tgeorgescu a scris:
Obligarea la tratament medical nu este o pedeapsa. Cand un om este un pericol pentru sine sau pentru altii din cauza bolii sale este tratat fortat. El este in acest caz ajutat sa revina la normal sau cel putin sunt tratate efectele bolii, care-l faceau periculos. Deci nu poate fi "pedeapsa corporala" pentru simplul fapt ca nu este o pedeapsa. Este o masura luata pentru a ajuta. Daca nu-l ajuta in primul rand pe el, macar ajuta pe altii. Daca e bolnav psihic periculos trebuie ajutat sau macar oprit din a face rau. Nu este doar un principiu in Romania, ci in multe tari din lume.
Un critic al acestui principiu a fost profesorul universitar libertarian Thomas Szasz, dar ideile sale nu sunt acceptate pe larg. (Nu trebuie confundat cu antipsihiatria, el dispretuia profund antipsihiatria.)
Măsura obligării la tratament medical este prevăzută de Codul Penal și se ia față de persoana care
a comis o faptă prevăzută de legea penală. Temeiul măsurii nu îl reprezintă boala ci fapta prevăzută de legea penală și nejustificată în conformitate cu prevederile articolelor 18-22 din CP. Starea de pericol se deduce din fapta pe care a comis-o persoana în cauză. Înlăturarea stării de pericol este scopul măsurii, nu temeiul acesteia.
Aveți mai sus textele de lege referitoare la măsurile de siguranță.