avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drept si religie....
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drept si religie....

Bună ziua. Va punem oîntrebare mai delicata. Drept si religie. Un preot, refuza sa imi elibereze certificatul de Botez al nepotelului meu. Pentru un Botez din Noiembrie 2022. Invoca faptul ca trebuie sa îl ceara parintii copilului..Adică fata mea cu soțul. Problema este ca ei nu vor Certificatul de Botez ortodox....al micuțului. Deci Preotul refuza fara motiv sa mi l elibereze mie ca bunic. Si copii nu il vor. Este la mijloc o încăpățânare. O problema. În care are de suferit viata duhovniceasca a copilului. Copilasul are deja 10 Luni. Ma gândesc sa îl oblig prin lege. Prin Tribunal. Nu am alta varianta. Ca vad ca de bun simt nu știe. Nu înțelege. Și este preot... Bine. Si copii cred ca au o vina. Ca nu ma asculta. Si nu cer certificatul ortodox de Botez. Lumea nu știe de asa ceva. Este dreptul nostru religios. Certificatul de Botez. este dovada Botezului. Nu cel de naștere. Și acest preot cred ca nu ma place. Acesta cred ca este motivul ilegalități lui. Refuzului lui. Nu are voie. De fapt este și funcționar în instituție de culte. Certificatul de Botez trebuie eliberat din oficiu la Botez. Nu sa ne milogim ulterior ca să ni l elibereze. Va mulțumesc frumos. Sănătate.
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 08:29, 12 Iulie 2023
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu insa faceti nimic in nicio instanta. Parintii pot solicita daca vor , ei si numai ei raspund pt copilul lor ,cel putin acum ca e mic. Daca nu cer ei, va cere copilul daca vrea cand va fi mare.
Studiati legea 272/ 2004

Deci nu va puteți ocupa dvs de viata duhovniceasca a copilului.
Plus ca daca e botezat, actul botezului nu are legatura cu certificatul.
Si daca obtineati certificatul, la ce va foloseste, ce faceati cu el?
Daca ar fi luat decizia sa nu il boteze ortodox pe micut ce faceati?
Deci...putea fi si mai " rau"
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iulie 2023
gi-jane2, moderator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveți nici o calitate pentru a face demersuri atât timp cât minorul are părinți.Oricum.viata religioasa ulterioara a minorului nu depinde de o hârtie fără prea mare valoare legala ...Probabil părinții nu împărtășesc fervoarea dvs religioasa ,eventual în rol de bunic îndrumați copilul atent fără a îl forță.Credinta din suflet nu are legatura cu religia și cu dogmele unei biserici sau a alteia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iulie 2023
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Problema este „delicata” pentru dvs., dar nu este pentru profesioniștii dreptului.
Preotul are dreptate și se pare că el cunoaște legea mult mai bine decât dvs.
Copilul are părinți. Aceștia sunt cei care pot solicita și obține acte ale minorului, în numele minorului.
Dvs. în calitate de bunic, nu aveți drepturi legale asupra administrării și/sau obținerii de documente proprii minorului.
Chiar dacă vă veți duce în instanță, nu veți obține nimic. Cu siguranță veți pierde timp și bani inutil.
Mai bine încercați să aveți o discuție așezată cu părinții copilului, decât să treceți dvs. peste voința lor.
Bună ziua. De unde știți ca preotul cunoaște legea mult mai bine decât mine? Ma cunoașteți? Sau îl cunoașteți? Este preot acolo nu jurist. Nu mi am permis sa va cataloghez. Despre cunoștințe.. Cred ca acesta are ceva cu mine. Nu cu problema în sine. De fapt, refuzul copiilor in acest caz este rezultatul misiunii duhovnicești a preotilor. Adică nu este. Faptul ca majoritarea celor de pe forum au spus ca....certificatul de Botez este doar o hârtie...nu mai am ce discuta. Este foarte important. Preotii sunt obligați sa elibereze certificatul doveditor al Ortodoxiei încă de la Botez. Dar majoritarea nu o fac. In alte tari ortodoxe acesta este obligatoriu. Sănătate.

Ultima modificare: Luni, 10 Iulie 2023
Manuela Rășină, administrator
11 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa este, certificatul se elibereaza la botez. Daca nu l-a eliberat, parintii pot solicita, nu dvs ca bunici. De asta am zis ca nu aveti succes in instanta pt ca nu aveti calitatea sa cereti acest certificat, nici calitatea si nici interesul.
Va suparati degeaba pe cei ce va raspund doar pt ca vad lucrurile altfel decat dvs.
Oricum botezul , relatia cu divinitatea, cu biserica e una si , hartia, obiceiurile, bomboanele pe coliva alta, reflectați nitel. Daca insistati intr-o idee aiurea, va îndepărtați si de copii, nepot, dar si de cele sfinte si ramaneti...cu hărtia. No offence
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iulie 2023
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Discriminare religioasa Caligula Caligula Buna ziua, Intrebarea mea este ceva mai ciudata dar, sper, interesanta. Conform legii (nu logicii :) ), refuzarea efectuarii unui serviciu religios pe ... (vezi toată discuția)
A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)
Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)