avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Retragere din asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Retragere din asociatia de proprietari

Buna seara.

Știu ca s-a mai discutat.
Am însa câteva aspecte care vreau sa le lămuresc si imi sunt inca neclare.
1. Ma pot sau nu retrage din asociatie? Vad ca unele persoane spun ca da iar altele ca nu (doar daca vinzi apartamentul). Care este adevarul si temeiul legal.
2. Inteleg ca daca cei de la asociatie isi stabilesc sa zicem 10.000 lei salariu de fiecare pe luna esti obligat sa le platesti indiferent ca esti de acord sau nu sau ca esti in asociatie sau nu. In caz ca nu sunt persoane suficiente sa ii schimbi de acolo trebuie sa le platesti toata distractia lor.
3. Care este circuitul de verificare a actelor sau temeiniciei cheltuielilor de catre primarie a asociatiei de proprietari.
4. O intrebare importanta. Asociatia incaseaza in numele locatarilor sume de bani de la un operator de telefonie care are antene pe bloc. In caz ca nu mai doresc sa las acesti bani asociatiei cum pot proceda sa imi revendic sumele de bani care imi revin.
Spun toate acestea deoarece cei de la asociatie au intrecut masura in cea ce priveste cheltuielile, Nu s-a facut nimic pe scara in ultimii 2 ani desi asociatia a mancat peste 50.000 de la antene plus ce se incaseaza de la proprietari, iar in prisma ultimelor modificari legislative privind contributiile sociale tot ce se incaseaza de la locatari plus cota parte de la antene incasata de asociatie nu mai ajunge nici macar pentru plata salariilor si contributiilor desi se cheltuie cateva mii de lei bune pe luna doar ca sa tinem o administratoare pe scaun 8 ore pe săptămâna sa bârfească vecinii.
As astepta din partea dumneavoastra care stiu ca aveti o experienta vasta in aceste probleme raspunsuri pertinente, ca de obicei, si cu referire la legislatie sau alte exemple care pot ajuta la lamurirea nedumeririi mele.
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2017
giv, utilizator
Cel mai recent răspuns: Otilia23 , utilizator 13:44, 6 Mai 2025
1-Oricand doriti puteti sa va retrageti din asociatia de proprietari
In momentul in care apartamentul se instraineaza automat se pierde calitatea de membru proprietar
Calitatea de membru proprietar confera acestora anumite drepturi si obligatii
Renuntarea ca calitatea de membru proprietar,cererea de iesire din asociatie nu modifica obligatiile,proprietarul avand mai putine drepturi
2-Sunteti obligat sa achitati c/v infdemnizatii reprezentanti asociatia de proprietari
Desfasurati demersuri pentru sensibilizare locatari,convocati adunare generala,inlocuiti actuala echipa manageriala,propuneti-va dv presedinte si solicitati sa exercitati benevol responsabilitatile functiei
3-Primaria ,in temeiul disp art 55 din L nr 230/2007 poate exercita control asupra activitatii financiar contabile a asociatiei de proprietari
Articolul 55
Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judetene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, exercita controlul asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietari.

Chiar daca exista dispozitie in vigoare,concretizarea acesteia este conditionata de pregatirea profesionala a inspectorilor din primarie
Sunt cazuri in care inspectorii serviciilor de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari se implica in verificarea activitatii financiar contabile,sunt cazuri in care inspectorii accepta atentisa presedintelui de asociatie si comunica petentului raspunsuri care nu vizeaza realitatea
4-
sa imi revendic sumele de bani care imi revin.

Abordati problema total eronat
Asociatia de proprietari poate sa incheie contracte de inchiriere parte comuna condominiu,
sumele rezultate urmand sa fie depozitate in fondul de reparatii care nu se restituie locatarilor-nici macar cand se tranzmite dreptul de proprietate asupra apartamentului
Cand ridicati pretentia sumelor care va revin,omiteti aspectul esential ca dv nu sunteti parte in contractul de inchiriere incheiat de catre persoane juridice,iar partea inchiriata nu este proprietatea dv ci parte comuna imobil de locuit in comun
ynocentta a scris:

4-
sa imi revendic sumele de bani care imi revin.

Abordati problema total eronat
Asociatia de proprietari poate sa incheie contracte de inchiriere parte comuna condominiu,
sumele rezultate urmand sa fie depozitate in fondul de reparatii care nu se restituie locatarilor-nici macar cand se tranzmite dreptul de proprietate asupra apartamentului
Cand ridicati pretentia sumelor care va revin,omiteti aspectul esential ca dv nu sunteti parte in contractul de inchiriere incheiat de catre persoane juridice,iar partea inchiriata nu este proprietatea dv ci parte comuna imobil de locuit in comun



