avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Daca in procesul penal m-am constituit parte civila ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Daca in procesul penal m-am constituit parte civila ,pot inainta ...

Daca in procesul penal m-am constituit parte civila ,pot inainta actiunea si in instanta in paralel? Sau ar trebui sa astept rezolutia parchetului
Doar daca procesul penal a fost suspendat.
Inca nu a fost suspendat ,insa cercetarile dureaza foarte mult Nu se prescrie termenul pt instanta in cazul in care rezolutia parchetului nu este favorabila?
Inca nu a fost suspendat ,insa cercetarile dureaza foarte mult Nu se prescrie termenul pt instanta in cazul in care rezolutia parchetului nu este favorabila?
Articolul 27 C.p.p.
Cazurile de soluționare a acțiunii civile la instanța civilă
(1) Dacă nu s-au constituit parte civilă în procesul penal, persoana vătămată sau succesorii acesteia pot introduce la instanța civilă acțiune pentru repararea prejudiciului cauzat prin infracțiune.
(2) Persoana vătămată sau succesorii acesteia, care s-au constituit parte civilă în procesul penal, pot introduce acțiune la instanța civilă dacă, prin hotărâre definitivă, instanța penală a lăsat nesoluționată acțiunea civilă. Probele administrate în cursul procesului penal pot fi folosite în fața instanței civile.
(la 01-02-2014, Alin. (2) al art. 27 a fost modificat de pct. 17 al art. 102, Titlul III din LEGEA nr. 255 din 19 iulie 2013, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 515 din 14 august 2013. )
(3) Persoana vătămată sau succesorii acesteia care s-au constituit parte civilă în procesul penal pot să introducă acțiune în fața instanței civile dacă procesul penal a fost suspendat. În caz de reluare a procesului penal, acțiunea introdusă la instanța civilă se suspendă în condițiile prevăzute la alin. (7) .
(4) Persoana vătămată sau succesorii acesteia, care au pornit acțiunea în fața instanței civile, pot să părăsească această instanță și să se adreseze organului de urmărire penală, judecătorului ori instanței, dacă punerea în mișcare a acțiunii penale a avut loc ulterior sau procesul penal a fost reluat după suspendare. Părăsirea instanței civile nu poate avea loc dacă aceasta a pronunțat o hotărâre, chiar nedefinitivă.
(5) În cazul în care acțiunea civilă a fost exercitată de procuror, dacă se constată din probe noi că prejudiciul nu a fost integral acoperit prin hotărârea definitivă a instanței penale, diferența poate fi cerută pe calea unei acțiuni la instanța civilă.
(6) Persoana vătămată sau succesorii acesteia pot introduce acțiune la instanța civilă, pentru repararea prejudiciului născut ori descoperit după constituirea ca parte civilă.
(7) În cazul prevăzut la alin. (1) , judecata în fața instanței civile se suspendă după punerea în mișcare a acțiunii penale și până la rezolvarea în primă instanță a cauzei penale, dar nu mai mult de un an.
(la 01-02-2014, Alin. (7) al art. 27 a fost modificat de pct. 17 al art. 102, Titlul III din LEGEA nr. 255 din 19 iulie 2013, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 515 din 14 august 2013. )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tentativa de omor elenamuscalu elenamuscalu in instanta actiunea penala merge in paralel cu cea civila sau separat? (vezi toată discuția)
Ce înseamnă puterea de lucru judecat a procesului penal în procesul civil? sphinx sphinx Am deschis o actiune civila care, in faza de recurs, a fost suspendata deoarece a inceput procesul penal in aceeasi cauza, proces in care aveam calitate de ... (vezi toată discuția)
Până la ce data se poate depune acțiunea civila ? oanaportar oanaportar Bună dimineața ! - recent s-a incheiat un Dosar penal - în Dosar penal s-a depus și o Cerere de constituire - însă instanța penala a lăsat ... (vezi toată discuția)