indeplinesc sarcini de stat sau de interes public in afara granitelor Romaniei, aflati in indeplinirea indatoririlor de serviciu.
(2) De intocmirea dosarelor de cercetare a evenimentelor urmate de invaliditate sau deces raspunde inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia isi are sediul social angajatorul la care era angajata victima.
(3) Dosarul de cercetare va cuprinde actele prevazute la art. 122 si se va completa cu:
a) copii ale originalelor documentelor de cercetare emise de organele competente din tara pe teritoriul careia sa produs evenimentul, copii ale documentelor medicale de la unitatile sanitare care au acordat ingrijiri de specialitate victimei, precum si traducerea acestora in limba romana;
b) copie a contractului incheiat cu partenerul strain, din care sa rezulte cine a incheiat contractul, obiectul contractului, ce fel de lucrari se executa, pe ce durata, locul unde se executa lucrarile respective, clauzele privind securitatea si sanatatea in munca, modul in care se fac comunicarea si cercetarea evenimentelor si inregistrarea accidentelor de munca.
(4) Documentele prevazute la alin. (3) vor fi puse la dispozitia organului de cercetare de catre angajatorul la care era angajata victima.
(5) Pentru documentele prevazute la alin. (3), cheltuielile necesare traducerii in limba romana vor fi suportate de angajatorul la care a avut loc evenimentul.
Precizez ca motivatia la neavizarea dosarelor din partea ITM este lipsa cercetarii efectuata de statul in care a avut loc accidentul.As dori sa stiu daca in stateleU.E.exista organisme sau asociatii care se ocupa de cercetarea accidentelor si la care ne putem adresa(in Germania ,de exemplu,exista un organism care se ocupa cu cercetarea accidentelor de munca in sectorul constructii ?).
Multumesc !
Legislatia in tarile UE este asemanatoare cu cea romaneasca, in conditiile in care la aderarea Romaniei la UE a trebuit indeplinit un criteriu legat de alinierea legislatiei nationale. Legea ssm nr.319/ 2006 este aprobata in urma indeplinirii conditiilor de aderare la UE pe segmentul securitate si sanatate in munca.
Fiecare stat UE ar trebui sa aiba institutii similare cu ITM-ul si Inspectia muncii. Nu cunosc sistemul efectiv de organizare in alte tari. In Germania organizarea este pe landuri prin asociatii profesionaale pe meserii. Trebuie sa luati legatura cu ambasada/ consulatul Romaniei in statele respective pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca - produs in belgia, angajat al unei firme din romania si detasat in belgia Gina C Gina C Buna ziua! Sotul meu este angajat la o firma.de constructii dinGalati si detasat inBelgia. Luni,29oct 2018 a cazut de pe schela rupandu.si piciorul in zona ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă,în delegație in olanda,nedeclarat de ei ... Adrian Doru Adrian Doru Accident de muncă,în delegație in Olanda,nedeclarat de ei trimis acasă ne tratat a doua zi după.Ce pot face,ei incalcind toate normele EU și drepturile ... (vezi toată discuția)
Accident de munca dumitrescu81 dumitrescu81 Buna ziua, sunt angajat al unei firme straine care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei si care nu plateste contributii sociale la bugetul ... (vezi toată discuția)