avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintarea minorului bunicilor ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintarea minorului bunicilor Buna ziua! Sunt bunica unui minor care locuieste cu parintii ...

Buna ziua! Sunt bunica unui minor care locuieste cu parintii in strainatate. Datorita seviciului parintii vor sa o incredinteze bunicilor pentru o perioada de timp. Va rog sa ne spuneti ce este de facut? Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 09:50, 28 Ianuarie 2022
Parintii va pot delega exercitarea autoritatii parintesti pentru o perioada determinata.

EXTRAS din Legea nr.272/2004 republicata privind protectia si promovarea drepturilor copilului

Sectiunea 4 – Protectia copilului cu parinti plecati la munca in strainatate

Art.104
(1) Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.
(2) Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.
(3) Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(4) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile si tutorelui, precum si in cazul in care ambii parinti urmeaza sa plece la munca intr-un alt stat.

Art.105
(1) Persoana desemnata conform art. 104 alin. (2) trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
(2) Serviciile publice de asistenta sociala organizate la nivelul municipiilor, oraselor, comunelor asigura persoanelor desemnate consiliere si informare cu privire la raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului pe o perioada de 6 luni.
(3) Instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei parintilor, dar nu mai mult de un an, catre persoana desemnata potrivit art. 104 alin. (3).
(4) Acordul persoanei careia urmeaza sa-i fie delegata autoritatea parinteasca se exprima de catre aceasta personal, in fata instantei.
(5) La cerere se ataseaza acte din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1).
(6) Cererea se solutioneaza in procedura necontencioasa, potrivit Codului de procedura civila. Solutionarea cererii de delegare a drepturilor si indatoririlor parintesti se face in termen de 3 zile de la depunerea acesteia.
(7) Hotararea va cuprinde mentionarea expresa a drepturilor si indatoririlor care se deleaga si perioada pentru care are loc delegarea.
(8) Pentru situatia prevazuta la alin. (2), dupa ce instanta hotaraste delegarea drepturilor parintesti, persoana in sarcina careia cad ingrijirea si cresterea copilului trebuie sa urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situatii de conflict, neadaptare sau neglijenta in realtia cu minorul.
(9) Instanta de judecata va comunica o copie a hotararii de delegare primarului de la domiciliul parintilor sau tutorelui, precum si primarului de la domiciliul persoanei careia i se acorda delegarea autoritatii parintesti.

Gasiti amanunte aici [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara,sunt mama unui băiețel iar custodia copilului îl ... Denisa1303 Denisa1303 Bună seara,sunt mama unui băiețel iar custodia copilului îl am eu , as dori sa plec în străinătate și să-mi las băiețelul la bunica ei (fosta ... (vezi toată discuția)
Tutela minor System03 System03 Buna seara! Imi poate fi acordata tutela in cazul in care ambii parinti ai minorului (si ai mei, minorul este fratele meu) sunt plecati in strainatate, la ... (vezi toată discuția)
Cum pot avea grija de un copil de 16 ani care are mama plecata in strainatate ,iar tatal este decedat? Nicunedelcu75 Nicunedelcu75 Mama minorului nu are posibilitatea sa se intoarca in tara,dar este de acord sa am grija de el.Ce pot face legal sa ramana la noi? (vezi toată discuția)