avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... in cat timp pot depune plangere prealabila?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

in cat timp pot depune plangere prealabila?

in cat timp pot depune plangere prealabila impotriva solutionarii unei petitii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:51, 7 Octombrie 2009
Pe solutia care vi s-a comunicat scrie si termenul in care se poate contesta solutaia procurorului - de regula cam 20 de zile ,15 maxim.
nu este vorba de o solutie a procurorului, ci de raspunsul dat de o primarie la o petitie. Si nu specifica nici un termen.
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2009
scarlet, utilizator
Conform art. 7. alin. (1) din Legea nr. 554/2004, inainte de a va adresa instanţei de contencios administrativ competente, trebuie să solicite autorităţii publice emitente, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia. Plângerea se poate adresa în egală măsură organului ierarhic superior, dacă acesta există.
1. Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Plangerea se poate adresa in egala masura organului ierarhic superior, daca acesta exista.

2. Persoana vatamata intr-un drept recunoscut de lege sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, nemultumita de raspunsul primit la plangerea prealabila adresata autoritatii publice emitente sau daca nu a primit nici un raspuns in termenul de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, poate sesiza instanta de contencios administrativ competenta, pentru a solicita anularea, in tot sau in parte, a actului, repararea pagubei cauzate si, eventual, reparatii pentru daune morale.

3. Art. 11 dinLegea 554/2004, legea contenciosului administrativ , prevede:
(1) Cererile prin care se solicita anularea unui act administrativ individual sau recunoasterea dreptului pretins si repararea pagubei cauzate se pot introduce in termen de 6 luni de la:
a) data primirii raspunsului la plangerea prealabila sau, dupa caz, data comunicarii refuzului, considerat nejustificat, de solutionare a cererii;
b) data expirarii termenului legal de solutionare a cererii, fara a depasi termenul prevazut la alin. (2);
c) data incheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, in cazul contractelor administrative.
(2) Pentru motive temeinice, in cazul actului administrativ unilateral, cererea poate fi introdusa si peste termenul prevazut la alin. (1), dar nu mai tarziu de un an de la data emiterii actului.
(3) In cazul actiunilor formulate de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public sau Agentia Nationala a Functionarilor Publici, termenul curge de la data cand s-a cunoscut existenta actului nelegal, fiind aplicabile in mod corespunzator prevederile alin. (2).
(4) Ordonantele sau dispozitiile din ordonante care se considera a fi neconstitutionale, precum si actele administrative cu caracter normativ care se considera a fi nelegale pot fi atacate oricand.
(5) Termenul prevazut la alin. (1) este termen de prescriptie, iar termenul prevazut la alin. (2) este termen de decadere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare solutionare petitie scarlet scarlet care este autoritatea superioara la care se poate face plangere prealabila pe contencios administrativ impotriva solutionarii unei petitii fara respectarea ... (vezi toată discuția)
Decizie suspendare functionar public tofancatalin tofancatalin In cat timp poate contesta un functionar public decizia de suspendare din functie? (vezi toată discuția)
Actiune in instanta impotriva unei institutii publice centrale EMIL NEGRU EMIL NEGRU Am fost demis din functia de director coordonator si vreau sa chem in instanta ministerul pentru ca demiterea a fost ilegala.Cum procedez ?: (vezi toată discuția)