avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... obiect contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

obiect contract

In cazul unui contract avand ca obiect executia si finalizarea de lucrari, daca executantul si-a indeplinit cu intarziere obligatia, poti sa ceri despagubiri in temeiul art 1088 c civ si 998 c civ?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 17:19, 5 Octombrie 2009

Pentru a repara prejudiciul cauzat creditorului prin neexecutarea obligatiilor contractuale sau prin executarea lor defectuoasa ori cu intarziere, debitorul poate fi obligat la plata unor despagubiri atunci cand partile, prin vointa lor, au stipulat in contract si o clauza penala, in acest sens (art. 1069 C. civ.). Despagubirile pot fi daune interese compensatorii, care indreptatesc pe creditor pentru pagubele cauzate prin neexecutare, totala sau partiala, a obligatiei ori prin executarea ei necorespunzatoare si daune moratorii, pretinse de creditor pentru acoperirea pagubelor cauzate prin si la intarziere in executarea unei obligatii contractuale.
Daunele moratorii nu inlocuiesc executarea in natura a obligatiei asumate si, ca atare, se pot cumula cu aceasta, dupa cum si daunele interese compensatorii, cand debitorul nu executa contractul in natura sau il executa cu intarziere.
Atat daunele moratorii, ca si cele compensatorii, pot fi evaluate anticipat si stabilite in contract printr-o clauza penala.

Ok, de acord cu tine, dar intrebarea mea este: poti sa soliciti despagubiri in baza art 1088 daca obiectul contractului este executie si finalizare lucrari?
Puteti cere , insa nu in temeiul acestui articol, acest art. ne vorbeste despre obligatii privind sume de bani..drepturi de creanta:)
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2009
ContSters47264, utilizator
Asadar nu se pot cere despagubiri in baza art 1088 cand obiectul obligatiile nu consta intr-o suma de bani. Intrebarea mea este: poate instata sa respinga cererea intemeiata pe art 1088 intrucat obiectul obligatia este executare si finalizare, si nu o suma de bani?
Nu poate. In cazul in care reclamantul nu stie sa isi motiveze cererea in drept va reveni instantei de judecata aceasta sarcina.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati georgetrif2004 georgetrif2004 este normal ca penalitatile la intretinere sa fie incasate inaintea debitelor ? si sa mai fii si amenintat cu darea in judecata daca nu le platesti inainte de ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ma lamuresc ....va rog......urgent Popescu_Ioana Popescu_Ioana As vrea sa deschid un proces si sa cer daune ..am ineles sunt daune interese si daune morale ...nu inteleg diferenta ...ce nu inteleg este ... daca in firma ... (vezi toată discuția)