avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Inregistrari audio, video control SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Inregistrari audio, video control SSM

Avand in vedere ca de multe ori angajatii nu recunosc neconformitatile constatate cu ocazia controalelor privind securitatea muncii, are dreptul angajatorul de a inregistra audio si/sau video controalele efectuate ?
Daca da, ce obligatii au persoanele care efectueaza controlul inainte de a inregistra: trebuie sa-i anunte pe cei controlati ca vor fi inregistrati, etc.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:47, 20 Octombrie 2017
Gasiti aici un material privind instalarea de catre angajator in conditiile legii a camerelor audio-video de supraveghere a salariatilor: www.avocatnet.ro/articol_405...
Nu se instaleaza numai special pentru cazul efectuarii controalelor pe linie de ssm, psi, etc. In cabinetul de instruire a salariatilor se pot monta camere de supraveghere pentru observarea modului cum se desfasoara instruirea lucratorilor.
De ce trebuie recunoscute neconformitatile de catre salariati ?! Controalele privind respectarea legislatiei nu sunt jocuri ci activitati aprobate de catre angajator. Neconformitatile (cum le denumiti dvs.) dar in fapt nerespectari ale legii, se constata in prezenta salariatilor de catre inspectorul in domeniu (conform fisei postului acestuia si a palnului de control aprobat de angajator)/ sef direct (conform fisei postului), etc., se mentioneaza, dupa caz, intr-un document scris, se semneaza si se inregistreaza documentul la angajator.
Nu am inteles cine pe cine inregistreaza.
Avem mai multe puncte de lucru(sonde de foraj, depozite etc). Cu ocazia controalelor pe linie de SSM eu ca specialist SSM ma confrunt de multe ori cu faptul ca persoanele controlate contesta rezultatele controalelor. De aceea as vrea sa inregistrez audio aceste controale.
Deci asta este totul.
Sunt si eu specialist SSM, da intr-adevar ce scrieti dumneavoastra este clar si frumos in teorie, dar noi avand mai multe puncte de lucru in tara (sonde de foraj, depozite etc), cu ocazia controalelor pe linie de SSM eu ca specialist SSM ma confrunt de multe ori cu faptul ca persoanele controlate contesta rezultatele controalelor. De aceea as vrea sa inregistrez audio aceste controale.
Deci asta este totul.
Raman in vigoare cele mentionate in mesajul meu anterior referitor la modul de instalare a camerelor de supraveghere audio si/ sau video.
Daca deficientele constate de dvs. sunt contestabile, cred ca o analiza impreuna cu angajatorul si conducatorii locurilor de munca unde se intampla astfel de lucruri este imperios necesara.
Poate fi o deficienta in organizarea/ aprobarea controlului, modul concret de control, modul in care se consemneaza cele constatate, verificarea locurilor de munca numai in prezenta conducatorului locului de munca si/ sau a persoanei desemnate de acesta, etc.
Contestarea, dupa parerea mea, se poate face doar daca cele consemnate nu sunt evidente, identificabile sau minore (se remediaza imediat, in timpul controlului si face parte din preventie).
Cu aprobarea angajatorului puteti face controale tematice impreuna cu fotograful/ operatorul video din cadrul compartimentului ssm, iar aspectele in dubiu sa fie pozate/ filmate. Aspectele inregistrate/ pozate sa fie obligatoriu prezentate in cadrul instruirilor conducatorilor locurilor de munca, cu ocazia testarii semestriale/ anuale.
Contestarea deficientelor constatate de catre lucratorii ssm din cadrul SIPP in timpul controalelor aprobate nu vad cum s-ar putea face si personal nu le pot concepe, in ideea ca lucratorii din cadrul SIPP sunt niste profesionisti nu niste ageamii.
Contestarea, dupa parerea mea, s-ar putea face doar la angajator, numai de catre cei nemultumiti (sa zicem, ca s-ar putea accepta, ca ar exista), care pot prezenta dovezi certe (documente, instructiuni, etc.) in sprijinul punctului lor de vedere, dar ma intreb, angajatorul nu cunoaste lucratorii pe care i-a angajat in cadrul SIPP, nu are incredere in profesionalismul acestora ?
Aveti si solutia de avarie de a merge in control 2 inspectori din cadrul SIPP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fotografiere personal pentru incalcarea legislatiei de ssm ContSters81656 ContSters81656 Intrebarea mea se refera la urmatoarea problema: Pot fotografia personalul pe platforma de lucru a unei firme in momentul cand incalca Legislatia de ... (vezi toată discuția)
Responsabil ssm adrian65 adrian65 Sunt angajat, la o firma care este subantreprenor in cadrul unui proiect de constructii, cu C.I.M. <Inspector SSM> si cu decizie de <Lucrator desemnat ... (vezi toată discuția)
Obligatii salariat - responsabil ssm ? oanaportar oanaportar HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza: -art.29 al.(2) Serviciul de ... (vezi toată discuția)