1. Inteleg dar la noi sumele de bani sunt folosite 90% pentru plata salariilor si accesorilor aparatului administrativ si de conducere al asociatiei si 10% pentru plata energiei electrice la lift.
Exista prevedere legislativa care spune ca acesti bani sa se foloseasca pentru fondul de reparatii sau este la latitudinea asociatiei cum vrea sa ii foloseasca? Spre exemplu daca vrea sa plece in vacanta presedintele pe acesti bani poate?
2. Nu omit faptul ca nu sunt parte in contract dar asociatia este infiintata pentru administrarea imobilului al carei proprietari suntem noi, locatarii, deci sumele de bani sunt beneficiul proprietarilor nu al asociatiei care este doar o forma de organizare colectiva pentru gestionarea problemelor comune ale imobilului. Faptul ca nu s-a incheiat contract direct de catre fiecare proprietar cu operatorul de telefonie mobila si pentru usurinta formalitatilor s-a facut de catre asociatia care reprezinta locatarii este o alta poveste. Asta nu inseamna ca sumele rezultate nu sunt ca urmare a beneficiului personal din cota parte la proprietatea comuna.
3. Ce imi puteti spune despre garantiile materiale ale administratorilor de bloc? Care este cea mai sigura metoda de garantie ce se poate constitui?
4. Avand in vedere ca cei de la primarie nu fac treaba la verificare ca la carte si mai inchid cate un ochi la control care credeti ca este cea mai sanatoasa forma de verificare a activitatii asociației de proprietari?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Septembrie 2017
giv, utilizator
Va rog, o baza legala exacta pt (documentul) cererea de iesire din asociatie si obligativitatea asociatiei de a o accepta de indata. Nu am gasit vreun articol in L 196/2018 sau in Ord. 26/2000. Poate e ceva prin Codul civil, dvs trebuie sa stiti. Va multumesc.
Revenind, cred ca termenul de "cerere" NU-i potrivit cata vreme pt intrarea in asociatia proprietarilor este nevoie de un act aditional la acordul de asociere si nu o cerere simpla. In oglinda, la logica elementara a lucrurilor, consider ca tot printr-un act aditional la acordul de asociere se si iese din asociatie, dar eu nu sunt de specialitate si poate lucrurile nu stau asa, desi asa ar fi normal (cum am intrat, asa iesim).
Stiu ca dvs moderatorii/ avocatii doriti sa explicati pe intelesul tuturor si asta e f bine, insa in materie juridica este imperios necesar sa fim rigurosi cu termenii si tipul actelor, nu-i asa ?

Desi, chiar legiuitorul foloseste termeni diferiti, ce sa mai zicem noi, utilizatorii obisnuiti ... Deci , ramane cererea sau actul aditional, pana la urma ? care se preteaza mai bine ? Cum facem formularul ?

o) membru al asociației de proprietari - proprietarul semnatar al acordului de asociere sau al unei cereri depuse la asociație;

Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor
Art. 17. - ..............
(7) Înscrierea ulterioară în asociație a proprietarilor care nu au fost prezenți la adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociației de proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior adunării de constituire, după caz, se face la cererea scrisă a acestora, prin semnarea unui act adițional la acordul de asociere. Prin grija președintelui asociației de proprietari, actele adiționale se atașează dosarului de înființare a asociației, se păstrează la sediul asociației și se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul primăriei, la solicitarea acestora.
................
(9) Odată cu pierderea calității de proprietar în condominiu încetează statutul de membru al respectivei asociații de proprietari.


In Legea de mai sus nu se specifica decat o var. de iesire din asociatie, aceea in urma pierderii calitatii de proprietar in condominiu. ATAT ! Nu am vazut sa fie mentionata si iesirea prin optiune/ la libera vointa a proprietarului. Ma insel ? Exista in alta baza legala mai generala/ norme/etc ... pt iesirea prin optiune din asociatie ? Sigur ca ar fi absurd sa nu putem face asta, dar unde gasesc articolul care spune cum ?

Cu multumiri,
Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2025
Otilia23, utilizator
Legea 196/2018 NU obliga la asociere, la a deveni membru de asociatie, poti fi proprietar fara a fi membru.
„În spațiul privat acționează principiul conform căruia este permis tot ce nu este interzis. În spațiul public acționează principiul conform căruia autorității îi este interzis tot ceea ce nu îi este permis de lege”
[ link extern ] /
“a) Normele juridice trebuie să fie întotdeauna astfel interpretate, încît efectul lor să fie
asigurat. Este inadmisibilă interpretarea care ar anula efectul practic al normei. b) Tăcerile legii pot fi interpretate în favoarea libertăţii de acţiune. Tot ceea ce nu este interzis, este permis"
[ link extern ]
Asociatia de proprietari este un spatiu privat, prin urmare , actiunea contrarie , de a renunta la calitatea de membru al asociatiei este permisa.
Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2025
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna seara, am citit ca poti iesi din asociatia de proprietari. ... gepop gepop Buna seara, Am citit ca poti iesi din Asociatia de proprietari. Care sunt partile bune si care rele ale iesirii din asociatia de proprietari? (vezi toată discuția)
Cum e corect colega3 colega3 s a hotarat schimbarea liftului, cea mai mare parte din costuri se achita din chiria antenelor gsm de pe bloc. mai ramane de achitat de catre locatari suma de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, sunt locatar într-o scara.asociatia de prop.are ... Tirlea.Laura.laura Tirlea.Laura.laura Bună ziua, sunt locatar într-o scara.Asociatia de prop.are în evidenta mai multe scări..însă de multa vreme scara noastră a pus la dispoziție ... (vezi toată discuția)