avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune? - Art 244 Cod Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune? - Art 244 Cod Penal

Buna dimineata!

Un credincios, fost preot ( care a fost caterisit - a pierdut dreptul de a sluji ) se duce sa se impartaseasca intr-o biserica.
La momentul impartasaniei spune "preotul X" pentru ca preotul ce administreaza impartasania sa spuna formula impartasaniei "Se impartaseste robul lui Dumnezeu+(numele)/(preotul numele)" si sa-l impartaseasca.

In cadrul cultului - recunoscut de stat - impartasania se ofera gratuit si nu se pretinde o taxa pentru ea, dar painea si vinul au fost cumparate de cineva ( de parohie ). ( * )

In cel mai defavorabil caz, in care preotul spune "I-am dat impartasania pentru ca e preot" existand astfel o legatura de cauzalitate, si si tinand cont de afirmatia ( * ) de mai sus este infractiunea de inselaciune sau nu?

Despre calitatea de preot,se poate pierde la pierderea dreptului de a profesa? ( cum e cazul la medici din cate stiu )

Invatatura cultului e ca odata ce ai primit harul preotiei acesta nu ti se poate lua chiar daca din punct de vedere lumesc prin caterisire esti trecut in randul laicilor.

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)
Drept si religie.... Marius Bote Marius Bote Bună ziua. Va punem oîntrebare mai delicata. Drept si religie. Un preot, refuza sa imi elibereze certificatul de Botez al nepotelului meu. Pentru un Botez ... (vezi toată discuția)
Intrebarea unui enorias enorias enorias Buna reprezint 99% din enoriasii unei parohii ortodoxe din judetul arad. in urma cu cateva luni am ramas fara preot in urma decesului preotului de la noi si ... (vezi toată discuția)