Buna ziua, sora mea este tinuta doar in casa de sotul ei cu care au un copil, este batuta dar fara sa-i lase urme, o uda inainte, o sufoca sotul ei si nu o lasa sa faca nimic, o injura si aduce si alte femei acasa. La politie daca suna, in satul in care locuiesc, sunt cumatri cu el si in cel mai rau caz i-ar da o amenda dar dupa o va bate grozav. Ea a incercat sa se sinucida de mai multe ori, nu mai rezista psihic. Nu prea are nici la cine se duce, ce poate sa faca legal ? Daca poate fugi cu copilul la o cunostinta , e obligatoriu sa dea o declaratie la politie ( la cea municipala eventual) sau la protectia copilului, ca el sa nu o dea tot la politie sa o caute, sa invoce cine stie ce motive ? Mentionez ca el nu e prost, nu-i lasa urme dar o maltrateaza grozav...Ce poate face ? Va rog mult sa imi raspundeti
1. Pleaca de acolo la cineva care o poate sustine, impreuna cu copilul, cateva luni.
2. Sunt adaposturi, insa mai bine e sa stea la prieteni sau rude.
3. Isi cauta de munca.
4. Juridic nu face pasi. Nu il contacteaza, nu il suna, nu il saluta pe strada.
5. Daca un eveniment nedorit se intampla, striga, suna la 112, cheama in ajutor. A doua zi introduce ordin de protectie. Puteti fi martor, e suficient. Stiti destule detalii vad, inseamna ca puteti vb cu ea, asa ca luati-o de acasa cu copilul intr-o zi.
Dupa toate astea, divortul e floare la ureche. Trebuie ceruta pensie pentru copil.
Cel mai important e sa o sustineti sa inteleaga ca da, poate scapa, ca exista viata dupa asta. Pentru tipurile de agresiuni fizice care nu lasa urme sunt cateva solutii, insa nu va recomand, ca ideea e sa plece, nu sa isi faca probe.
Referitor la avocat, contactati baroul local, cereti avocat de la stat in functie de veniturile dv. si ale ei, de locatia si cu cine se muta etc.
Contactati directia pentru protectia copilului, anuntati in scris situatia catre ei, nu asteptati minuni, se intampla rar.
Daca copilul e martor la aceste agresiuni, de regula este. sunati la telefonul copilului.
Plecarea e primul pas si cel esential.
proastasatului
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Exista organizatii pe care, ulterior plecarii, precum bine v-a sfatuit dna avocat, le puteti contacta. De exemplu, Fundatia Sensiblue plateste onorariu de avocat pentru femei, victime ale violentei. Asociatia Necuvinte, o gasiti pe facebook, va poate da avocat pro bono si cu siguranta mai sunt si altii, cred ca si Salvati Copiii va poate ajuta.
Asa e. Nu recomand adaposturile, nu cunosc prea multe, dar pe cele cunoscute nu le recomand,. Intentia lor e nemaipomenita, dar e dificil pentru victime sa stea in conditiile psihologice de acolo.
Oricum ar fi, repet, luati-o de acolo! Fiecare zi in care sta acolo e o zi in care i se stinge vointa, puterea. Are un copil, are o viata inainte, luati-o.
Daca instanta crede chiar si fara probe ca exista probleme se poate rezolva cumva situatia.
Bine...ceva probe cat de cat ar trebui sa existe dar nu neaparat ceva concludent si determinant pentru o solutie certa.
Insa...de regula tatii nu contesta solutia primei instante si chiar si o hotarare chinuita ca motivare ar putea fi suficient de ajutatoare ca sa se castige definitiv procesul.