avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea 189/2000
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea 189/2000

Buna ziua,

Sunt un pensionar din Reghin, beneficiar al legii 189/2000. Am inregistrat pe numele meu un teren agricol intr-o comuna apropiata municipiului Reghin si as dori sa aflu daca sunt scutit de la taxa impozitului pe terenul respectiv atata timp cat acesta nu se afla in localitatea mea de domiciliu?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: codrean_a , utilizator 14:18, 26 Noiembrie 2009
Potrivit prevederilor pct. 206, pct. b) din H.G. nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aveti dreptul sa beneficiati de scutire de plata impozitului pe teren, indiferent unde este amplasat.

In alta ordine de idei, am citit o adresa a ANAF - Directia Generala Legislatie si Proceduri Fiscale, adresa prin care ANAF isi exprima urmatoarea opinie: "scutirea de la plata impozitului pe teren se acorda pentru terenul aferent locuintei situate la adresa de domiciliu".

Intrucat nu am gasit un temei legal care sa sprijine aceasta opinie, si, credeti-ma, caut de o ora, iar adresele cu caracter intern nu sunt opozabile tertilor, redau, mai jos, prevederea din actul normativ mentionat, prevedere care nu distinge dupa cum terenul este aferent locuintei de domiciliu sau este situat oriunde in alta parte.

206. Scutirea de impozit pe cladiri, impozit pe teren, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor, de taxele speciale adoptate de consiliile locale, precum si de alte taxe locale stabilite conform art. 283 din Codul fiscal se acorda pentru:
b) persoana fizica, cetatean roman, care in perioada regimurilor instaurate cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 a avut de suferit persecutii din motive etnice, dupa cum urmeaza:
1. a fost deportata in ghetouri si lagare de concentrare din strainatate;
2. a fost privata de libertate in locuri de detentie sau in lagare de concentrare;
3. a fost stramutata in alta localitate decat cea de domiciliu;
4. a facut parte din detasamentele de munca fortata;
5. a fost supravietuitoare a trenului mortii;
6. este sotul/sotia persoanei asasinate sau executate din motive etnice, daca ulterior nu s-a recasatorit.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc pt. raspunsul dvs. promt.

Adrian Codrean
Buna ziua,
Va descriu mai jos o cerere de scutire de impozit iar ulterior un raspuns negativ din partea primariei la cererea respectiva. V-as ruga sa-mi spuneti care dintre cele doua parti are dreptate.

Asadar:

CATRE COMPARTIMENTUL IMPOZITE SI TAXE LOCALE AL PRIMARIEI .......
Domnule Jurist,
Subsemnatul ......., domiciliat în ......., str. ......, nr. ., ap..., proprietar al terenului agricol cu suprafaþa de 2,99 hectare de pe raza comunei ........, conform titlului de proprietate nr. ......, codul ......6126, solicit scutirea de la plata impozitului pentru terenul mai sus menþionat, în calitate de beneficiar al prevederilor Legii 189/2000 ºi H.G. 44/2004, pct. 206, b.).
În acest sens anexez o copie a hotãrârii 100/R din 10.05.2002 care dovedeºte calitatea persecutat pe motive etnice si de strãmutat din localitatea....... în localitatea....... între anii 1940-1945.

la care vine raspunsul primariei respective:

Catre,
........., domiciliat in ........
Referitor la cererea dvs. inregistrata sub nr. ..... prin care solicitati scutirea de la impozitul pe terenul extravilan care il detineti pe teritoriul comunei ......., analizand documentele depuse va comunicam urmatoarele: in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul Fiscal art.284 alin 7 prevede:
(7) Scutirea de la plata impozitului pe teren se aplicã doar terenului aferent clãdirii utilizate ca domiciliu de persoanele fizice prevãzute la alin. (1), (2), (3) sau (4)
De asemenea HG 44/2004 privind normele de aplicare a codului fiscal la pct 208 prevede:
Scutirea de la plata:
1. impozitului pe clãdiri pentru locuinþa situatã la adresa de domiciliu;
2. impozitului pe teren aferent clãdirii prevãzute la pct. 1;
Avand in vedere aceste prevederi dvs. nu puteti beneficia de scutire la plata impozitului pe terenul extravilan pe care il detineti.

Va multumesc,
Adrian C
Eu o sa postez tot pct. 208 din HG nr. 44/2004 si raman la parerea mea: dvs. va sunt aplicabile prevederile pct. 206, prevedere care nu distinge dupa cum terenul este aferent locuintei de domiciliu sau este situat oriunde in alta parte.

208. Scutirea de la plata:
1. impozitului pe cladiri pentru locuinta situata la adresa de domiciliu;
2. impozitului pe teren aferent cladirii prevazute la pct. 1;
3. taxei asupra mijloacelor de transport, aferenta unui singur autoturism tip hycomat sau a unui mototriciclu, se acorda pentru persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) si art. 4 alin. (1) din Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 nr. 341/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 654 din 20 iulie 2004, respectiv celor care au calitatea de:
a) luptator pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989:
a.1) luptator ranit - atribuit celor care au fost raniti in luptele pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989 sau in legatura cu aceasta;
a.2) luptator retinut - atribuit celor care au fost retinuti de fortele de represiune ca urmare a participarii la actiunile pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989;
a.3) luptator remarcat prin fapte deosebite - atribuit celor care, in perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat si au condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si au mentinut baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanta vitala pentru rezistenta regimului totalitar si le-au aparat pana la data judecarii dictatorului, in localitatile unde au luptat pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si celor care au avut actiuni dovedite impotriva regimului si insemnelor comunismului intre 14-22 decembrie 1989;
b) urmas de erou-martir, si anume: sotul supravietuitor, parintii celui decedat si fiecare dintre copiii acestuia.

Vedeti vreo referire la beneficiarii Legii nr. 189/2000? Nu, pentru ca nu este niciuna, pct. 208 se refera la beneficiarii Legii nr. 341/2004 si la urmasii acestora.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc pentru raspunsul dvs. in special pentru mentiunea cum ca pct.208 se refera la beneficiarii legii 341/2008. E totul clar. O zi buna. Adrian C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare persoana cu brevet de revolutionar corisun24 corisun24 Buna ziua Ma puteti ajuta cu un raspuns pentru urmatoarea intrebare : de ce taxe este scutita o persoana care are brevet de revelotionar la angajare. Precizez ... (vezi toată discuția)
Informatii la legea 189/2000..... bobo123 bobo123 in calitate de beneficiara a pensiei de urmas , conform legii 189/2000, sunt scutita de impozit pentru terenul ce il posed in alta localitate decat cel de ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit in baza l 341 cfelicia cfelicia Buna ziua.In anul 1991 am obtinut o scutire de impozit pe o locuinta in baza legii 341. La acea adresa am avut domiciliul pana in anul 2009, apoi mi-am ... (vezi toată discuția)