avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Lovit pe trecerea de pietoni. Pot cere daune materiale?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Lovit pe trecerea de pietoni. Pot cere daune materiale?

Buna ziua,
Am 19 ani, baiat, veneam de la facultate si am fost calcat pe trecerea de pietoni, frana de 19m, viteza peste limita legala, daca nu saream inainte de impact eram mort/paralizat, asa am scapat doar probleme la genunchi care pot ramane pe viata, si o rana deschisa care a fost cusuta in cap de circa 10cm, si taieturi pe gat care vor ramane toata viata.
INTREBAREA MEA ESTE: Vinovatul are vreo sansa sa faca puscarie, merita sa merg cu el in instanta pt despagubiri, sau sa ii cer bani, el fiind un om relativ amarat, suma la care ma gandeam este de 2000e, dar fiind nesigur daca face sau nu puscarie nu stiu daca va accepta.
Multumesc de ajuto.
Cel mai recent răspuns: Ovidiu998 , utilizator 17:15, 14 Octombrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
ART. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.

Plangerea penala prealabila trebuie depusa in termen de trei luni de la data cand ati luat la cunostinta de savarsirii faptei.

Daca nu vor fi peste 90 de zile de ingrijiri medicale, ori o infirmtate permanenta, va adresati instantei civile.

In ipoteza in care ati depus plangere prealabila, se va dispune, pe cale de ordonanta , clasarea.

Pentru obtinerea unor despagubiri, in vederea indepartarii prejudiciului cauzat, va puteti adresa asiguratorului.

In cazul in care suma de bani avansata de asigurator este disproportionata,este derizorie, si nu acopera prejudiciul suferit, va puteti adresa instantei de judecata, cu o actiune civila, in temeiul raspunderii civile delictuale.

Actiunea presupune plata unei taxe judiciare, in cazul in care nu realizati venituri, ori aveti venituri sub 300 lei/ membru de familie,puteti fi exonerat de la plata acestei taxe.

Instanta de judecata poate dispune efectuarea unei expertize tehnice mecanice, in vederea determinarii dinamicii producerii accidentului rutier.

Poate fi realizata si o expertiza medico-legala, pentru a fi stabilite consecintele medicale ce rezulta in urma implicarii dumneavoastra in acest accident.

Vor fi audiati martori, vor fi administrate interogatorii.

Instanta de judecata va avea in vedere criteriile generale, in vederea acordarii despagubirilor: numarul de zile ce sunt precizate in certificatul medico-legal, urmarea imediata a accidentului rutier, consecintele pe termen lung , rezultate, sumele de bani investite in vederea tratarii.

Daca sunt peste 90 de zile de ingrijiri medicale, depuneti plangere prealabila.

Succes.

Ultima modificare: Duminică, 8 Octombrie 2017
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Eu am fost externat in aceeasi seara si la spital nu mi-au dat nici un document, mi-au spus ca trebuie sa iau ceva de la IML ca sa imi poata da documentele. Iar la politie, doar m-a pus sa scriu declaratia si alte detalli nu am primit. Ma pot duce sa imi scot CML fara absolut nici o dovada(fara rani)? Stiu doar numele politistului.
Dosarul penal s-a deschis automat, sau trebuie sa fac eu plangere?
Multumesc de ajutor!
Eu am fost externat in aceeasi seara si la spital nu mi-au dat nici un document, mi-au spus ca trebuie sa iau ceva de la IML ca sa imi poata da documentele. Iar la politie, doar m-a pus sa scriu declaratia si alte detalli nu am primit. Ma pot duce sa imi scot CML fara absolut nici o dovada(fara rani)? Stiu doar numele politistului.
Dosarul penal s-a deschis automat, sau trebuie sa fac eu plangere?
Multumesc de ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni neftali neftali Bună ziua! Vă rog să mă ajutati cu niste raspunsuri! Multumesc! 1) M-a lovit o mașină pe trecerea de pietoni.Soferul implicat m-a dus la spital. În ... (vezi toată discuția)
Despagubire accident cu victime Cosmin Tudor Cosmin Tudor buna ziua. va rog sa ma ajutati cu cateva pareri despre urmatoarea situatie. am o ruda care a suferit un accident de circulatie. Un sofer a lovit-o pe trecerea ... (vezi toată discuția)
Accident pe trecerea de pietoni pintenarug pintenarug Buna ziua Sotia mea, a fost accidentata pe trecerea de pietoni. Politia a constatat vina soferului, de neacordare prioritate. Sotia are acum un picior in ... (vezi toată discuția)