avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune

Sintem mai multi frati care am mostenit citeva loturi de pamint de la parintii care au decedat. Doi dintre frati nu vor sa participe la iesirea din indiviziune si nici sa imparta pamintul. Am inteles citind pe site la dvs ca pot chema la tribunal in judecata pe toti fratii, inclusiv pe ceice nu sint de acord sa se faca impartirea pamintului. Daca unii nu vor sa se prezinte la tribunal, cum se va face impartirea? se trag la sorti loturile de pamint? Stiti cam cit costa un astfel de proces? Multe multumiri!
Cel mai recent răspuns: Avocat Lucia Pascaru , Avocat 10:32, 17 Octombrie 2017
Bună ziua,

Costul depinde de valoarea moștenirii, și e constituit din taxa judiciară de timbru (5% din valoarea succesiunii), onorariu avocat (depinde de valoarea succesiunii) și onorariu expert judiciar (daca e cazul).

Împărțeala se face conform Codului civil:
Art. 676
Regulile privitoare la modul de împărţire
(1) Partajul bunurilor comune se va face în natură, proporţional cu cota-parte a fiecărui coproprietar.
(2) Dacă bunul este indivizibil ori nu este comod partajabil în natură, partajul se va face în unul dintre următoarele moduri:
a) atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia ori a mai multor coproprietari, la cererea acestora;
b) vânzarea bunului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînţelegere, la licitaţie publică, în condiţiile legii, şi distribuirea preţului către coproprietari proporţional cu cota-parte a fiecăruia dintre ei.

Succes,
Bună ziua, nimeni nu poate fi fortat să rămână în indiviziune, deci chiar dacă fraţii nu vor să împartă bunurile, ele se vor împărţi oricum.

Modalităţile de efectuare a partajului sunt:
1. în natură, adică fiecare frate primeşte câte o bucată de pământ, potrivit cotei care i se cuvine.
2. prin atribuirea bunului unuia/unora dintre proprietari, cu obligaţia de a le plăti celorlaţi o diferenţă de bani (sultă).
3. prin vânzarea bunului la licitaţie publică şi împărţirea banilor.

Costurile sunt: taxa de timbru judiciar (se calculează la valoarea bunurilor de împărţit (se poate face cerere de ajutor public judiciar dacă nu aveţi venituri sau aveţi venituri foarte mici), onorariu avocat, onorariu expert.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune. rog lamuriri A987 A987 Buna ziua. Nu stapanesc termenii juridici si de asta va rog sa ma lamuriti \"babeste\". Parintii au decedat, succesiunea este facuta. Dar unul dintre ... (vezi toată discuția)
Executare silită după partaj. cât poate scădea prețul imobilului în această situație? cont123456 cont123456 Buna ziua, In urma mortii tatalui meu a ramas o proprietare unde avea cota parte 1/2 cu fratele sau, unde si locuieste in momentul de fata. Proprietatea nu ... (vezi toată discuția)
Partaj in instanta assportiva assportiva Buna seara! In cazul in care unul din mostenitori doreste sa faca partajul in instanta, din ce stiu instanta poate dispune una din urmatoarele solutii: ori ... (vezi toată discuția)