avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de comodat

buna seara!as dori si eu sa stiu daca in cazul unui contract de comodat in cazul unui imobil,comodatarul trebuie sa plateasca impozit??va multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:06, 7 Octombrie 2009
Nu. Impozitul pentru bunul respectiv este achitat de proprietar, conform Codului fiscal. Contractul de comodat, fiind cu titlu gratuit, nu se inregistreaza la administratia financiara si nu atrage plata vreunui alt impozit decat cel datorat de proprietar pentru bunul respectiv.
Contractul de comodat sau imprumutul de folosinta , este , prin esenta lui ,un contract cu titlu gratuit (nu exista obligatia comodantului de a inregistra contractul la Administratia Financiara).
E un contract real , unilateral, fiind suficient a fi incheiat intr-un singur exemplar , remis comodantului.
Contractul de comodat este un contract prin care o persoana (fizica sau juridica) care este proprietarul unui bun, da acel bun in folosinta gratuita altei persoane, pe o perioada determinata.
Contractul de comodat este esentialmente gratuit, deci nu se percepe nici o suma de bani in schimbul cedarii folosintei.
In concluzie, contractul de comodat nu trebuie inregistrat la Administratia Financiara.
Comodatul este valabil pana la expirarea termenului stipulat in contract. Acest termen este stabilit de comun acord intre comodant (cel care cedeaza folosinta) si comodatar (cel care preia folosinta) la semnarea contractului.
Comodatul NU se prelungeste automat la expirarea termenului, fiind nececara incheierea unui alt contract.
Mult succes!
comodatarul nu este obligat sa plateasca impozit, dar daca este prevazuta o clauza in acest sens in contractul de comodat, atunci poate suporta contravaloarea impozitului asupra imobilului respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de comodat trebuie intocmit numai la notariat? dobreg dobreg Contractul de comodat trebuie intocmit numai la notariat?AM UN SRL SI AM SEDIUL FIRMEI LA APARTAMENTUL LA CARE LOCUIESC.AM CONTRACT DE COMODAT DAR NU ESTE ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat nicusorilinca nicusorilinca buna ziua, speta mea este urmatoarea: eu in calitate de proprietar vreau sa inchei un contract de comodat, prin care cedez folosinta unui bun imobil, unei ... (vezi toată discuția)
Persoana fizica inchiriaza sau concesioneaza imobil catre persoana juridica privata? Silvia Monica Silvia Monica Buna ziua, O persoana fizica, proprietara a unui imobil, da in chirie sau concesioneaza (ce tip de contract poate fi - inchiriere sau concesionare) unui ... (vezi toată discuția)