avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatie proprietari

Buna ziua,

Am inchiriat un spatiu comercial la parterul unui bloc (cu act doveditor de la primarie pentru schimbare destinatie din locuinta in spatiu com)
Vreau sa deschid un fast food dar in timp ce eu amenajez, vecinii care nu sunt de acord cu fast food incearca sa impiedice deschiderea acestui local.
Mentionez ca am deschis punct de lucru la RegCom, am luat toate avizele isu, sanatate populatie, mediu, etc, si le-am depus pe toate la primarie pentru autorizatie de functionare. Ni s-a eliberat un bon in baza caruia ni s-a spus ca putem incepe activitatea. Dar vecinii sunt revoltati si vor sa impiedice activitatea motivand eventuale mirosuri si zgomot. Mentionez ca hotele sunt de ultima generatie, filtreaza peste 90% din mirosuri si zgomot, deci nu vor exista asemenea probleme.
Presedintele si locatarii Imi cer contractul de inchiriere sa-l aibe ei, actele firmei, avizele, schimbarea de destinatie, buletin, absolut toate documentele sa se uite si ei peste ele. Ameninta ca daca deschidem, se vor duce cu scandal la primarie, cheama politia, televiziunea si nu ne vom putea desfasoare activitatea, ca este ilegal sa nu-i intrebe nimeni daca ei sunt de acord sau nu.
Este legal ce fac ei? Sunt obligata sa le predau toate aceste documente? Se pot ei impotrivi ca eu sa deschid fast food? Se poate ca primaria sa nu imi elibereze autorizatia de functionare daca unul dintre locatari face cerere la primarie, desi dosarul a fost deja verificat cand l-am depus, si am toate documentele pe care primaria le-a solicitat?

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 31 Octombrie 2017
Elena.chi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:31, 1 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spatiul inchiriat avea deja destinatia schimbata sau ati schimbat-o dvs?

Nu relatati nimic despre acordul asociatiei de proprietari si al proprietarilor vecini.

La Registrul Comertului ati prezentat acordul asociatiei de proprietari pentru deschiderea punctului de lucru? Vecinii si-au dat acordul?

Articolul 42-L230/2007
Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.
Atat timp cat spatiul inchiriat face parte din asociatia de proprietari este temeinica si legala pretentia asociatiei de proprietari
Sunt multe cazuri in care dupa demararea activitatii,locatarii invecinati unitatii economice,deranjati de miros,zgomote,etc,formuleaza plangeri la politie,primarie,autoritatea de sanatate publica ,garda de mediu
Incercati solutionarea amiabila,atentionati locatarii ca nu vor intampina neajunsuri
Succes !
Blocul este un bloc nou, spatiul comercial cu intrare separata din strada. Proprietarul l-a transformat astfel din spatiu de locuit pe baza acordului asociatiei de proprietari semnat de presedinte in vara, cu stampila asociatiei si administratorului, pe baza proiectului, avize, autorizatie de la primarie pentru constructie si schimbare de destinatie, etc. Eu am inchiriat acest spatiu si cu acordul asociatiei semnat de presedinte si stampilat de administrator, am primit certificat pentru Punct de lucru de la Reg Com. Presupun ca presedintele si administratorul au discutat cu vecinii si au un acord din partea lor ca sunt de acord, din moment ce el in numele asociatiei a semnat acordul pentru transformarea definitiva a spatiului din spatiu de locuit in comercial.
Si totusi, acum se opune sa deschid, ameninta si imi cere foarte multe documente doveditoare pretinzand ca asa prevede legea.
Ideea este ca proprietarul a obtinut schimbarea destinatiei locuintei pentru un anumit tip de activitate (probabil sediu social, birou) si nu pentru desfasurarea unei activitati cu profil alimentar (gogoserie, shaormarie, si alte asemenea).
Acordul asociatiei de proprietari este valabil pentru profilul de activitate initial. Daca proprietarul isi schimba domeniul din acordul primit atunci trebuie obtinut un nou acord din partea asociatiei si proprietarilor vecini.
Altfel putem considera ca un proprietar obtine schimbarea destinatiei locuintei pentru birou iar a doua zi inchiriaza pentru deschiderea unui atelier de tamplarie sau pietre funerare!

In acordul primit de la asociatie pe care l-ati folosit la RC pentru deschiderea punctului de lucru scrie explicit ca veti desfasura activitati de fast food? Sau habar nu au avut ce semneaza?
Spatiul comercial este spatiu comerciall de sine statator, fara activitate, inainte de a inchiria eu. Eu am inchiriat un spatiu com, si cu certificatul de la primarie ca este spatiu comercia si nu locuinta, +, si alte documente am primit punt de lucru si restul avizelor pentru fast food. Fiind spatiu comercial de sina statator, nimeni nu mi-a solicitat semnatura vecinilor, nicaieri, nicio institutie care mi-a eliberat avizele Teoretic, cred ca pot face si pietre funerare daca doresc : ) Dar nu doresc...
Ideea este daca stie cineva exact si legal daca pretentiile asociatiei sa ii prezint documentele mele personale sunt legale, si ma poate da pe mine in judacata si impiedica activitatea mea sau ma indrept catre politie si avocat?

Alte discuții în legătură

Buna ziua- desfusurare activitate la parterul blocului valentina4242 valentina4242 Am inchiriat un spatiu unde am investit pentru un fast food la parterul unui bloc spatiu care in contractul de vanzare cumparare este trecut ca si spatiu ... (vezi toată discuția)
Acordul proprietarilor pentru un restaurant la partier Jvs81 Jvs81 Buna.In vedere deschiderii unei pizzerii pentru a obține autorizație de la primărie mi sa cerut sa aduc acordul proprietarilor din acel bloc... Acum ... (vezi toată discuția)