avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este obiectul unei expertize psihiatrice?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este obiectul unei expertize psihiatrice?

Cod Procedură Penală, Art. 184
(3) Expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează după obţinerea consimţământului scris al persoanei ce urmează a fi supusă expertizei, exprimat, în prezenţa unui avocat ales sau din oficiu, în faţa organului judiciar, iar în cazul minorului, şi în prezenţa ocrotitorului legal.
(4) În cazul în care suspectul sau inculpatul refuză în cursul urmăririi penale efectuarea expertizei ori nu se prezintă în vederea examinării la comisia medico-legală psihiatrică, organul de cercetare penală sesizează procurorul sau judecătorul de drepturi şi libertăţi în vederea emiterii unui mandat de aducere în scopul prezentării la comisia medico-legală psihiatrică. Dispoziţiile art. 265 alin. (4)-(9) se aplică în mod corespunzător.”
Ultima modificare: Luni, 23 Octombrie 2017
ContSters396991, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obiectivul expertizei psihiatrica este acela de a determina starea de sanatate mentala a persoanei care a savarsit o infractiune.

Ori de cate ori instanta de judecata are o indoiala asupra starii de sanatate psihica a inculpatului, poate fi dispusa o expertiza psihiatrica.

Un bolnav cu probleme psihice nu poate suporta regimul de detenție, și chiar dacă va fi găsit cu discernământ total sau parțial, va fi internat la un Spital de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță pentru reabilitare prin tratament medicamentos și psihoterapie.
Sun 4 Spitale de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță care acoperă toată țara.
La un astfel de Spital e lux, dacă facem comparație cu condițiile de detenție din Penitenciarele din România.
Bolnavii deținuți stau câte 5 în salon, au liber să iasă în curte și sa se plimbe și sunt supravegheați doar de asistente și infirmiere care sunt femei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este vorba ca "un bolnav cu probleme psihice nu poate suporta regimul de detenție", ca pana la urma si la balamuc tot regim de detentie este chiar daca i se spune altfel si chiar daca sunt alte conditii de cazare, ci motivul dispunerii expertizei medico-legale psihiatrice este ca daca-i lipseste discernamantul faptuitorului atunci fapta nu-i poate fi imputata penal, practic este impiedicata punerea in miscare si exercitarea actiunii penale.
Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2017
trandafir2, moderator
Nici despre asta nu este vorba.
Discernământul făptuitorului nu poate fi stabilit dacă în prealabil nu s-a stabilit făptuitorul.

Avocații care își respectă profesia nu acceptă soluții de compromis, atunci când apără o persoană nevinovată.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Octombrie 2017
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacă internarea nevoluntară într-o instituție medicală nu este considerată sancțiune, cum se poate deduce aceasta din durata pedepsei? ContSters396991 ContSters396991 E [i]logic[/i] așa ceva? Art.184, Codul de Procedură Penală (28) Perioada în care suspectul sau inculpatul a fost internat într-o instituţie de ... (vezi toată discuția)
Se poate dispune expertizarea psihiatrică a unei persoane acuzate de tentativă terminată, dacă persoana nu a săvârșit tentativa? ContSters396991 ContSters396991 Tentativa fiind considerată infracțiune, într-o formă atipică. Cod Procedură Penală, Art. 184 [i]”(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii ... (vezi toată discuția)