avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Limită construcție casă. E legal ca vecinul să ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Limită construcție casă. E legal ca vecinul să aibă 3-4 geamuri cu vedere în curtea mea?

Am cumparat un teren pe care vreau sa construiesc o casa. Casa vecinului este la aprox 1m fata de gardul ce ne desparte si are pe partea cu mine 3-4 geamuri. Este legal ce a facut?Il pot obliga sa desfiinteze geamurile?
Daca a obtinut acordul de la vecin sa construiasca inainte de a cumpara eu mai pot face ceva?Streasina lui cade la limita cu gardul, dar zapada sunt sigur ca o sa cada la mine in curte.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Octombrie 2017
Admin, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va opreste nimeni din construit ca a gresit vecinul, ce dumnezeu... trebuie vazute insa anumite date ref la constructie.
Poate negociati cu vecinul.
Daca as avea o latime mare a terenului nu ar fi problema. Dar nu am si sunt nevoit sa construiesc aproape de hotar, la 60 cm, fara ferestre sa fie legal.Ce solutii au fost impuse in astfel de conditii?In ce sens sa negociez?

Liliana Gradinaru a scris:

Nu va opreste nimeni din construit ca a gresit vecinul, ce dumnezeu... trebuie vazute insa anumite date ref la constructie.
Poate negociati cu vecinul.

Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2018
laurentiuu, utilizator
Sunteti nevoit sa construiti dupa cum va spune urbanismul local pe care eu nu il cunosc. Daca latimea e mica, e posibil sa se prevada case insiruite, nu stiu.
Solutiile sunt diferite in functie de urbanism, cum a construit vecinul si tot asa. La fel si posibilitatile de negociere.
Fara sa fie o solutie unică , sau recomandata expres in cazul incalcarii normelor locale de edificare dar avind avantajul stingerii unui conflict fara prea multe actiuni in scopul limitarii vederii in curtea vecinului si ...reciproca ,de ce nu , un gard care sa se ridice peste nivelul ferestrelor existente la vevcinul care era deja acolo ,incadrat in cotele de inaltime recomandate sau stabilite pentru edificarile de granituire (tot local) ar rezolva problema asigurarii unei intimitati de proximitate .Asta in cazul cind nu sunt in discutie ferestre de la un ...etaj. pentru o casa construita fara etaj ,solutia gardului prin care nu se vede rezolva problema ferestrelor care vor da in curtea vecinului care a aparut in peisaj si urmeaza la rindul lui sa construiasca ,dorind o oarecare intimitate justificata in spatiul care este reprezentat de curtea catre vecini . Nu cred ca limitele de inaltime ale gardurilor sa fie strict limitate undeva sub 2 metrii ,in tara asta fiind garduri si deosebit de inalte ,e drept in functie de normele stabilite prin reglementarile din urbanismul local.
Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2018
florincatargiu, utilizator
Gardurile sunt limitate de regula la 2 metri, alteori mai mult, pe la 3. Daca geamuri sunt doar la parter, orice gard rezolva problema vederii celui de la parter, dar cum blocurile au cateva etaje, cel de la 1 iti poate sufla cu gratie in ciorba. Ca si cel de la 3. Pentru ca tu ai o curte si acolo, in toata curtea, se deruleaza viata ta privata.
Exista deseori solutii, de la caz la caz insa. Nu exista una general valabila, ele sunt diferite in functie de cum sunt sau vor fi cele doua constructii, de structura proprietarilor, de nevoile lor, de urbanism si autorizatii etc.
Se poate negocia cu Asociatia de proprietari, trebuie vazut ce geamuri anume dau inspre proprietatea aservita, care e stadiul blocului, trebuie facute sesizari la Urbanism, toate depind insa de situatia de fapt.

Alte discuții în legătură

Violare intimitate in spatiul locativ intre vecini victor1906 victor1906 Buna ziua. Am o problema sociala cu vecinul meu prin faptul ca geamul de la locuinta lui are vedere in curtea si gospodaria mea si datorita acestui fapt el ... (vezi toată discuția)
Distanta minima legala intre hotar si peretele casei cristian_64 cristian_64 Vreau sa construiesc o casa si datorita topometriei terenului (un clin intre doua strazi) trebuie sa ma apropii cat de mult pot cu constructia noua de hotarul ... (vezi toată discuția)
Probleme cu obtinerea autorizatiei de constructie danielcid danielcid Buna ziua, Am un teren care are latimea de 14 m, pe care vreau sa construiesc o casa cu latimea de 8 m. Am primit certificatul de urbanism in care scrie ca ... (vezi toată discuția)