avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere plătite la decesul unui părinte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere plătite la decesul unui părinte

Desi este stipulat in Contractul colectiv de munca la nivel de unitate dreptul la 3 zile libere platite in cazul decesului unuia dintre parinti, angajatorul refuza plata acestor zile motivand ca acest contract nu a fost inregistrat la ITM. Firma are contractul de munca colectiv intocmit. Este legal? Acest contract trebuie inregistrat la ITM pentru a fi valabil?
Cel mai recent răspuns: roxana69 , utilizator 17:32, 15 Octombrie 2017
Legea nr.62/2011
art. 143
(1) Contractele colective de muncă şi actele adiţionale la acestea se încheie în formă scrisă şi se înregistrează prin grija părţilor, după cum urmează:
a) contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, la inspectoratul teritorial de muncă;
....

art. 144
(1) Contractele colective de muncă se aplică de la data înregistrării lor la autoritatea competentă sau de la o dată ulterioară, potrivit convenţiei părţilor.
....

In speta, c.c.m. incheiat la nivel de unitate este aplicabil numai de la data inregistrarii lui la ITM.
Am inteles, dar daca este scris si in Regulamentul de ordine interioara al unitatii trebuie respectat acest drept al angajatului?
Daca este mentionat si in Regulamentul Intern al unitatii, atunci trebuie respectat acest drept al angajatului de catre angajator.
Ultima modificare: Duminică, 15 Octombrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca andad andad Buna ziua! Am si eu cateva intrebari: 1.Daca exista un Regulament Intern (firma are 40 salariati), este obligatoriu un Contract Colectiv de Munca? 2. ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract colectiv de munca - majorare salarii 01.02.2013 cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Va multumesc pentru raspunsul dat anterior, dar mai am o mica problema: - am un contract colectiv de munca inregistrat la ITM in septembrie 2012, ... (vezi toată discuția)
Cerere anulare ccm activ Clau73AR Clau73AR Care sunt procedurile/ pasii ce trebuie urmati pentru anularea CCM activ si inregistrarea altuia nou la ITM ? Mentionez ca CCM ul ce doresc ... (vezi toată discuția)