avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj in instanta

Buna seara! In cazul in care unul din mostenitori doreste sa faca partajul in instanta, din ce stiu instanta poate dispune una din urmatoarele solutii: ori reclamantul poate cumpara de la parat in totalitate masa succesorala la pretul stabilit, ori paratul poate cumpara in toatalitate masa succesoarala, ori instanta scoate la vanzare in totalitate masa succesorala si ambii mostentitori vor primi cota in urma vanzarii....in cazul in care niciunul din mostenitori nu doresc sa cumpere si nici sa vanda...instanta cum va rezolva problema partajului? in momentul de fata ambii mostenitori vor sa faca partajul in felul lor...daca la succesiune s-au inteles intr-un fel la notar ,ulterior au aparut probleme in ceea ce priveste imparteala...
Cel mai recent răspuns: assportiva , utilizator 16:05, 28 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
assportiva a scris:
...instanta cum va rezolva problema partajului?

Pai ati spus chiar dvs., in caz de neintelegere se vinde imobilul la licitatie publica si se distribuie pretul proportional cu cota-parte a fiecaruia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pai instanta il obliga pe parat sa accepte vanzarea imobilelor chiar daca paratul nu este de acord sa vanda?si nici nu este de acord sa cumpere..paratul doreste sa ramana in toate imobilele ..si sa se imparta imobilele...asta defapt doreste si reclamantul...ramanerea in toate imobilele...doar ca paratul si reclamantul nu se inteleg in ce mod sa ramana...ambii vor aceleasi camere din imobile...practic asteapta instanta sa dispuna ce este al reclamantului si ce este al paratului....
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2017
assportiva, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se aplica Articolul 676, Regulile privitoare la modul de împărţire,
(1) Partajul bunurilor comune se va face în natură, proporţional cu cota-parte a fiecărui coproprietar.
(2) Dacă bunul este indivizibil ori nu este comod partajabil în natură, partajul se va face în unul dintre următoarele moduri:
a) atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia ori a mai multor coproprietari, la cererea acestora;
b) vânzarea bunului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînţelegere, la licitaţie publică, în condiţiile legii, şi distribuirea preţului către coproprietari proporţional cu cota-parte a fiecăruia dintre ei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am încercat să înțeleg ce vreți și n-am priceput mare lucru. (ba rămânerea, ba împărțirea)

Or, principala condiție pentru a obține ceva în instanță este să vă lămuriți ce vreți, ca să știți ce cereți

Fiindcă instanța „dă” /dispune :
- ce s-a cerut (admite cererea)
- o parte din ceea ce i s-a cerut (admite în parte)
- nimic (respinge cererea).

Altfel spus, nu-i destul nici să-i cereți pentru a obține, darămite să așteptați să dispună fără să fi știut ce să-i cereți.

Dacă vreți să rămăneți în indiviziune, rămâneți. Deja sunteți. Vreți să plătiți taxe judiciare de timbru doar ca rămâneți la fel de amestecați cum sunteți? Zău dacă pricep, fiindcă taxele acestea nu-s chiar subțirele.

Dacă vreți să ieșiti din indiviziune (să faceți partajul), atunci ar fi bine ca măcar reclamantul să știe care dintre acele „toate imobilele” (pe care le aveți acum în comun) ar voi să le aibă el în proprietate exclusivă ca efect al partajului.

Fiindcă partaj inseamnă încetarea coproprietății. Iar efectul partajului este acela că fiecare coproprietar devine proprietar exclusiv asupra bunurilor ce i-au fost atribuite. Și cum spuneam: ca să vi se atribuie, trebuie mai întăi să cereți.
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
romascanu, moderator
Da, doresc iesirea din indiviziune si vreau sa devin proprietar exclusiv asupra bunurilor,dar paratul nu va dori sa vanda nimic...practic instanta il va obliga sa vanda?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune. rog lamuriri A987 A987 Buna ziua. Nu stapanesc termenii juridici si de asta va rog sa ma lamuriti \"babeste\". Parintii au decedat, succesiunea este facuta. Dar unul dintre ... (vezi toată discuția)
Pierdere drept mostenire rdinamix rdinamix Se poate pierde dreptul de mostenitor al unui imobil dobandit prin succesiune avand in vedere ca acest imobil este mostenit de ambii copii cu parte de 1/2 ? ... (vezi toată discuția)
(dezmembrare) cum se face iesirea din indiviziune? sorin85 sorin85 Buna ziua, Eu si fratele meu suntem coproprietari pe o bucata de teren,eu as vrea sa imi vand partea dar el nu este de acord sa isi vanda partea,asa ... (vezi toată discuția)