avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... DECLARATIE
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

DECLARATIE

Buna ziua!Multumesc anticipat celor ce-mi vor acorda sprijin in relovarea problemei.Am urgenta nevoie de o formulare a unei declaratii cu privire la drepturile de preferinta sau garantii.Pe scurt, suntem o firma de constructii care ne inscriem la masa credala a unei societati intrate in insloventa..Pe langa cererea de inscriere a creantei in tabelul prelimar- sau facand parte din ea-ne cere si o declaratie cu privire la drepturile de preferinta sau garantii.#-o
In alta ordine de idei, vreau un sfat in ce privesc garantiile.S-au oprit garantii de buna executie si conform contractului 50% se restutie la sfarsitul lucrarii si 50% dupa 12 luni .Eu cred ca trebuie sa le trec specificand termenii contractuali de restituire...o parere specializata?
Multumesc....si o zi buna pentru toti !
Cel mai recent răspuns: whoever , utilizator 15:27, 8 Octombrie 2009
adrian stoica a scris:
vreau un sfat in ce privesc garantiile.S-au oprit garantii de buna executie si conform contractului 50% se restutie la sfarsitul lucrarii si 50% dupa 12 luni .Eu cred ca trebuie sa le trec specificand termenii contractuali de restituire...o parere

La data deschiderii procedurii de insolventa toate creantele devin exigibile ca urmare garantia de buna executie conform contractului care ar fi trebuit incasata peste 12 luni devine exigibila si va sugerez sa o treceti in cererea de admitere a creantei ( anexat o copie dupa contract )

Buna ziua,
Stimate coleg @adrian stoica,

Opinia mea este diferita de a Dvs. si iata si argumentatia:
Garantia de buna executie nu este, la aceasta data, o creanta certa lichida si exigibila ce poate fi inscrisa in Tabelul creantelor
Ea este o suma de bani in mana Investitorului care garanteaza, pentru viitor, faptul ca Executantul va efectua remedierea deficientelor ce pot aparea in timp la constructie pana la data Receptiei definitive a acesteia.
Garantia de buna executie este strict legata de constructie si o urmeaza pe aceasta, indiferent cine este proprietarul ei.
Se lichideaza si radiaza societate, nu constructia.
In procedura de lichidare probabil constructia va fi vanduta unui tert.
Acest tert trebuie sa se bucure de garantia constructiei astfel ca acesta, odata cu cumpararea constructiei, va prelua si suma ce garanteaza calitatea constructiei pana la Receptia finala.
Dupa Receptia finala, daca garantia nu a fost consumata integral, ea poate devenii o creanta certa, lichida si exigibila.

Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov
Garantia de buna executie nu este, la aceasta data, o creanta certa lichida si exigibila ce poate fi inscrisa in Tabelul creantelor

Dupa parerea mea creanta este
-certa deoarece este inscrisa intr-un contract
- lichida deoarece cuntumul este precis determinat
dar nu este exigibila - termenul de plata este ulterior deschiderii procedurii
ca urmare se aplica prevederile art 64
"(4) Creanţele nescadente sau sub condiţie la data deschiderii procedurii vor fi admise provizoriu la masa credală şi vor fi îndreptăţite să participe la distribuiri de sume în măsura îngăduită de prezenta lege."
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
Adrian Stoica, Practician in insolventa
50 % din aceasta garantie este indiscutabil exigibila, deoarece lucrarile s-au incheiat din martie 2009 si ea trebuia restituita.Practica in constructii este ca aceasta garantie de buna executie sa fie oprita atat pt calitatea lucrarilor pt garantia constructiei timp de 12 sau 24 luni , cat si pt garantarea terminarii lucrarilor in bune conditii si a finalizarii contractului.Drept urmare 50% se restituie la finalizare, dupa semnarea procesului verbal de receptie, si 50 %-in cazul meu - dupa 12 luni de la semnarea procesuluii verbal de receptie.Si aceste 12 luni expira in martie 2010.Tinand cont de faptul ca procedurile sunt greoaie si se intind pe un timp indelungat, cred ca pana in martie 2010 nici nu va fi definitivat tabelul de creante.Nu cred ca este o greseala sa o trec cu toate specificatiile necesare,in cel mai rau caz poate sa nu fie luata in calcul in cuantumul creantei
Nu cred ca este o greseala sa o trec cu toate specificatiile necesare,in cel mai rau caz poate sa nu fie luata in calcul in cuantumul creantei

Sfatul meu este sa o treceti in cererea de admitere a creantei
whoever a scris:
50 % din aceasta garantie este indiscutabil exigibila, deoarece lucrarile s-au incheiat din martie 2009 si ea trebuia restituita.Practica in constructii este ca aceasta garantie de buna executie sa fie oprita atat pt calitatea lucrarilor pt garantia constructiei timp de 12 sau 24 luni , cat si pt garantarea terminarii lucrarilor in bune conditii si a finalizarii contractului.Drept urmare 50% se restituie la finalizare, dupa semnarea procesului verbal de receptie, si 50 %-in cazul meu - dupa 12 luni de la semnarea procesuluii verbal de receptie.Si aceste 12 luni expira in martie 2010.Tinand cont de faptul ca procedurile sunt greoaie si se intind pe un timp indelungat, cred ca pana in martie 2010 nici nu va fi definitivat tabelul de creante.Nu cred ca este o greseala sa o trec cu toate specificatiile necesare,in cel mai rau caz poate sa nu fie luata in calcul in cuantumul creantei

Buna ziua,
Este corect cum ganditi.
Transa de 50% este exigibila, daca s-a semnat Receptia la terminarea lucrarilor.
Cealalta transa de 50%, va deveni certa si exigibila (daca nu este nevoie a se afecta acoperii unor remedieri pe care, eventual, Dvs. nu vreti sa le efectuati) la data semnarii Procesului verbal de receptie definitiva (!2/24 luni).
Tinand cont de faptul ... (cum spuneti) .. NU este o greseala ......, este chiar indicat.
Cu stima,

Alte discuții în legătură

Inscriere la masa credala traian23 traian23 Buna seara ! In conditiile in care o parte din facturi sunt scadente in luna decembrie, ianuarie, februarie .... ma pot inscrie cu intreaga suma , sau doar cu ... (vezi toată discuția)
Cine face inscrierea la masa credala tibstefaug tibstefaug Executorul judecatoresc a constatat deschiderea proceduri insolventei. Cine face inscrierea la masa credala? Eu creditor sau executorul? (vezi toată discuția)
Clauza contractuala: creanta certa, lichida si exigibila Jurist TM Jurist TM Buna ziua! Sunt angajata ca jurist la o firma care ofera servicii de consultanta in domeniul constructiilor. In contractul de prestari servicii pe care il ... (vezi toată discuția)