avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contabilitate PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contabilitate PFA

Buna ziua. am infiintat recent un PFA, avand ca activitate realizarea software-ului la comanda. Sediu Social este in apartamentul proprietate personala. Am urmatoarele nelamuriri:

1. Este adevarat ca daca nu deduc cheltuieli legate de apartament, impozitul pe apartament nu va fi marit? Ci voi plati impozitul obijnuit pe apartament? Trebuie sa depun vreo declaratie la Taxe si Impozite?

2. Laptopul de pe care lucrez in PFA, este proprietate personala. Trebuie sa il trec pe PFA prin contract de comodat? Daca nu, in Registrul de Inventar nu am ce sa completez acum la infiintare. E vreo problema?

3. In Registrul de Incasari si Plati, trec suma totala incasata, fara comisioanele oprite pe parcurs? Ex: primesc bani in dolari pe PayPal, de la suma initiala primita pana ajung in contul meu in lei se opresc pe parcurs comisione diverse. Eu in registru trec suma initiala primita in PayPal, nu?

4. Clientul meu nu are nevoie de factura pe hartie, eu ii trimit un Invoice cu suma pe care trebuie sa mi-o trimita electronic prin PayPal. In RJIP, la document justificativ, trec acel invoice (pe care il pot si printa)? Sau e nevoie sa fac o factura pe hartie?
Cel mai recent răspuns: Macaret , utilizator 10:03, 8 Octombrie 2017
1. Cred ca depinde de ce ati declarat la infiitare la ONRC, aveti constatator pe sediu ca desfasurati sau nu activitate? Desi dl. Biris zicea la momentul respectiv ca se stabileste in functie daca iti deduci sau nu cheltuielile pe pfa, mi se pare aberant ca la ONRC sa declari ca ai activitate economica la sediu si la ditl sa declari ca nu desfasori. Declaratia se depune chiar daca nu desfasurati activitate la sediu. Nu am gasit sa existe vreun termen de depunere de la infiintare, unii zic ca se depune in 30 de zile, altii ca se depune anual pana la 31 martie. Cel mai bine sunati la DITL-ul de care apartineti.
2. Puteti sa faceti contract de comodat pentru a deduce cheltuielile ce vor aparea dupa (reparatii, licente, obiecte de inventar: mouse, tastatura, imprimanta, etc.) dar nu si valoarea de achizitie a laptopului. La infiintare puteti avea in registru cheltuieli cu avocat, notar pentru procura, stampila, registrul unic de la anaf, etc. Aveti caen 6201 de sistem real? Conteaza orice cheltuiala care tine de activitatea dvs.
3. In Registru treceti toata suma incasata de la client, la cursul BNR. Comisionul pe care il platiti la PAypall se evidentiaza separat ca si cheltuiala deductibila.
4. Puteti folosi acel invoice printat insa la un control va pot solicita traducerea acestor documente. Mai multe detalii despre facturile electronice gasiti aici www.avocatnet.ro/articol_446...
In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspunsul dvs.

1. La ONRC am fost intrebat daca lucrez de acasa, i-am zis ca da si am fost trecut ca am activitate la sediu. Iar in contractul de comodat (intre pfa si sotia mea, care e proprietar) nu am trecut un anumit spatiu din apartament, ca spatiu in care desfasor activitatea. O sa ma interesez la DITL.

2. 6201 - Sistem real. Pentru primele luni nu voi avea cheltuieli de dedus.
a. Eram curios daca sunt obligat sa trec laptopul de lucru de la PF la PFA, prin contract de comodat.
b. E vreo problema daca am Registrul Inventar gol? Stiu ca trebuie completat la inceperea activitatii si apoi odata pe an.

3. Am citit pareri contrare privind inregistrarea in RJIP a tranzactiilor pe PayPal. Unii spun ca e suficient sa trec la incasari acel Invoice de PayPal, iar alte pareri cum ca ar trebui trecute tranzactiile de la PayPal in contul de banca.

Va multumesc inca odata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor contabilitate pfa varuma varuma Buna ziua, Am nevoie de ajutor in tinerea contabilitatii ca PFA in domeniul dezvoltarii de software. Cum timpul nu-mi permite sa citesc prea mult pe forum si ... (vezi toată discuția)
Pfa - realizare site-uri web earlysunset earlysunset Sunt la inceput de drum si am nevoie de cateva raspunsuri. Am \\"rascolit\\" internetul si am gasit tot felul de pareri diferite. Va rog sa imi raspundeti ... (vezi toată discuția)
Completare registru inventar earlysunset earlysunset Buna ziua! Am un PFA neplatitor TVA, sistem real, CAEN 6201 (Activitati de realizare a soft-ului la comanda). Am achizitionat pe PFA: - RJIP, RI si RUC; - ... (vezi toată discuția)