avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplată pensie de întreținere minor. Cum să ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplată pensie de întreținere minor. Cum să procedez pentru a obține suma datorată de mama?

Ma numesc Brad George si din luna octombrie 2016, prin hotarare judecatoreasca, baietelul meu in varsta de 5,9 ani mi-a fost incredintat (domiciliu la mine custodie comuna) obligand pe mama la plata pensiei de intretinere !
Nu s-a achitat de aceasta obligatie, nu a platit nimic,motivand ca ..."nu platesc pentru ca nu am luat niciodata copilul la mine "...si nu l-a lut pentru ca "nu a avut timp" si nici nu l-a vizitat desi eu I-am permis acest lucru.
Intentionez sa fac o plangere in acest sens si nu stiu cum sa procedez.Sa merg la politie ?Unde anume ?
Poate fii obligata sa achite restanta ?
Va multumesc !
Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2017
Admin, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Daca va intereseaza sa obtineti plata pensiei de intretinere, cel mai usor este sa legalizati hotararea judecatoreasca in care este stabilita obligatia mamei de a plati pensia si sa mergeti cu ea la un executor judecatoresc pentru a-i popri sumele datorate direct din veniturile mamei. In acest fel puteti obtine plata sumelor datorate incepand cu luna octombrie 2016.

Daca mama nu are venituri regulate (nu are un salariu lunar), puteti merge la politie pentru a formula plangere penala impotriva ei pentru abandon de familie. Aceasta plangere o poate determina sa plateasca sumele restante, insa prin aceasta plangere nu veti beneficia de concursul autoritatilor pentru plata sumei. Adica, daca nu plateste de buna voie ca sa scape de plangerea penala, politistul si procurorul o pot trimite in judecata pentru a primi o pedeapsa (o condamnare penala), insa nu o pot obliga sa plateasca. Doar executorul judecatoresc (in baza hotararii) poate urmari sumele de bani datorate pentru a vi le da dvs.
Cu hotararea judecatoreasca legalizata mergeti la un executor judecatoresc care va face demersurile pt executarea silita a dnei,plangere penala puteti face la politie pt cazul in care dna nu realizeaza venituri sau nu are bunuri ce pot sa fie executate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Av. Niculescu:
plangere penala puteti face la politie pt cazul in care dna nu realizeaza venituri sau nu are bunuri ce pot sa fie executate.

Nu va inteleg rationamentul, poate ma lamuriti dvs, de ce ar trebui sa depuna plangere doar in situatia in care persoana respectiva nu realizeaza venituri sau nu are bunuri ce pot fi executate.
Latura subiectiva a infractiunii de abandon de familie art. 378 alin. 1 lit. c) se caracterizeaza prin rea-credinta, ceea ce inseamna ca persoana obligata la plata pensiei de intretinere are posibilitatea sa o plateasca, dar refuza sa o faca.
In consecinta nu savarseste aceasta infractiune cel care din lipsa mijloacelor materiale este impiedicat sa o plateasca, nefiind de rea credinta.
Daca se constata aceasta situatie de fapt, se dispune clasarea de catre organul de UP.


Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata daiana_raluca daiana_raluca buna! am divortat de sotul meu,acesta pierzand procesul,fiind obligat la plata cheltuielilor de judecata si a pensiei alimentare.Acesta insa nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Adina popa Adina popa Fostul meu sot a primit hotararea judecatoreasca pentru a plati pensia alimentara copilor de cand am inaintat divortul dar nu vrea sa plateasca ce pot face (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare andreeaeliza andreeaeliza incerc sa recuperez pensia alimentara neplatita pe ultimii 5 ani, am acordul verbal al tatalui ca va plati , dar nu stiu cum sa calculez suma datorata si care ... (vezi toată discuția)