avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... post obligatoriu la o institutie publica ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

post obligatoriu la o institutie publica ?

Buna dimineata !

Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.

Avand in vedere:

Art. 84 Noul Cod de Procedură Civilă Reprezentarea convenţională a persoanelor juridice Reprezentarea părţilor în judecată Părţile
CAPITOLUL II - Părţile
SECŢIUNEA a 4-a - Reprezentarea părţilor în judecată
Art. 84 - Reprezentarea convenţională a persoanelor juridice
(1) Persoanele juridice pot fi reprezentate convenţional în faţa instanţelor de judecată numai prin consilier juridic sau avocat, în condiţiile legii.
(2) La redactarea cererii şi a motivelor de recurs, precum şi în exercitarea şi susţinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate şi, după caz, reprezentate, sub sancţiunea nulităţii, numai de către un avocat sau consilier juridic, în condiţiile legii.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător şi entităţilor arătate la art. 56 alin. (2).

Legea 514/2003:
"Art. 1
Consilierul juridic asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale statului, ale autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice si de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum si ale persoanelor juridice de drept privat, în slujba carora se afla si în conformitate cu Constitutia si legile tarii.

Prin grija Colegiilor Consilierilor Juridici din România a fost elaborat Statutul profesiei de consilier juridic, act normativ de punere în aplicare a Legii 514/2003, publicat în Monitorul Oficial al României partea I sub nr. 684/29.VII.2004, în baza art.5, lit.j din Legea 202/1998 ca act normativ ?

Art.89. Începând cu data intrarii în vigoare a prezentului Statut, consultanta, asistenta si reprezentarea institutiilor, autoritatilor publice, a persoanelor juridice si a agentilor economici se vor realiza NUMAI DE CATRE CONSILIERII JURIDICI înscrisi pe tabloul colegiilor, cu drept de exercitare a profesiei de consilier juridic, cu exceptia membrilor barourilor [..]

Contractele comerciale de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică încheiate între autorităţi şi instituţii publice cu terţe părţi, inclusiv cu cabinete individuale sau societăţi civile de avocatură SUNT LOVITE DE NULITATE ABSOLUTA.

Va rog frumos sa imi spuneti daca:
- o institutie publica este obligata sau nu sa aibe un angajat - consilier juridic ?
- intr-o institutie publica, postul de consilier juridic este un post unic sau nu ?
- daca postul de consilier juridic este un post unic,
se poate desfiinta ?
In ce conditii ?
Se poate modifica Organigrame si State de functii
in asa fel incat acestea sa nu cuprinda si postul de consilier juridic ?
- daca s-ar desfiinta postul de consilier juridic,
in cazul in care institutia ar avea un proces in instanta,
1. - va putea angaja un avocat sa o reprezinte in instanta ? sau
2. - va trebui sa il recheme mai intai pe fostul consilier juridic
si doar daca acesta renunta sa angajeze un alt consilier juridic ? ( potrivit recomandarilor AJOFM )

Ce parere aveti ?
Astept parerile de specialitate.
Va rog foarte frumos un raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 13 Octombrie 2017
oanaportar, utilizator
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 23:37, 13 Octombrie 2017
OUG nr. 26/2012
Art. I
(1) Autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare.

(2) În situaţii temeinic justificate, în care activităţile juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, necesare autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la alin. (1), nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entităţi, pot fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii, numai cu aprobarea:
a) ordonatorilor principali de credite pentru autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale;
b) consiliilor locale, consiliilor judeţene sau Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, pentru autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice locale.

(3) În situaţii temeinic justificate, în care activităţile juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, necesare societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale, precum şi regiilor autonome prevăzute la alin. (1), nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entităţi, pot fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii, numai cu aprobarea şi mandatarea reprezentanţilor statului sau unităţilor administrativ-teritoriale în organele de conducere ale acestora:
a) de către ordonatorul principal de credite coordonator, în cazul celor la care statul este acţionar integral sau majoritar;
b) de către consiliile locale, consiliile judeţene sau Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, pentru cele la care unităţile administrativ-teritoriale deţin integral sau majoritar capitalul social.
Ultima modificare: Vineri, 13 Octombrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc din suflet pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colaborare/ contract prestari servicii annaanei annaanei Buna seara, va rog, am nevoie de o lamurire. O firma de consultanta, poate incheia o forma de colaborare/ contract de prestrai servicii cu o institutie ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic dacă o instituție publica are angajat consilier ... veronicam veronicam Consilier juridic Dacă o instituție publica are angajat consilier juridic mai are dreptul sa încheie contract cu un avocat pentru procesele din ... (vezi toată discuția)