avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie obtinuta conform legilor in vigoare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie obtinuta conform legilor in vigoare

Buna ziua,

va rog sa-mi spuneti in ce masura este legal , ca in urma recalcularii pensiei militare, sa mi se dea o pensie mult mai mica, desi , pensia actuala mi-a fost calculata in conformitate cu legile actuale ? cotizatia mea ca militar a fost una mult mai mare ca a unui civil la sistemul de pensie.

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:44, 7 Octombrie 2009
Daca aveti dubii privitor la cuantumul pensiei la care aveti dreptul puteti face contestatie
ma refeream la proiectul legii pensiilor care se vrea in vigoare de anul viitor.
"În termen de şase luni din momentul apariţiei legii, se face o procedură în care se ia pensie cu pensie - sunt 258.000 pensii de natura aceasta - şi se recalculează ca şi când ar fi plătit anume contribuţii în sistemul public, pe sistemul de puncte. La finalul acestei proceduri, oamenii o să aibă un punctaj care, înmulţit cu valoarea punctului din momentul acela, o să însemne o sumă. Suma aceea se pune în plată, deci aia este suma care va fi primită ca pensie de persoana respectivă, indiferent cât a avut înainte, din momentul în care se termină aceste şase luni", a explicat [...].
"După şase luni, când se face calculul, fiecare persoană începe să primească din luna următoare pensia cu valoarea nouă. Deci dacă acum o persoană are pensie de 35.000 şi se calculează şi ies 10.000 lei, atunci primeşte 10.000 lei. Persoanei respective nu i se ia dreptul care este pensia, ci i se revizuieşte cuantumul", a adăugat [...]

Avand in vedere ca ati contribuit la fond propriu, nu la BASS, nu reusesc sa inteleg declaratia de mai sus. Singura concluzie pe care o pot trage este ca se amesteca, intr-un mod inadmisibil, capitolele bugetului de stat cu cele ale bugetului asigurarilor sociale de stat.
Si, desigur, mai trag o concluzie: ca aceste recalculari vor genera mult prea multe procese care se vor finaliza cu sentinte definitive si irevocabile castigate de cei care au promovat actiunile. Iar banii care vor fi platiti retroactiv vor fi mult mai multi decat aparenta economie care se face.

Asta imi place in Romania: in posturi de conducere ajung oameni care nu pot sa prevada rezultatul deciziilor pe care le iau, pe termen mediu si lung.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la "mica recalculare" Rosca Marian Rosca Marian Buna seara, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati. Daca prin \"mica recalculare\" a pensiei rezulta o suma mai mica decat am acum, ce suma primesc, cea de ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare ioangaspar ioangaspar Sotia mea a iesit la pensiela pensie la varsta de 56 ani si 3 luni,varsta standard de pensionare fiind de 58 ani si 10 luni,diferenta fiind stabilita datorita ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei sweet sweet in urma cu 8 luni am depus .pentru tatal meu ,la casa de pensii cateva adeverinte de la firmele unde a lucrat ,adeverinte ce cuprindeau sporuri de noapte ... (vezi toată discuția)