avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In ce conditii se elibereaza CU?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In ce conditii se elibereaza CU?

Buna ziua
In 2014 am cumparat un teren intravilan in Remetea Mare, Timis, pt a construi o casa.
Pentru eliberarea Certificatului de Urbanism, Primaria a cerut PUZ, si ni s-a spus clar ca trebuie sa ne ocupam singuri de asta, lucru pe care l-am si facut. PUZ-ul a fost finalizat si aprobat de Primarie in 15 septembrie 2017.

Am semnat un contract cu o firma de constructii care trebuia sa inceapa lucrarile in 15 august 2017. Din iunie am facut mai multe drumuri la Primaria Remetea pentru a depune cerere de eliberare certificat urbanism, pt a pregati proiectul pentru autorizatie de constructie. De fiecare data am fost trimisi acasa, ca nu e gata PUZ-ul, desi certificatul de urbanism se elibereaza oricui depune cerere, conform legii. Ni s-a spus mai in gluma sa construim si fara, ca platim o amenda si asta e... Noi avem nevoie de TOATE actele, pentru ca vom construi cu credit din banca. Acum platim penalitati catre firma de constructii pt ca nu am respectat contractul si speram sa nu pierdem avansul platit deja.

In data de 22.09.2017 am mers in sedinta de consiliu local si ni s-a spus ca nu primim autorizatie de constructie pana nu cedam terenul pt drum (care este in proces de cedare) si am explicat cum ne este incalcat dreptul la proprietate. S-au razgandit consilierii si ni s-a spus ca primim autorizatie, conform legii. De atunci nu am gasit pe nimeni la primarie sa depunem cerere eliberare certificat, pt ca nu preia nimeni o cerere in afara de architect, care era in concediu. Am fost deja de 4 ori de cand s-a eliberat PUZ-ul.

Azi, 10.10.2017, am mers din nou la dl arhitect de la primarie. Bineinteles, nu am rezolvat nimic. Desi in sedinta de consiliu la care am participat ni s-a spus ca putem obtine certificatul de urbanism si fara sa fie gata dezmembrarea pentru drum, azi am fost din nou amanati pana va fi gata dezmembrarea. Si tot ce am vrea sa stim este care sunt distantele minime de amplasare fata de gard si mai ales fata de vecini. Sa poata cei de la firma de constructii sa pregateasca proiectul pentru autorizatie...

Toate actele pentru dezbembrare sunt depuse la primarie si blocate acolo de aproape o luna. Nici nu au ajuns la Cadastru.

Bineinteles, noi cedam 4 metri pentru drum primariei care nici nu ne despagubeste cu nimic si nici nu se implica in introducerea utilitatilor.

Cumva cred ca este ilegala toata amanarea asta, deoarece autorităţile publice condiţionează emiterea unor avize, autorizaţii sau alte aprobări
necesare construirii unor imobile de cedarea de către proprietari.
In această situaţie, atributele dreptului de proprietate au fost nesocotite de proiectele autorităţilor locale.
Ce se poate face in acest caz?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Daria-Alexandra , utilizator 14:54, 10 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Indraznesc sa spun ce as face eu, nu ce ar trebui sa faceti dvs. As merge la un jurist sa imi pregateasca dosarul complet si corect pentru avizul pe care-l doresc. Le-as trimite prin posta cu confirmare de primire si continut declarat, impreuna cu o adresa de inaintare intocmita si semnata tot de jurist(cu opis si tot ce trebuie) in care sa le invederez ce obligatii au in a raspunde la solicitare si in ce termen, plus care sunt raspunderile in caz de tergiversare sau refuz. (inclusiv raspunderea penala).
As solicita si oferirea de raspunsuri scrise, nu verbale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cunosc daca ati cumparat teren situat in intravilan sau extravilan. Nu stiu de ce nu exista PUZ sau daca era vreun PUG pentru zona respectiva. Nu cunosc ce alte case sunt in zona.
In caz ca terenul este putintel mai spre camp, dureaza destul demult pana autoritatile decid daca in zona aceea se va constitui zona de case ori ba.
Nu stiu contractul cu firma deconstructii, insa atata timp cat nu este culpa dv., eu cred ca e deficitar acel contract.
Luati un avocat sa vada actele exact, sa mearga la primarie, sa trimita o notificare etc.
Terenul a fost cumparat intravilan agricol.
PUG-ul din zona cerea intocmirea PUZ-ului. Primaria nu s-a implicat, asa ca toti proprietarii din zona am contractat o firma si am facut PUZ zone locuinte si functiuni complementare, care a fost aprobat de toate autoritatile implicate, inclusiv primarie.
Si tot ce vrem este sa depunem o cerere de eliberare certificat de urbanism, care stiu ca se poate elibera de oricine, pentru informare.
Nu as vrea sa ajungem la avocati si instante, eram interesata sa aflu cateva temeiuri legale in baza carora sa ma duc la ei si sa le explic incalcarea dreptului de proprietate.
Ultima modificare: Marți, 10 Octombrie 2017
Liliana Gradinaru, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu vad nicio incalcare eu. Cererea se poate depune si prin posta.
Certificatul de informare este diferit de cel pentru construire, sper ca stiti.
Nu cred ca ajungeti la instanta.

Va rog nu mai citati mesajul anterior, multumesc. devine greoi de urmarit subiectul si primiti mai putine raspunsuri.
Ultima modificare: Marți, 10 Octombrie 2017
Liliana Gradinaru, Avocat
Bun,
Si cu un CU de informare firma poate pregati documentatia tehnica pentru autorizatie, iar cand e dosarul gata sa scoatem CU de construire, si sa-l depunem pentru autorizatie?

Sau, mai pe larg intreband: au voie cei de la primarie sa ne conditioneze eliberarea CU si autorizatie de cedarea celor 4 m de teren pt drum? In conditiile in care ei nu sunt dispusi nici sa plateasca despagubiri nici sa traga utilitati…
Consider ca daca tot le facem singuri, putem sa le facem si pe drum privat.
Se va dezmembra terenul si va fi parcela cu functiune drum.
Consider ca din moment ce avem teren intravilan locuinte, in urma PUZ-ului aprobat, avem drept de construire. Gresesc?
Va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Construire fara elaborare puz elenamusat1974 elenamusat1974 Buna ziua, Recent am achizitionat un teren intravilan - arabil, in oras, care nu are inca PUZ. Conform PUG aprobat destinatia terenului este M1a - subzona ... (vezi toată discuția)
Conditionarea obtinerii autorizatiei de constructie pentru teren la drum public de puz Ciprian68 Ciprian68 Va salut. Am o problema cu obtinerea unei autorizatii de constructie pentru un teren intravilan cu deschidere la drum public. Am tot citit si eu pe net ... (vezi toată discuția)
Trecerea unui teren din extravilan in intravilan ionut_mindroiu ionut_mindroiu Va rog sa imi dati cateva detalii despre cum as putea trece un teren extravilan in intravilan, pentru ca ulterior sa imi construiesc o ... (vezi toată discuția)