avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuzul tatălui de a vizita copiii minori. Se ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuzul tatălui de a vizita copiii minori. Se schimbă ceva dacă instanța stabilește un program de vizitare?

Buna seara.
Dintr-o relatie de concubinaj de cateva luni au rezultat doi minori gemeni fetita si baiat. Momentan au 5 anisori. Din cauza certurilor si a comportamentului de neinteles al tatalui copiilor am ajuns in situatia in care l-am actionat in instanta doar pt pensia alimentara. Mentionez ca a recunoscut copii doar ca nu am fost si nu suntem casatoriti. Doar pensia alimentara o vireaza fabrica la care lucreaza in contul meu. Nu am stabilit custodia copiilor si nici nu am cerut-o.
As dori sa fac in asa fel in cat sa se ocupe de copii atat cat ii permite timpul. As vrea sa stiu daca in instanta in urma unei hotarari obtin un program de vizita al tatalui pt copii iar el refuza sa vina sa ii vada, exista vreo masura impotriva lui in acest sens? Daca programul ramane stabilit iar el refuza in continuare sa duca copii si la el si ii ignora atunci ii se poate face ceva daca ignora copii?
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Doamna Adriana, aveti felicitarile mele pentru ganduri si abordare.
Imi pare rau de situatia in care va aflati si sper ca fostul partener sa inceapa poate sa aprecieze ce a avut.
Am urmarit cum s-a incercat intimidarea dumneavoastra si am fost impresionat de verticalitatea de care ati dat dovada.
Nu este asa cum vi s-a povestit, cazurile mentionate de doamnele de mai sus se refera la mame care arunca cadourile tatilor pentru copii, refuza sa deschida usa la programul de vizita, ameninta copilul cu retragerea afectiunii daca vrea la tata si asa mai departe.
De aplaudat ca ati facut diferenta.
Doamna PS........ aveti de invatat.
Alllooooo oameni buni!!!!!
Revin cu detalii!!!
Sunt o mamica care am terminat o facultate de drept la zi. Deci imi cam cunosc drepturile si limitele.
Inteleg si ce inseamna sa fi acea mama care ingradeste drepturile copiilor prin ai indeparta de tata prin orice tertipuri.
Eu nu ingradesc dreptul nimanui de a veni si a se apropia de copii. Oare nu se intreaba nimeni despre ce inseamna intrebarea din titlu??
Vroiam sa stiu daca exista vreun mod in care as putea sa il oblig pe tatä sa petreaca timp cu copii nostri.
Despre ce se discuta? Si un ce directie s-a deviat intrebarea mea din titlu???
Deci eu vroiam sa stiu cum il pot apropia de copii. Nici gand sa indepartez copii prin amenintari sentimentale gen "nu te mai iubesc daca mergi la tata".
Copii sunt indiferenti la cuvantul "tata", indiferenti la persoana "tata" pt ca el urla mereu la ei, "nu ii voia aia aialalta" etc. Deci copii sunt indiferenti referitor la tatal lor.
EU VROIAM DOAR SA IL APROPII PE TATAL DE COPII. NICI GAND SA II INDEPARTEZ. Tatal copiilor locuieste cu mäsa si e inca legat de fusta ei. Eu m-am saturat sa vina toate numai din partea mea. Eu duc copii la el acasa mereu,daca nu ii duc e si mai bine pt ei. Daca eu nu mai misc un deget ei uita de noi. Deci toate se desfasoara atata timp cat eu am bunavointa. Dar eu m-am saturat tot eu sa tin legatura cu fam tatalui doar ca sa cunoasca copii pe tata si pe bunica paterna
Cine spune ca eu as indeparta copii de tata eu zic sa reciteasca titlul intrebarii. Mentionez ca l-am actionat in instanta doar pt pensia alimentara. Atat.
Custodia copiilor fiind un alt proces pe care eu nu l-am dechis niciodata. Copii imi sunt incredintati mie ca domiciliu si atat. Si ma gandeam oare daca as putea sa il constrang sa vina si el dupa copii si sa ii duca pe copii singur la el.
Dar cum spunea doamna avocat "sentimentul de iubire" nu poate fi impus de lege. Nu este ca sentinta definitv si irevocabil. Degeaba obtin un program de vizitare de exemplu saptamana 1 si 3 copii merg la tata de la ora x la ora y. Daca nu vine dupa ei nu se poate intampla nimic juridic ca si in cazul in care nu ar da pensia alimentara.
Sper sa nu mai despicam firul pt ca eu am inteles ideea deschiderii unui proces pt programul de vizite.
Copii sunt gemeni sunt activi sint jucausi iar pt tata asta reprezinta un deranj prea mare ca el sa isi petreaca timpul cu ei si pt a-si manca nervii cu copii. Ramane doar la aprecierea lui ce o sa faca. Eu stiu un lucru si o sa continui sa cred in el. Adica ori de cate ori o sa vrea sa vina la copii usa e deschisa. Diar ca de 5 ani usa nu se deschide. Mergem cu Dumnezeu inainte si ne bucuram de sanatate si de bucuriile copilariei. Dumnezeu este sus si are grija de toti si de tot.
Problema nu e simpla deloc si, din pacate sau din fericire, nu exista scenarii paralele. In situatia actuala, dvoastra va doriti o relatie intre copii si tatal lor, ceea ce este laudabil ptr dvoastra si blamabil ptr tatal care refuza contactul cu proprii copii.
Dar...faceti un exercitiu de imaginatie cum ca, la un moment dat, tatal va deveni atat interesat cat si interesant fata de copiii dvoastra. Ar urma intalniri sporadice, in care tatal ar plusa catre shopping si entertainment, nu neaparat la modul rau intentionat dar, in fond, ce parghii are ca sa se faca placut unor copii de 6-7 ani cu care se intalneste in we sau dupaamiaza?
Dupa vreun an de zile de astfel de legaturi personale, ce veti constata? Ca autoritatea dvoastra parinteasca incepe sa fie stirbita si copiii (profitori innascuti) va vor reprosa orice severitate in initiativele dvoastra educative, concluzionand cu cinism ca la tata e mai bine. :)
Desigur, nu va va conveni situatia. Si atunci, va intreb, ce veti face?
Nu cred ca copii pot fi atât de profitori si de insolenti.
Sunt totusi niste fiinte care vor daca se poate...si daca nu isi schimba gândul...

Cred ca innduceți în eroare mama.

Dar eu oricum nu ii recomand sa se complice...
Ultima modificare: Vineri, 13 Octombrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Mama...si-ar dori ceva de genul relatii personale. Nu neaparat fixate prin instanta. E posibil ca aceasta complicatie...sa-i apara pur si simplu...conform dorintei ei. Tatal mai imbatraneste, copiii mai cresc.si.... dot dot dot! :)

Alte discuții în legătură

Denigrarea celuilalt parinte, in fata copiilor annaluk annaluk Buna ziua, Sunt divortata de 1 an de sotul meu. Avem 2 copii, o fată de 13 ani si un baiat de 6 ani. Copiii au domiciliul la mine, dar custodia e ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare minor giuliat giuliat Buna ziua , Am nevoie de un sfat din partea dvs va rog! Conform hotararii judecatoresti ,tatal minorului meu in varsta de 8 ani ,are program de vizitare ... (vezi toată discuția)
Modificare program vizita minor IngridIoana IngridIoana sunt mama unui baietel de 2 ani. in martie 2012 s-a stabilit in intstanta programul de vizita pentru minor in favoarea tatalui (el a fost cel care a cerut ... (vezi toată discuția)