avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... poprire salariu inclusiv tichete
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

poprire salariu inclusiv tichete

Am o intrebare : Daca tichetele de masa sunt considerate venituri salariale (cf. Codului Fiscal -art.76) atunci valoarea lor poate fi supusa popririi?
Codul de procedura civila spune la art. 728 ca:
Art. 728 - Limitele urmăririi veniturilor bănești
(1) Salariile și alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

In concluzie: este corect ca valoarea acestora sa se includa in salariul net iar poprirea (procentuala) sa se aplice inclusiv la aceasta. Programul Saga lucreaza in acest fel. Cum este bine?

Ultima modificare: Miercuri, 18 Octombrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 18 Octombrie 2017
Este vorba despre art.729 C.proc.civ., in prezent.

"Potrivit art. 729 din Codul de procedura civila salariile si celelalte venituri periodice realizate din munca pot fi urmarite:
- pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
- pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, retinerea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor.

Cu privire la regimul de executare aplicabil tichetelor de masa consideram ca vor fi incidente prevederile alin. (7) al art. 729 din Codul de procedura civila care statueaza ca alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii. In aceste conditii, considerand ca tichetele de masa acordate in temeiul Legii nr. 142/1998 se inscriu in sfera indemnizatiilor cu destinatie speciala in intelesul Codului de procedura civila, acestea nu vor face obiectul executarii silite.
Sursa : [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cât este oprirea pe salariu. Pârvanparvan Pârvanparvan Bună ziua.Cat la sută din salariu este legal(oprire salariu). Mulțumesc frumos. (vezi toată discuția)
Cat se poate popri din pensie? cretu49 cretu49 Un pensionar in anul 2016 are o pensie de 506 lei si retineri de 94 de lei. Din data de 1 Mai salariul minim va fi de 1250 lei. Cati bani va lua pensionarul ... (vezi toată discuția)
Poprire ioneliya38 ioneliya38 buna seara,am salariul minim pe economie si am 4 popriri,ce suma imi va fi oprita?cum se calculeaza?multumesc (vezi toată discuția)