avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Exista limitari pentru suprafata inchiriata in functie ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Exista limitari pentru suprafata inchiriata in functie de salariati?

Buna ziua,

Am nevoie de putin ajutor. De curand, in urma unui control fiscal, s-a considerat ca o parte din chirie+utilitati nu mai sunt deductibile intrucat nr de salariati e mult mai mic. Ca atare s-a calculat un impozit suplimentar.
In afara de faptul ca aceste cheltuieli sunt deductibile integral,daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, exista alte limitari? Pe ce criterii se stabileste daca sunt realizate in scopuri de venituri?
Ultima modificare: Vineri, 13 Octombrie 2017
cris2279, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:22, 2 Noiembrie 2017
Probabil cei de la ANAF si-au intemeiat decizia pe

ART. 11 - Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contribuții sociale obligatorii, autoritățile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacție care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacții/activități pentru a reflecta conținutul economic al tranzacției/activității.

Organul fiscal este obligat să motiveze în fapt decizia de impunere emisă ca urmare a neluării în considerare a unei tranzacții sau, după caz, ca urmare a reîncadrării formei unei tranzacții, prin indicarea elementelor relevante în legătură cu scopul și conținutul tranzacției ce face obiectul neluării în considerare/reîncadrării, precum și a tuturor mijloacelor de probă avute în vedere pentru aceasta.

Norme:

4. În sensul prevederilor art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, prin tranzacție fără scop economic se înțelege orice tranzacție/activitate care nu este destinată să producă avantaje economice, beneficii, profituri și care determină, în mod artificial ori conjunctural, o situație fiscală mai favorabilă. În situația reîncadrării formei unei tranzacții/activități pentru ajustarea efectelor fiscale se aplică regulile de determinare specifice impozitelor, taxelor și a contribuțiilor sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal.

Adica chiria+utilitati nedeductibile nu erau aferente desfasurarii de activitati economice.

~ final discuție ~